REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Asta Volkovaitė

Šiaulių apskrityje esančiose Savivaldybėse išjungtas taupymo režimas, o kai kuriose jau pradėti dalinti priedai net už sveikinimų rašymą, rašo savaitraštis „Šiauliai plius“. Aiškėja, kad priedų ar priemokų dalinimas gali tapti net politinių balų rinkimo priemone – dosniems sprendimams prieštarauti bejėgiai net Savivaldybių prievaizdai.

Priemoka – už akcijas, sveikinimus...

Dar prieš porą metų Valstybės tarnybos departamentas buvo užsimojęs daryti valstybės tarnautojų atlyginimų reformą. Ji turėjo atverti kelią nurėžti atlyginimus ir panaikinti priedus už papildomą darbą. Nors vieniems įstatymams priimti Seimui kartais pakanka ir poros dienų, reformą žadėjęs naujasis Valstybės tarnybos įstatymo projektas apaugo pataisomis ir diskusijomis. Valstybinėse institucijose ar Savivaldybėse vis dar gali būti nevaržomai žarstomasi priedais ir priemokomis.

Prieš porą savaičių Šiaulių miesto mero pavaduotojo sekretore dirbančiai Žygintai Petrovei numatyta skirti 40 proc. tarnybinio atlyginimo dydžio priemoką. Tai ne kokia išankstinė kalėdinė dovana – sekretorei papildomas atlygis numatytas už papildomus darbus. Mero pavaduotojo referentė sako dabar sunkiau randanti laiko pietauti.

REKLAMA
REKLAMA

„Kartais tenka dirbti ir per pietų pertraukas. Manau, kad Savivaldybėje visada trūksta darbuotojų“, – svarsto Ž. Petrovė. Jos darbo diena, jos pačios teigimu, baigiasi iki 17 val.

REKLAMA

Ž. Petrovei pavesta padėti organizuoti ne tik mero, bet ir mero pavaduotojo akcijas, renginius ir panašius susitikimus, bet ir užrašyti vokus ir išsiųsti mero pavaduotojo sveikinimus, kvietimus įvairių švenčių proga, rūpintis informacijos atnaujinimu Savivaldybės interneto tinklalapyje, ką ir taip daro Informatikos skyrius, ir dar keletą darbų. Nors visi papildomi darbai pažodžiui nėra įtraukti į mero sekretorės pareigybės aprašymą, jis numato, kad sekretorei gali būti skiriami ir darbai, kurie nėra paminėti jos pareigybinėse instrukcijose.

Potvarkį dėl sekretorės atlyginimo pasirašęs miesto meras Justinas Sartauskas tikina, kad jo pavaduotojo sekretorei skirti darbai neturi nieko bendro su rinkimais, su Kalėdomis – taip.

REKLAMA
REKLAMA

„Negi vadovai dabar ims rašyti sveikinimus? Merai tik pasirašo“, – sako meras. Jis bandė paaiškinti ir apie kitus sekretorei priskirtus papildomus darbus.

„Savivaldybė organizuoja įvairias akcijas. Vyksta ir „Laisvė dviračiams“, – seniai pasibaigusią akciją minėjo miesto vadovas.

Priemokų žarstymas – ne visuomenės nosiai

Neaišku, ar tik sekretorėms prigalvojama papildomų darbų didesniems atlyginimams mokėti.

„Vadovaujantis Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymų nuostatomis, visuomenė turi teisę gauti informaciją, bet ji turi būti teikiama apibendrintai ir nepaneigiant žmogaus teisės į privatų gyvenimą bei asmens duomenų apsaugą“, – nuo informacijos teikimo išsisuko Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Personalo skyriaus vedėja Edita Čičelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš atskirų Tarybos sprendimų matyti, kad didesniu atlyginimu jau džiaugiasi ir laikinasis Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Beinoravičius. Rugsėjo pabaigoje jam nustatyta 40 proc. pareiginės algos dydžio priemoka už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą. Savivaldybės vadovo vidutinis mėnesinis atlygis trečiąjį šių metų ketvirtį 326 Lt lenkė miesto mero atlyginimą ir siekė 6 804 Lt. Tokio pat dydžio priemokas prie atlyginimų gaudavo ir ankstesni administracijos vadovai. Tik tuomet Savivaldybės biudžetas nebuvo deficitinis.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romanas Kančauskas gauna 25 proc. pareiginės algos dydžio priemoką už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą. R. Kančauskas vidutiniškai per mėnesį gauna 5092,5 Lt dydžio darbo užmokestį.

REKLAMA

Pūtėsi atlyginimai

Pastarąjį šių metų ketvirtį, lyginant su praėjusiais metais, atlyginimai kilo daugeliui Savivaldybės darbuotojų. Daugiau kaip 700 Lt išaugo skyriaus vedėjų atlyginimai, keliais šimtais litų ūgtelėjo ir jų pavaduotojų algos. Atlyginimai merui ir vicemerams kito dėl Seime priimto įstatymo, kuriuo atstatyti per krizę sumažinti politikų darbo užmokesčio koeficientai. Be to, Konstitucinio teismo sprendimu atstatyti valstybės tarnautojų kvalifikacinių klasių priedų dydžiai ir pareiginių atlyginimų koeficientai, tad padidėjo skyrių vedėjų bei kitų tarnautojų atlyginimų vidurkis. Daliai tarnautojų padidėjus darbo stažui, padidėjo priedai už stažą.

REKLAMA

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos ir Tarybos atlyginimų fondas sudaro 3,3 proc. miesto biudžeto. Neigė gaunantys priemokas

Šiaulių rajono savivaldybės atstovai apie konkrečių valdininkų priemokas taip pat kalba tik puse lūpų. Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Teisės ir personalo administravimo skyriaus vedėja Jurgita Mickūnė teigė, kad skyrių vedėjams yra nustatytos skirtingų dydžių priemokos.

„Už papildomus darbus mokama priemoka 5 darbuotojams (vienas gauna 5 proc. priemoką, trys – 10 proc., dar vienas – 25 proc.)“, – minėjo tarnautoja. Kiek kuriems mokama, ji negalėjo atskleisti. Tokio sutikimo esą nedavė nė vienas Šiaulių rajono savivaldybės skyriaus vadovas. Tai bandėme išsiaiškinti asmeniškai kiekvieno iš jų klausdami. Visi kalbinti valdininkai neigė gaunantys priemokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių rajono savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Alfredas Budrys teigė negaunantis jokios priemokos.

„Gal čia ir bėda yra, bet kažkaip nepasidomiu, kiek kas gauna. Aš pats priemokos negaunu“, – teigė valdininkas.

„Aš asmeniškai negaunu jokios priemokos“, – kolegai antrino Ekonomikos ir verslo plėtros skyriaus vedėjas Algirdas Baikauskas.

„Nieko negaunu, bet teko girdėti, kad kažkam yra mokama“, – teigė Finansų skyriaus vedėja Rita Balčiuvienė. Šiaulių rajono savivaldybės vadovai gauna kiek mažesnes priemokas nei miesto Savivaldybės vadovai. Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Lukšas gauna 30 proc. pareiginės algos dydžio priemoką. Tokio dydžio priemoką jis gauna ketvirtus metus kaip ir jo pavaduotojas Gintautas Domarkas. Jam nuo jo darbo pradžios Savivaldybėje už įprastą jo darbo krūvį viršijančią veiklą yra mokama 20 proc. pareiginės algos dydžio priemoka.

REKLAMA

Artimiausiu metu išaugusį atlyginimą gaus dar vienos Savivaldybės vadovas. Joniškio rajono savivaldybės taryba sutiko, kad naujajai administracijos direktorei Editai Rudienei būtų skirtas priedas už tarnybos Lietuvos valstybei stažą. E. Rudienės atlyginimas per mėnesį, neatskaičius mokesčių, padidės 686,07 Lt.

Joniškio rajono savivaldybėje priemokos administracijoje dažniausiai buvo skiriamos už laikinai nesančių darbuotojų funkcijų vykdymą. 6 darbuotojams skirta už kitų darbuotojų funkcijų vykdymą, 4 – už papildomų darbų vykdymą. Kas tie valdininkai, gavę didesnius atlyginimus, nutylima.

Mokama už darbus, kurių nebūna

Kalbinti Savivaldybės administracijos direktoriai ar jų pavaduotojai pripažįsta, kad papildomo darbo, už kurį jiems mokama, kartais savaitgaliais nė būna. Tai pripažino Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė ir jos pavaduotoja Eglė Ivanauskytė, kuriai už darbą savaitgaliais mokamas 15 proc. pareiginės algos dydžio priedas.

REKLAMA

Kokias darbo krūvį viršijančias užduotis tenka atlikti Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorei Irenai Sirusienei, kuriai kas mėnesį mokama daugiau kaip 700 Lt siekianti priemoka, net ji pati neįstengė iškart prisiminti.

„Leiskit pagalvoti, taip greit nesugalvoju“, – prašė I. Sirusienė.

Beveik pusės tūkstančio litų priemoką prie atlyginimo gaunantis Kelmės savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Vincas Metrikis į papildomus darbus įskaičiuoja ir susitikimus su svečiais iš užsienio. „Būna atvyksta delegacijos, priimti reikia“, – mini V. Metrikis. Kad pastaruoju metu kažką jam būtų tekę priiminėti, jis neįstengė prisiminti. Kaip kitą savo pagrindinį darbą jis įvardija administracijos direktorės pavadavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Už pavadavimą atskiras priedas man nėra mokamas“, – paaiškina politikas. Tuo, kaip Savivaldybėse žarstomasi priedais, po „Šiauliai plius“ klausimų susidomėjo Valstybės tarnybos departamentas.

Priedai – už gražias akis

Šiaulių miesto savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos vedėjas Arvydas Ušeckas:

– Sutinku, kas teisėta, nebūtinai gali atrodyti teisinga. Kartais taip išeina, kad tie priedai yra skiriami už gražias akis. Mano nuomone, meras neturėtų gauti mažiau už administracijos direktorių. Merui jokie priedai nenumatyti. Ir pats jokių priedų negaunu.

10 tūkst. Lt alga – irgi teisėta

Vyriausybės atstovas Šiaulių apskrityje Jonas Novogreckis:

– Bendra priedų ir priemokų suma neturi viršyti darbuotojui nustatyto tarnybinio atlyginimo dydžio. Ar Savivaldybėse pagrįstai nustatyta vienokio ar kitokio dydžio priemoka ar priedas, Vyriausybės atstovai apskritai negali vertinti. Negalime net Savivaldybių vidaus dokumentų matyti, jei to neprašome, o jei ir prašome, galime jų ir nesulaukti. Mano nuomone, Savivaldybės darbuotojų atlyginimai turėtų kisti, atsižvelgiant į jų biudžetus.

REKLAMA

„Galima matuoklį pridėti prie kojos“

Šiaulių universiteto Viešojo administravimo katedros lektorė, buvusi Šiaulių merė ir Seimo narė Vida Skačkauskaitė:

– Galima pagalvoti, kad visuomenė kvaila ir nieko nesupranta. Pagal naująjį viešąjį administravimą, pas- laugų teikėjas turi daryti viską dėl žmogaus ir neskaičiuoti, ar ta mano sekretorė 10 atvirukų užrašė ar daugiau. Jei jau juos skaičiuoja kaip papildomą darbą, turėtų atsirasti ir įkainiai. Taip galima nukvailėti iki begalybės. Gal reikia matuoklį pridėti prie kojos, žiūrėti, kiek kilometrų suvaikščiojo. Sveikinimų rašymų nederėtų laikyti papildomu sekretorės darbu, kaip ir administracijos vadovų susitikinėjimų su svečiais“, – siūlo V. Skačkauskaitė. Buvusios merės nuomone, prieš rinkimus žarstytis priemokomis yra apskritai politiškai nekorektiška. Lektorė Savivaldybėse pasigenda kokybės audito, kuo jau pradėjo rūpintis net kai kurios policijos įstaigos.

REKLAMA

Sekretoriaus tiesioginio darbo aprašymas

Sekretorius yra atsakingas už įvairų administracinį ir kanceliarinį darbą, tvarkingai, be klaidų spausdina įvairios paskirties raštus lietuvių ir užsienio kalba, rengia, įformina ir registruoja organizacinius tvarkomuosius dokumentus, tvarko siunčiamą ir gaunamą korespondenciją, peržiūri, registruoja ir paskirsto paštą, raštus ir kitus dokumentus. Sekretorius dirba kompiuteriu ir kita biuro technika. Įmonės vadovui padeda organizuoti darbuotojų posėdžius ir pasitarimus, juos protokoluoja, organizuoja lankytojų, interesantų ir svečių priėmimus. Padeda organizuoti institucijos archyvo darbą. Sekretoriui nuolat tenka bendrauti su įstaigos, įmonės ar organizacijos vadovu, padalinių vadovais, darbuotojais, klientais bei interesantais. Parengta pagal „Profesijų vadovą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų