REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Maisto banko“ vadovas Vaidotas Ilgius ėmėsi eksperimento - kaip išgyventi už 5 litus per dieną. Siekdamas įtraukti kuo daugiau skirtingų visuomenės sluoksnių atstovų, V.Ilgius socialiniame tinkle „Facebook” metė iššūkį ir žinomiems žmonėms. Kiekvieną savaitę vis daugiau jų prisideda prie akcijos ir savo paskyrose dalijasi receptais, įžvalgomis ir įspūdžiais, kaip sekasi maitintis, dienai skiriant vos 5 litus.

„Maisto banko“ vadovas Vaidotas Ilgius ėmėsi eksperimento - kaip išgyventi už 5 litus per dieną. Siekdamas įtraukti kuo daugiau skirtingų visuomenės sluoksnių atstovų, V.Ilgius socialiniame tinkle „Facebook” metė iššūkį ir žinomiems žmonėms. Kiekvieną savaitę vis daugiau jų prisideda prie akcijos ir savo paskyrose dalijasi receptais, įžvalgomis ir įspūdžiais, kaip sekasi maitintis, dienai skiriant vos 5 litus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statistika rodo, kad kas penktas Lietuvos gyventojas skursta, maistui galėdamas skirti ne daugiau 5 litų per dieną. Ne tik tai, ką valgo, bet ir kaip jaučiasi žmogus, patekęs į nuolatinę finansinio suvaržymo kilpą, padeda suvokti maisto organizavimu ir perdavimu skurstantiems užsiimančio „Maisto banko“ direktoriaus V.Ilgiaus eksperimentas. Vyras užsibrėžė tikslą – penkias savaites kruopščiai skaičiuoti išlaidas maistui ir neviršyti 5 litų dienai kartelės. Jo eksperimentas sulaukė atgarsio socialiniame tinkle „Facebook“.

REKLAMA

V.Ilgiaus iniciatyva pasidalijo žinoma kulinarinių laidų autorė Beata Nicholson. Savo tinklaraščio skaitytojams, taupantiems kiekvieną centą, ji priminė vaikystės „hitą“ - varškės „ežiukus“, o kartu atgailavo perkanti išties brangų maistą.

V.Ilgiaus iššūkį priėmusi žurnalistė Jovita Valeikaitė parduotuvėje pirmiausiai nusipirko burokėlių, pomidorų, česnakų, grikių. Gerai, kad šiems gavo net 40 proc. nuolaidą, kitaip būtų neužtekę pinigų. Tačiau žurnalistę maloniai nustebino burokėlių kaina, nesiekusi nė lito. „Maisto dviem dienom nusipirkau už 8 litus. Vakare jau buvo puiki trinta pomidorų ir burokėlių sriuba. Beje, pagal receptą ji turi būti patiekiama su ožkos sūrio rutuliukais, bet aš apsieisiu. Ir puodas virtų grikių... Du puodai – dvi dienos. Be duonos, be grietinės... Skanu – taip. Kokybiška – taip. Dietiška – tikrai. Dvi dienas ištempiau, daugiau – ne. Noriu valgyti“, - atvirai pasakojo J.Valeikaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu iššūkį priėmusi gurmanų svetainės „Laukinės žąsys“ tinklaraštininkė Alesia Mačiulis kartu su vyru Romualdu iškart apgalvojo visos savaitės valgiaraštį ir už 70 litų dviems nusipirko daržovių, kruopų, vištienos, faršo. Pirmiesiems taupiems šeimos pietums jiedu gamino ne makaronų ar bulvių patiekalus, bet daugiaryžį su moliūgu. „Reikalui esant ir iš kirvio galima košę išvirti. Savo bandymu mes nemėginame atkartoti ir taip sunkaus žmonių gyvenimo, tiesiog bandome patraukti dėmesį į šią socialinę problemą bei paskatinti ir kitus aukoti „Maisto bankui“, kuris 1 Lt paverčia 15 Lt parama“, - „Facebook“ diskusijoje pakomentavo R.Mačiulis. Neretas, priėmęs V.Ilgiaus iššūkį pastebėjo, kad maitinimasis už labai ribotą sumą pakeičia mąstyseną ir padaro žmogų vienišesniu, nes tenka atsisakyti kavutės su kolegomis, smagumo su draugais vakarieniauti mieste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu 5 litų per dieną eksperimente dalyvauja ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. „Man yra tekę su šeima 5 dienas gyventi su 40 litų. Valgėm 3 kartus per dieną ir net su desertu. Bet kukliai ir griežtai pagal numatytą meniu. Yra buvę ir dar blogiau“, - „Facebook‘e“ prisipažino D.Radzevičius. Žurnalistas į akciją pažvelgė ir kitu kampu. „5 litų dienai iššūkis reiškia ir tai, jog nuolat tik tiek leisdami visi Lietuvos žmonės iš esmės sukurtų ir naujų problemų šalies ekonomikai. Jie patys to nenorėdami pasmerktų visas kavines ar valgyklas, kurios siūlo vadinamuosius dienos pietus už 8, 10, 12 ar 15 litų. Tai reikštų ir naują atleidimų iš darbo bangą. Gal net papildomą „Maisto banko“ rinkliavų bumą“, - svarstė D.Radzevičius. Tačiau ši akcija, pasak jo, labai tinkama pasitikrinti savo žmogiškumą. „Tie 5 litai yra toks smulkus simbolis didelio darbo - padėti tiems, kam tetrūksta nedaug. Bet trūksta. Ir tai priminimas turintiems truputį daugiau nei reikia - nekaupk, nes yra kam reikia jau dabar. O gal vakar reikėjo...”, - sakė D.Radzevičius.

REKLAMA

Eksperimento dalyviai ketina sutaupytus pinigus paaukoti „Maisto banko” akcijai „Pasidalink” ir tokiu būdu paremti skurstančiuosius. Artimiausiu metu dar daugiau žinomų visuomenės veikėjų, menininkų, dainininkų sieks išmėginti, kiek tenka atsisakyti, bandant išgyventi dieną su 5 litais kišenėje.

Garsenybės prie „Maisto banko“ akcijos „Pasidalink“ prisideda ir kitu būdu – lanko skurstančias šeimas, kurių kasdieniškos godos - tokios jaudinančios, kad ne vienam tenka tramdyti ašaras.

Lapkričio 28 dieną LNK eteryje įvyks didysis „Pasidalink“ koncertas, kuriame susitiks būrys populiarių, mylimų, pasiilgtų, įvairias kartas atstovaujančių atlikėjų, televizijos laidų vedėjų, meno ir sporto pasaulio žvaigždžių. Jie sieks, kad visi Lietuvos žmonės išgirstų jautrias skurstančiųjų istorijas ir bandys įkvėpti žiūrovus padėti tiems, kuriems likimas ypač nedosnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų