REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Tai buvo šiltas gestas žvarbų vakarą, kai Vladimiras Putinas šaliku apgaubė Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) žmoną, Kinijos prezidentui kalbantis su Baracku Obama (Baraku Obama).

 Tai buvo šiltas gestas žvarbų vakarą, kai Vladimiras Putinas šaliku apgaubė Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) žmoną, Kinijos prezidentui kalbantis su Baracku Obama (Baraku Obama).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė problema ta, kad V. Putinas pasirodė kaip galantiškas žmogus, o viršūnių susitikimo Kinijoje šeimininkas – kaip nemokantis elgtis ir nedėmesingas.

REKLAMA

Dar labiau padėtį pablogino pradėję cirkuliuoti abejotini juokeliai apie išsiskyrusio Rusijos prezidento, kurio „mačo“ ir veiksmo žmogaus įvaizdis daro įspūdį daugeliui Kinijos moterų, tikruosius ketinimus.

To Kinijos valdžiai buvo per daug.

Minimas incidentas per vieną pasirodymą, susijusį su Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) šios savaitės viršūnių susitikimu, iš pradžių buvo parodytas per valstybinį transliuotoją CCTV, paskui išplito internete. Tačiau netrukus medžiaga buvo ištrinta iš kiniško interneto, ir tai atspindi intensyvią valdžios kontrolę dėl bet kokios medžiagos apie aukščiausio rango lyderius, taip pat – kultūrinius skirtumus dėl to, kas laikoma priimtinu elgesiu viešumoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Kinija tradiciškai yra konservatyvi dėl viešo bendravimo tarp giminystės ryšiais nesusijusių vyrų ir moterų, ir Putino viešas dėmesio parodymas gali tapti penu pokštams, kurie didžiajam bosui tikriausiai nepatinka“, – sakė Pekine gyvenantis istorikas ir nepriklausomas komentatorius Zhang Lifanas (Džang Lifanas).

Xi Jinpingo žmona Peng Liyuan (Peng Lijuan), kuri anksčiau buvo populiari folkmuzikos dainininkė, garsesnė už savo vyrą, tapusi pirmąja ponia, kitaip nei jos pirmtakės, ėmėsi daug labiau į akis krintančio vaidmens, pavyzdžiui, lydi savo vyrą per užsienio keliones, Kinijai „švelnia galia“ siekiant tokio statuso pasaulyje, kuris atitiktų jos ekonominę galią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Putinas, Peng Liyuan (nuotr. SCANPIX)

Propagandos pareigūnai kūrė Xi Jinpingo ir jo žmonos, kaip vienas kitą mylinčių žmonių poros, įvaizdį. Nuotraukos, kuriose Xi Jinpingas per valstybinį vizitą saugo žmoną nuo lietaus, skina jai gėles ar paprasčiausiai laiko jos ranką, plačiai cirkuliavo Kinijos socialinėje žiniasklaidoje ir kėlė didelį susižavėjimą.

„Kai prezidentas pats laikė skėtį poniai, tai atitiko tarptautinę pagarbos moterims normą“, – rašė tinklaraštininkė Luo Qingxue (Luo Čingsiuė) partijos kontroliuojamo laikraščio „People’s Daily“ svetainėje, kai Xi Jinpingas pernai per valstybinį vizitą Trinidade ir Tobage virš savęs ir žmonos laikė skėtį.

REKLAMA

Tačiau V. Putinas pirmadienį vakare sujaukė scenarijų, kol Xi Jinpingas kalbėjosi su Amerikos prezidentu.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Peng Liyuan atsistojo, mandagiai priėmė V. Putino pasiūlytą pilką šaliką ar apklotą ir linktelėdama jam padėkojo. Tačiau netrukus ji jį nusimetė ir apsivilko juodą paltą, kurį jai pasiūlė jos pačios padėjėjas.

Kinijos socialinėje žiniasklaidoje pasipylė komentarai, bet paskui cenzoriai ėmė trinti bet kokius to incidento paminėjimus.

Šanchajaus tarptautinių studijų instituto Rusijos ir Centrinės Azijos studijų direktorius Li Xinas (Li Sinas) sakė, kad V. Putinas tiesiog elgėsi kaip tikras rusas ir diplomatijos požiūriu nepadarė nieko nederama.

REKLAMA

„Rusijoje yra tradicija garbingam vyrui viešomis progomis rodyti pagarbą moterims, o tokioje šaltoje šalyje kaip Rusija labai normalu, kad džentelmenas turėtų padėti ponioms apsivilkti ir nusivilkti paltą. Bet kinams tai gali būti neįprasta“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų