REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D. Pavalkis mokytojų streikus sieja ir su rinkimais, ir su geopolitine situacija

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis ketvirtadienį dalies pedagogų surengtą įspėjamąjį streiką sieja ne tik su noru atkreipti dėmesį į sistemos problemas, bet ir su siekiu papolitikuoti prieš savivaldos rinkimus ir kelti globalią įtampą.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, ministerija laikosi nuomonės, kad streikas surengtas pažeidžiant teisines procedūras, tačiau kol kas į teismą kreiptis neketinama – tai būtų daroma tuo atveju, jei pedagogai neatsisakys „radikalių nerealistiškų reikalavimų“ ir ruošis neterminuotam streikui.

REKLAMA

„Greičiausiai dėl artėjančių savivaldos rinkimų atsirado noro papolitikuoti, padaryti triukšmą (...). Mane labiausiai nustebino, kad iš už viso šito išlindo dar Lietuvos lenkų rinkimų akcijos stiprus palaikymas. Tai man buvo iš tikrųjų netikėta. Aš galvojau, kad čia labiau  opozicinių partijų inicijuoti veiksmai, bet pradėsiu galvoti, kad, ko gero, kaip sakiau, ar tai nėra susiję su įvykiais Ukrainoje ir globalia visa šita problematika, – galbūt aš ir buvau teisus“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Jo žiniomis, ketvirtadienį prie streiko prisidėjo mažiau nei 1 tūkst. pedagogų. Ministerijos duomenimis, streikas apėmė apie 50 mokyklų.

Streiką pedagogai ketvirtadienį surengė reikalaudami atkurti mokinio krepšelio dydį, buvusį iki 2009 metų. Tuomet mokinio krepšelis siekė 3774 litus, šiuo metu – 3348 litus. Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, kitąmet planuojama mokinio krepšelį padidinti 32 litais – iki 3380 litų (arba 979 eurų).

Taip pat pedagogai reikalauja ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus prilyginti bendrojo lavinimo mokytojų atlyginimams, iki 128 litų grąžinti bazinę mėnesio algą. Tarp keliamų reikalavimų – ir raginimai mažinti darželių grupes bei klases mokyklose. Be to, profsąjungos reikalauja, kad būtų pasirašyta šakos kolektyvinė sutartis ir sudarytos sąlygos mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų