REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jevgenijus Bardauskas, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Seimas imasi svarstyti Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisas, kurios palengvina sąlygas investuotojams, ketinantiems Lietuvoje žvalgyti ir išgauti skalūnų dujas. Premjeras sako, kad, jei pataisos būtų priimtos dar šiemet, tai jau pavasarį būtų galima skelbti naują tarptautinį konkursą.

REKLAMA
REKLAMA

Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisos Seimą pasiekė pakoreguotos. Pirminiame variante Vyriausybė siūlė investuotojus, ieškančius ir išgaunančius skalūnų dujas, trejiems metams atleisti nuo mokesčių, tačiau suabejojus Konkurencijos tarybai, kad EK tokį Lietuvos veiksmą galėtų pripažinti kaip valstybės pagalbą, nuspręsta šią nuostatą pakeisti simboliniu vieno proc. mokesčiu, o po trejų metų taikyti fiksuotą 15 proc. tarifą, tradicinei naftai – 12 proc.

REKLAMA

10 proc. nuo išteklių mokesčio bus skiriama ir į savivaldybių, kurių teritorijoje bus rasta skalūnų, biudžetus. Tačiau ši suma, pasak premjero, ateityje galėtų didėti ir iki 20 ar 30 proc.

Investuotojus Vyriausybė bandys pritraukti ir keisdama skalūnų žvalgybos konkurso nuostatus – nugalėtojai būtų atrenkami pagal planuojamas investicijas, o ne pagal įmokos dydį, kaip buvo anksčiau. Seime didelių diskusijų pateiktos pataisos nesukėlė.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar jums žinoma EK nuomonė, kad skalūninių dujų revoliucijos Europoje apskritai nebus. Tai ar verta tada skubinti šį įstatymo projektą?“ – klausė Seimo narė Birutė Vėsaitė.

Jai atsakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas: „Filosofinis klausimas. Yra labai daug nuomonių: nesutaria ir politikai, ir mokslininkai. Nei čia labai jį skubinti reikėtų, nei stabdyti, bet reikėtų pažiūrėti realiai, ką mes turime.“

Seimas po pateikimo pataisoms pritarė.

Būtent dėl neaiškių įstatymų ir mokesčių sužlugo ankstesnis skalūnų žvalgybos konkursas, kai iš jo pasitraukė vienintelė amerikiečių kompanija „Chevron“. Algirdas Butkevičius sako, kad šiemet priėmus pataisas, pavasarį jau būtų galima skelbti naują konkursą, nes investuotojų susidomėjimas skalūnų dujų paieškomis Lietuvoje – nemažas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai lankiausi JAV ir susitikinėjau skalūnų klausimais su mokslininkais, su kuriais vyko išsami diskusija, jie sakė, kai bus priimta visa įstatyminė bazė, tada yra pagrindas skelbti konkursą“, – teigė Ministras Pirmininkas.

Skalūnų klodų ketinama ieškoti pietvakarių Lietuvoje – Šilutės ir Tauragės rajonuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų