REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija vykdo karą prieš Ukrainą už tai, kad Kijevas pasirinko europinį kelią, trečiadienį pareiškė Lietuvos ambasadorė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje.

Rusija vykdo karą prieš Ukrainą už tai, kad Kijevas pasirinko europinį kelią, trečiadienį pareiškė Lietuvos ambasadorė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje.

REKLAMA

 

„Konfliktas Ukrainoje nėra vidaus reikalas. Tai nėra civilinis karas. Tai nėra nepatenkintų gyventojų sukilimas. Tai yra Rusijos karas prieš Ukrainą už kito - europinio - kelio pasirinkimą“, - sakė ambasadorė Raimonda Murmokaitė.

Vienoje iš griežčiausių kalbų, pasakytų posėdyje Niujorke, Lietuvos diplomatė perspėjo, kad Europai minint Berlyno sienos griuvimo 25-ąsias metines, „Rusija daro viską, kad atkurtų praeities epochą, kai pasaulis buvo padalytas ir balansavo ant karo slenksčio“.

Lietuvos ambasadorė pastebėjo, kad karas Ukrainoje dažnai nebepatenka į žiniasklaidos antraštes, nes jis „lėtas ir šliaužiantis - dar keli pagrobtos žemės metrai, dar keli sprogimai, dar kelis Rusijos tankai, dar keli žuvusieji“.

REKLAMA
REKLAMA

Diplomatė pabrėžė, kad karą vykdo Kremliaus remiami gerai ginkluoti separatistai, daugelis kurių yra Rusijos piliečiai, o Rusija tarptautiniams stebėtojams leidžia stebėti tik du kilometrus Rusijos ir Ukrainos sienos, nors pati siena tęsiasi 400 kilometrų.

REKLAMA

R.Murmokaitė atkreipė dėmesį, kad vadinamieji stebėtojai separatistų organizuotuose Donbaso rinkimuose, kurių Vakarai nepripažino, žinomi dėl antisemitinių ir nacistinių pažiūrų, o Rusijos aneksuotame Kryme žmogaus teisių padėtis dramatiškai pablogėjo.

Anot diplomatės, Estijos žvalgybos pareigūno ir Ukrainos pilotės pagrobimai bei padažnėję Rusijos karinių lėktuvų skrydžiai palei Europą, JAV, Kanadą ir Japoniją rodo Rusijos karinį agresyvumą ir už Ukrainos sienų.

Lietuvos ambasadorė paragino Rusiją liautis grasinus kaimynams, vykdyti Minsko paliaubų susitarimą ir išvežti karinę įrangą ir savo karius iš Ukrainos teritorijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Taikus krizės Rytų Ukrainoje sprendimas yra tik Ukrainos rankose“, - pabrėžė R.Murmokaitė.

Lietuva Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė yra 2014 ir 2015 metais.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų