REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Manote, kad veiksmingą gyvenimo aprašymą (CV) galite susikurti tik jau turėdami gausios darbo patirties? Darbo biržos specialistai tvirtina priešingai – net jei ieškote tik savo pirmojo darbo, tinkamas savęs pristatymas padės potencialiems darbdaviams apsispręsti.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio jaunimo darbo centro vyriausioji specialistė Vilanda Gustaitė pasakoja, kad jauni, nedaug ar jokios darbo patirties neturintys žmonės rengdami gyvenimo aprašymus dažnai nepakankamai atskleidžia savo savybes ir kompetencijas. Kai kurias patirtis pamirštama įrašyti, o kitos nėra išsamiai atskleidžiamos. „Baigusieji profesines ar aukštąsias mokyklas, neretai pamiršta paminėti patirtį, kurią įgijo atlikdami praktiką. Būna, kad jaunas žmogus dar niekur nedirbo, bet savanoriavo, dalyvavo nevyriausybinių organizacijų veikloje arba organizavo renginius mokykloje – tokias patirtis į CV taip pat reikėtų įrašyti“, - sako V. Gustaitė.

REKLAMA

Sunkiausia aprašyti... save

Apie tokias dažniausias CV rengimo klaidas ir svarbiausius sėkmingo CV principus specialistė jaunimui pasakoja Panevėžio jaunimo darbo centre nuolat rengiamuose seminaruose. Niekur nedirbantis jaunimas iki 29-erių metų amžiaus čia gali pasipraktikuoti pristatyti save darbdaviui ir susikurti arba pakoreguoti turimą gyvenimo aprašymą.

„Štai neseniai vykusio seminaro dalyviai imitavo, kad patys yra personalo atrankų specialistai: jie gavo pluoštą gyvenimo aprašymų ir turėjo įvardyti jų privalumus ir trūkumus. Vėliau dalis jų atėjo pasikonsultuoti individualiai dėl savo gyvenimo aprašymų ir juos pakoreguoti“, - pasakoja Jaunimo darbo centro specialistė. Pasak jos, daugiausia klausimų seminarų dalyviams kyla dėl to, kaip pristatyti savo asmenines savybes, tad sulaukiama prašymų padėti susikurti savęs pristatymo pastraipą. „Būna, kad po renginių žmonės supranta, kad dar nepakankamai gerai save pažįsta ar net nežino, kokioje srityje norėtų dirbti. Tada juos nukreipiama ir į kitokius užsiėmimus jaunimo centruose, pavyzdžiui, profesinio apsisprendimo seminarus“, - sako V. Gustaitė. Motyvaciją stiprina sutikti bendraminčiai

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, tokiuose neformaliuose susitikimuose dažnas įgyja ne tik praktinių įgūdžių, bet ir daugiau motyvacijos bei pasitikėjimo savimi, nes renginiuose susitinkama su kitais panašiais žmonėmis: „Galbūt jaunas žmogus niekur nedirbo ar nesimokė, bet čia jis pamato, kad toks nėra vienas ir išgirsta patarimų kaip ir kokio darbo jam ieškoti. Realistiškiau žvelgiama ir į darbo pasiūlymus – jaunimas supranta, į kokias pozicijas jau gali pretenduoti“.

Kuriantiems pirmąjį savo CV specialistė pataria informaciją apie išsilavinimą ir darbinę patirtį pateikti struktūrizuotai ir išsamiai aprašyti visas savo turėtas darbines funkcijas. Ypač daug dėmesio patariama skirti asmeninių savybių, gebėjimų ir kompetencijų aprašymui, kuris gali padėti darbdaviui nuspręsti, ar tokia asmenybė tiktų konkrečiai įmonei ir pareigoms.

Gyvenimo aprašymus susikurti bei darbo pokalbiui pasiruošti padedantys seminarai rengiami daugelyje regioninių jaunimo darbo centrų. Daugiau informacijos apie renginius: www.ldb.lt/jaunimui  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų