REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar „Swedbank“ turėsime vadinti „Švedijos banku“?

Žinių radijas

 

Seimui po pateikimo pritarus įstatymo projektui, kuriuo visi viešieji užrašai turėtų būti lietuvių kalba, parlamentarė liberalė Dalia Kuodytė sako nemananti, kad nuo tokio įstatymo lietuvių kalba išloštų, o komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas atvirai jį vadina „kvailu“.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Kai žmonės neturi idėjų, kaip pagerinti Lietuvos žmonių gyvenimą, kaip padaryti, kad jie daugiau uždirbtų, jaustųsi laisvesni ir geriau gyventų, prisigalvoja visokių tokių kvailų įstatymų, užsideda patriotines kaukes ir iš savo provincialios tribūnos bando nukreipti dėmesį nuo realių problemų“, - laidoje „Žvilgsnis“ piktinosi M. Lapinskas.

REKLAMA

 

Seimo narė Dalia Kuodytė nurodė, kad įstatyme apibrėžta, kas yra viešieji užrašai – tai bet kokia rašytinė informacija pastatų viduje ir išorėje, taip pat kitoje visiems matomoje vietoje. Minėto įstatymo 17 straipsnyje, anot Seimo narės, fiksuota norma, kad viešieji užrašai, įskaitant prekybos ir paslaugų teikimo vietų pavadinimus, turi būti lietuvių kalba.

 

„Jeigu jūs praeisite Gedimino prospektu, pamatysite šių užrašų įvairovę, o pagal šio įstatymo nuostatą, tokių užrašų neturėtų likti“,- sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

 

D. Kuodytė pateikė pavyzdį, kad pagal šį įstatymą „Swedbank“ pavadinimą reikėtų keisti į „Švedijos bankas“.

 

„Ši darbo grupės parengta įstatymo nuostata yra sunkiai įgyvendinama ir perdėtai konservatyvi. (...) Man tie užrašai tikrai netrukdo ir aš tikrai nemanau, kad juos sulietuvinus lietuvių kalba dėl to labai išloštų ar praturtėtų. Atviroje valstybėje ta įvairovė yra ir reikalinga, ir įdomi“, - sakė ji.

 

Priėmus tokį įstatymą, Lietuvoje veikiančios užsienio kompanijos, anot M. Lapinsko, vis tiek surastų sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

„Greičiausiai savo pavadinimus formintų kaip logotipo dalį ir sakytų, kad tai yra grafinis užrašas, o paskui mažesnėmis raidėmis parašytų vertinimą, kaip Stundys ir jo kolegos konservatoriai sugalvojo“, - sakė jis.

 

D. Kuodytė pažymėjo, kad įstatymas dar tik bus svarstomas ir sakė besitikinti, kad nuostata dėl lietuviškų užrašų bus pašalinta.

 

Parengė Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų