REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Melnragės paplūdimį jūra išmetė įspūdingą nuskendusio senovinio burlaivio liekanų fragmentą.

REKLAMA
REKLAMA

Bangų išskalautus burlaivio griaučius apžiūrėję Jūrų muziejaus istorikai sako, kad radinys itin unikalus – išlikęs visas laivo galas. Jį išmatavus, patyrinėjus medieną, statybos būdą, bus galima gana tiksliai nustatyti jo amžių, tipą. Pirminiais duomenimis, tai buvo apie 20 metrų ilgio burlaivis – arba maždaug perpus trumpesnis už Danės upę uostamiestyje puošiantį „Meridianą“.

REKLAMA

Išlikęs vandens linijos žymėjimas romėniškais skaitmenimis, pasak istoriko, burlaivio amžių leidžia spėti jau dabar – jis gali siekti 19 amžiaus vidurį.

„Būtent tada buvo ypatingai susirūpinta, kad laivai nebūtų perkraunami, nes iki tol buvo labai daug nelaimių. Tam yra ženkliukai, kurie rodo, kiek laivas gali būt pakrautas gėlame vandenyje ir kiek laivas gali būt pakrautas sūriame vandenyje“, – sako Jūrų muziejaus istorikas Dainius Elertas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak istoriko, 19 amžiuje prie Klaipėdos skęsdavo daug laivų – kartais net iki 10 per metus. Jų liekanų – atskirų lentų, ar nedidelių korpuso fragmentų – jūra išmeta gana dažnai, tačiau tokio didelio radinio nebūta mažiausiai 10 metų.

Dabar skubama burlaivio liekanas iškelti iš vandens ir išvežti į Jūrų muziejų, kad pasikeitus vėjui ir srovėms jūra jo nenuplautų atgal.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų