REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

G20 viršūnių susitikime dalyvausiantis Putinas piktinasi JAV sankcijų politika

G20 viršūnių susitikime dalyvausiantis Putinas piktinasi JAV sankcijų politika

REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos žlugdo savo įkurtas prekybos institucijas, taikydama sankcijas Maskvai, taip pat išreiškė viltį, kad ši „klaida“ bus įveikta „galutiniame skaičiavime“.

REKLAMA
REKLAMA

Duodamas interviu Rusijos valstybinei naujienų agentūrai ITAR-TASS prieš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, V.Putinas sakė, kad Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos (ES) sankcijos Maskvai dėl Ukrainos krizės kenkia ne vien Rusijai, bet ir viso pasaulio ekonomikai.

REKLAMA

Rusijos lyderis pabrėžė, kad sprendimai įšaldyti turtą, uždrausti išduoti vizas ir taikyti priemones, neleidžiančias Rusijos bendrovėms prieiti prie Vakarų šalių finansų rinkų bei technologijų, pažeidžia tarptautinius įstatymus, nes tik Jungtinės Tautos (JT) turi teisę skelbti tokias sankcijas.

V.Putinas sakė, kad tokios sankcijos taip pat kertasi su prekybos susitarimais, įskaitant JAV inicijuotą Bendrąją sutartį dėl tarifų ir prekybos.

REKLAMA
REKLAMA

„Jungtinės Valstijos tam tikru metu pačios sukūrė tą organizaciją. Dabar jos šiurkščiai pažeidinėja jos principus“, – aiškino jis.

Rusijos lyderis sakė pats nekelsiantis sankcijų klausomo per G-20 susitikimą, kuris prasidės Australijoje šeštadienį, nes „tai beprasmiška“.

„Jeigu apie tai pasisuks kalba – aišku, aš apie tai pasisakysiu. Tačiau pats nesiruošiu šių klausimų kelti svarstymui – man atrodo, kad tai beprasmiška. Visi ir taip supranta, ką daro – tie, kurie įveda šias sankcijas. Kodėl turėčiau kreipti į tai dėmesį, kažko prašyti? Tai beprasmiška“, – pažymėjo V.Putinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis aiškino, kad „tokie sprendimai priimami blokų lygiu, nacionaliniu lygiu – priimami atsižvelgiant, kaip mūsų partneriai supranta savo geopolitinius interesus“.

V.Putinas pakartojo laikantis Vakarų šalių poziciją klaida.

Jis pripažino, kad sankcijos, kuriomis stengiamasi pakeisti Rusijos politiką Ukrainos atžvilgiu, taip pat mažėjančios naftos kainos didina spaudimą Rusijos ekonomikai, tačiau pridūrė: „Mūsų ištekliai pakankamai dideli ir leis mums užtikrinti, kad įvykdysime savo socialinius įsipareigojimus“.

Putinas ir Hollande'as susitiks derybų, tvyrant įtampai dėl Ukrainos

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) artimiausiomis dienomis susitiks su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, didėjant Vakarų šalių susirūpinimui dėl smurto Ukrainoje ir didėjančio Maskvos spaudimo Paryžiui vykdyti stringantį kontraktą dėl karo laivų pardavimo.

REKLAMA

Vienas Prancūzijos prezidentūros pareigūnas sakė, kad F.Hollande'as susitiks su V.Putinu per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Australijoje šį savaitgalį, kur pasaulio lyderiai, be kitų klausimų, taip pat aptars konfliktą Ukrainoje.

Paliaubos Ukrainoje faktiškai žlugo, o į prorusiškų separatistų kontroliuojamus regionus plūsta karinės technikos kolonos, tikriausiai siunčiamos Rusijos. Kai kurie Europos lyderiai ragino sugriežtinti sankcijas Rusijai ir jos palaikomiems separatistams.

Tuo tarpu Prancūzija sustabdė per milijardo eurų vertės kontraktą dėl dviejų „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimo Rusijai, tvyrant įtampai dėl Ukrainos krizės. Pirmasis iš tų laivų turėtų būti perduotas šiais metais, o Prancūzijai gresia didelės baudos, jeigu ji nevykdys įsipareigojimų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų