REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Naktį Jūs ar Jūsų artimieji „grojate“ dantimis? Negalite atsikratyti įpročio kas kiek laiko stipriai sukąsti dantis? Citrusiniai vaisiai – Jūsų mėgstamiausi, o kokakola – slapta pagunda? Jei į bent vieną klausimą atsakėte „Taip“ – turite padidėjusią riziką nudėvėti savo dantis anksčiau laiko – pasakoja Mažosios Užupio klinikos gydytoja odontologė Rasa Jasūdienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kas apskritai yra dantų nusidėvėjimas ir kaip mes nudėvime savo dantis?

Dantų dėvėjimasis – tai visiškai normalus procesas. Nors dantų emalis ir yra kiečiausia ir labiausiai mineralizuota medžiaga žmogaus organizme – natūralu, jog jis tarnauja ne amžinai. Kasdien mūsų dantys kontaktuoja kramtant maistą, patiriant emocinį stresą (pykstant beveik visuomet sukandami dantys, taip pat ir būnant susikrimtus ir pan.). Taip pat dantų nusidėvėjimui įtakos turi rūgštys patenkančios į burną su maistu (ypač rūgštingi yra citrusiniai vaisiai, gaivieji gėrimai, kava ir t.t.). Ir tai, žinoma, yra normalu. Tačiau, jei šie požymiai išreikšti perdėtai – reikėtų susirūpinti.

REKLAMA

  Jei griežiama dantimis (dažniausiai miegant), budrumo būsenoje dažnai nevalingai sukandami dantys, turimas netaisyklingas sąkandis, ar burnoje trūksta vieno ar daugiu dantų –dantų kontaktas tampa per dažnas ir intensyvus, o krūvis dantims - per didelis ir pasiskirsto nevienodai.Tai dažniausios dantų nusidėvėjimo priežastys. Visgi jų yra ir daugiau, nesustoja vardinti odontologė Rasa: savo dantis galite pažeisti naudodami per kietą dantų šepetėlį, netaisyklingais judesiais valydami dantis, kramtydami kietus daiktus, kaip kad rašiklis ar nukąsdami siūlą. Dantų erozijai neabejotiną įtaką turi ir skrandžio sultys. Jos į burną patenka pasyviai (ezofaginis refliuksas) ar aktyviai(vemiant, todėl dantų nusidėvėjimas dažnas bulimikų dantų pažeidimas).

REKLAMA
REKLAMA

Kas nutinka, kai dantys nusidėvi?

  Visu pirma – matyti estetiniai dantų pakitimai, kaip nutrupėję dantų kraštai, sumažėję, patamsėję dantys. Jei dantys stipriai nusidėvi – sumažėja apatinio veido trečdalio aukštis, todėl išryškėja raukšlės, o veidas atrodo senesnis. Tačiau tai vien estetiniai pokyčiai. Dantų nusidėvėjimą taip pat lydi ir ženkliai padidėjęs dantų jautrumas, sunkiais atvejais pacientai skundžiasi kramtomų raumenų skausmais, spazmais, sąnarių traškesiu, skausmais. Nuolat griežiant dantimis gali net padidėti kramtomųjų raumenų apimtis, dėl to pakinta veido forma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip kuo įmanoma ilgiau išsaugoti gražius ir nenusidėvėjusius dantis?

  Be abejonės geriausias patarimas kalbant apie odontologines problemas visuomet yra tas pats – profilaktiškai lankytis pas savo gydytoją odontologą kas pusę metų ir laikytis individualios burnos higienos nurodymų. Tuomet dantų būklė kryptingai sekama ir problemos pastebimos laiku – pataria Mažosios Užupio klinikos odontologė Rasa Jasūdienė. Tačiau jei žinote ar jaučiate, kad Jums gresia dantų nusidėvėjimas - visu pirma reikia pašalinti nusidėvėjimo priežastį (jei ji yra aiški). Pavyzdžiui kietą dantų šepetėlį pakeisti minkštu, kontroliuoti daug rūgščių turinčio maisto vartojimą ar ieškoti alternatyvių produktų. Griežiantiems dantimis – įsigyti apsauginę dantų kapą nakčiai, kuri pagaminama kiekvienam pacientui individualiai. Jei į gydytojus odontologus kreiptąsi per vėlai, kai emalis jau stipriai nudėvėtas ir atsiveria vidinis danties sluoksnis – dentinas(jis minkštesnis ir jautrus) – reikalingos estetinės odontologijos paslaugos: dantys restauruojami užklotais, įklotais, laminatėmis, vainikėlias, plombomis. Restauracijomis atkuriami taisyklingi dantų vainikų paviršiai, išnyksta jautrumas, sumažėja veido raukšlės, dantys apsaugomi nuo didesnės destrukcijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų