REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Seime užregistruotos Korupcijos prevencijos įstatymo pataisos, kurios leis efektyviau kovoti su korupcija, paprasčiau pranešti apie jos atvejus ir tiksliau valdyti korupcijos riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius sako, kad valstybės ir savivaldybių įstaigose būtina plačiau viešinti korupcijos atvejus, atidžiau įvertinti tarnautojų tinkamumą eiti pareigas.

REKLAMA

„Korupcijai valstybės įstaigose reikia naujo apynasrio – parengtos įstatymo pataisos yra ilgai lauktos ir reikalingos. 2014 metų pradžioje patvirtinta Europos Sąjungos kovos su korupcija ataskaita parodė, kad Lietuvos institucinė sistema ir strateginis požiūris į kovą su korupcija yra pakankamas. Tačiau atkreiptas dėmesys į smulkiąją korupciją sveikatos priežiūros sektoriuje, pareigūnų interesų konflikto deklaravimo ir teisėsaugos institucijų veiklos nepriklausomumo problemas. Todėl būtina stiprinti institucijų, kovojančių su korupcija, nepriklausomumą, analizuoti ir sąžiningai įvertinti įstaigų veiklą bei imtis papildomos prevencijos“, – sako Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V. Gailius.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar galiojančiuose įstatymuose nėra nustatyta aiški korupcijos atvejų viešinimo tvarka, neapibrėžti korupcinio pobūdžio administraciniai, tarnybiniai ir darbo drausmės pažeidimai. „Vien Baudžiamojo kodekso neužtenka – reikia ir papildomų priemonių, atgrasančių nuo korupcijos ir perteklinės biurokratijos, siekiant gauti konkrečios naudos“, – pabrėžia V. Gailius.

Korupcijos prevencijos įstatymo pataisose, kurias parengė Seimo Antikorupcijos komisija ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), nustatoma tvarka, kaip turi būti vykdomas korupcijos atvejų viešinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektu patikslinama sąvoka, kad įstatymas apibrėžia ne „nustatytų korupcijos atvejų viešinimą“, o su korupcija susijusių atvejų viešinimą. Pataisomis siekiama nustatyti, kad valstybės ir savivaldybių bei jų įstaigų tarnautojai privalėtų iškelti viešumon jų pačių nustatytus su korupcija susijusius atvejus. Nustačius faktus, jie turėtų būti skelbiami viešai įstaigų interneto svetainėse, išskyrus atvejus, kai tai pažeistų asmens duomenų apsaugos reikalavimus.

Siūloma nustatyti, kad valstybės tarnautojai apie jiems žinomas veikas, turinčias korupcinio pobūdžio nusikaltimų požymių, STT praneštų ne vėliau kaip per 48 valandas. Įstatymo pataisomis taip pat įvedamas privalomas korupcijos rizikos nustatymas valstybės ir savivaldybių įstaigose.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų