REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyriausiojo teismo administracijos teismo (LVAT) teisėjų kolegija paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį, kuria atmestas bendrovės „Nubo.tv“ skundas dėl laikino Rusijoje kurtų televizijos kanalo „NTV Mir Lithuania“ laidų retransliavimo sustabdymo Lietuvoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

REKLAMA
REKLAMA

Šis LVAT sprendimas taps precedentu ir kitose šiuo metu nagrinėjamose analogiškose bylose.

Primename, kad sprendimą trims mėnesiams stabdyti Rusijoje kurtų televizijos programos „NTV Mir Lithuania“ laidų retransliavimą Lietuvos radijo ir televizijos komisija priėmė šių metų kovą. Komisija taip nusprendė vienbalsiai, įvertinusi kovo 11-osios išvakarėse minėtos televizijos rodytą programą „Pasmerktieji. Spąstai grupei „Alfa“. LRTK konstatavo, kad programoje buvo tyčia paskleista dezinformacija apie 1991 metų sausio 13-оsios įvykius, užgauliai neigiamas sovietų vykdytos agresijos aktas.

REKLAMA

„Mes veikiame laikydamiesi Lietuvos Respublikos įstatymų, todėl net neabejojome savo sprendimo teisingumu. Privalome ne tik užtikrinti radijo ir televizijos programų pasirinkimo įvairovę, bet ir užkirsti kelią įstatymo pažeidimams. Negalime leisti masinėse informavimo priemonėse kurstyti nesantaikos“, ‒ teigė Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

2014 spalio 8 dieną Vilniaus apygardos teismo nutartyje pažymima, kad sprendimą laikinai sustabdyti Rusijoje kurtų televizijos programos „NTV Mir Lithuania“ laidų retransliavimą LRTK priėmė vadovaudamasi Visuomenės informavimo įstatymo normomis. Sprendimas neskirtas konkretiems ūkio subjektams ir yra ne vienkartinio pobūdžio, bet nukreiptas į atitinkamų teisinių santykių reguliavimą ateityje bei skirtas taikyti daug kartų. Tokių teisės aktų teisėtumas gali būti vertinamas tik pagal specialiąsias, norminiams administraciniams teisės aktams tirti numatytas taisykles. Tuo tarpu privatiems fiziniams ar juridiniams asmenims nesuteikta teisė prašyti teismo ištirti tokių norminių teisės aktų teisėtumą.

„Kolegijos sprendimas dar kartą užtvirtino, kad bendrovė „Nubo.tv“ neturi teisės reikalauti panaikinti komisijos sprendimo ‒ norminio teisės akto, skirto visiems Lietuvoje veikiantiems retransliuotojams, o ne kuriai nors konkrečiai bendrovei. Kadangi dėl kitų analogiškų LRTK sprendimų laikinai sustabdyti Rusijoje kurtų televizijos laidų retransliavimą į teismą kreipėsi ir kiti retransliuotojai, tikėtina, kad jų skundai irgi sulauks panašaus likimo“, ‒ komentavo advokatas Andrius Iškauskas, teisinių paslaugų kontoros „AAA Law“ partneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų