REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

  Daugybė žmonių teigia turintys baimę lankytis pas odontologą. Galima įsivaizduoti, kokius jausmus ir taip vengiantiems susitikimų su odontologu sukelia žinios, jog šį kartą – reikės lankytis pas endodontologą, kadangi, liaudiškai tariant, reikia “traukti nervus” ir valyti kanalus. Ne tik pavadinimai skamba bauginančiai, bet ir faktas, kad Jūsų odontologas nesugebės to padaryti pats, ar tai, kad gydymui reikalingas operacinis mikroskopas… Apie šiuos ir daugiau endodontologijos baubų kalbamės su Mažosios Užupio klinikos gydytoja endodontologe Daiva Janavičiene.

REKLAMA
REKLAMA

Plačiau apie baisiai skambančius pavadinimus ir apie tai, kas už jų slepiasi

Endo graikiškai reiškia „vidus“, odont – „dantis“. Endodontinis (dantų šaknų kanalų) gydymas – tai vidinio danties audinio (pulpos), sudaryto iš kraujagyslių, nervų, limfagyslių, jungiamojo audinio, - o kitaip, visko, ką daugelis įprastai tiesiog vadina nervu - gydymas.Taip, tiesa, kad šio gydymo metu yra šalinami dantų šaknų kanaluose esantys uždegiminiai audiniai. Tačiau „nervo traukimas“ skamba baisiau, nei iš tiesų yra. Nebijokite, gydytojas endodontologas neatvers gigantiško kanalo po Jūsų dantimi ir neištrauks piršto ilgio „kirmino“ (t.y. nervo) sugriebęs jį už uodegos. Tiesa yra tokia, kad kanalai ir taip vadinami nervai dantyse yra tokie mažyčiai, kad endodontologams būtina pasitelkti į pagalbą operacinį mikroskopą, kad nepriekaištingai atliktų savo darbą. „Baimės akys plačios – tačiau žmonės bijo, nes nežino. Nežino, kas ta mįslingai skambanti endodontija, bijo, kad jiems bus „traukiamas danties nervas“, tačiau paklausti apie procedūra – taip pat nedrįstą. Svarbiausias klausimas tik „gydytoja, ar labai skaudės?“. Žinodama tai visuomet stengiuosi supažindinti savo pacientus su procedūra ir nuodugniai paaiškinti, kas, kaip ir kodėl vyks jų burnoje procedūros metu“ – pasakoja endodontologė Daiva Janavičienė.

REKLAMA

Tai kaip gi vyksta endodontinis gydymas ir kuo jis skiriasi nuo įprasto karieso gydymo?

Gydytojas endodontologas pirmiausia atlieka nuskausminimą. Taigi čia atsakymas į populiariausią klausimą – procedūra bus neskausminga. Tuomet atveriama danties viduje esanti pulpa (nervas) ir specialia plėvele izoliuojama nuo burnos ertmės, kad į gydomo danties kanalus nepatektų naujų mikroorganizmų, esančių seilėse. Tuomet yra surandami šaknies kanalai – tai atlikti ne visuomet lengva, nes kartais šaknies kanalai yra užakę.Kad gydymo veiksmai būtų atliekami kuo tiksliau - daromos rentgeno nuotraukos (naudojama kompiuterinė viziografijos sistema, todėl pacientas gauna mažesnę nei įprasta rentgeno spindulių dozę, o gydytojas iškart mato vaizdą kompiuterio ekrane), vaizdas didinamas naudojant operacinį mikroskopą. Taip pat gydymui pasitelkiami elektroniniai šaknų kanalų ieškikliai, ultragarso aparatai,tad specialistas gali tiksliai matyti danties anatominius ypatumus, galimus svetimkūnius šaknies kanale, pašalinti iš jų uždegiminius audinius,itin smulkiais specialiais instrumentais pasiekti šaknies viršūnę. Nešvarumai plaunami iš šaknų kanalų juos specialiais dezinfekuojančiais tirpalais. Dažnai per pirmąjį vizitą kanalai užpildomi tam tikra dezinfekuojančia medžiaga, kad infekcija būtų sunaikinta. Kito vizito metu kanalai užpildomi specialiomis medžiagomis. Galų gale- dantis būtinai užplombuojamas nuolatine plomba ir, norint jį geriau išsaugoti - protezuojamas.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi procedūra nėra tokia baisi, kaip atrodo. Tačiau dantų šaknų kanalų valymas įprastai užtrunka ilgiau, nei paprastas danties plombavimas. Kodėl? – nes, kaip minėjome, tai ypatingo kruopštumo reikalaujanti procedūra. Dantų šaknų kanalai – mažyčiai, instrumentai – dar mažesni. Tačiau taip pat tiesa ir tai, kad nervai dantyse mažyčiai, tačiau skausmas - didžiulis. Taigi geriausia yra užkirsti tam kelią anksčiau – tikrinantis dantų būklę profilaktiškai ar bent apsilankyti pas savo odontologą nedelsiant pastebėjus gedimą. Tačiau, kaip teigia endodontologė Daiva Janavičienė, taip užkirsti kelią uždegimui pavyksta ne visada.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada gali prireikti endodontologo pagalbos?

Gydytojai endodontologai ne tiki gydo karieso pažeistų dantų šaknų kanalus, bet ir gydo bei stebi danti po įvairių dantų traumų. Dantų šaknų kanalų pergydymas gali būti reikalingas prieš protezuojant dantį. Taip pat, pasitaiko, kad juos reikia pergydyti jei prieš tai buvęs gydymas buvo nesėkmingas (nebuvo rasti visi kanalai, nebuvo pasiekta šaknies viršūnė, kanalų plombavimas nebuvo „sandarus“ ir t.t).

Įprastai, su nesudėtingais endodontiniais atvejais gali susitvarkyti ir Jūsų bendrosios praktikos gydytojas odontologas. Tačiau jei dantis yra sudėtingesnės anatomijos ar pergydant kanalus yra susiduriama su kliūtimis, kurių negali pašalinti gydytojas, nenaudojantis didinančios optikos (mikroskopo) –neišvengiamai teks apsilankyti pas dantų šaknų kanalų gydymo profesionalą – endodontologą. Taip pat endodontologo pagalbos prireiks siekiant diagnozuoti dantų skilimą ar vaikų nuolatinių dantų su nesusiformavusiomis šaknų viršūnėmis gydymui.

REKLAMA

Nervus – į konservus

Tik retais atvejais pulpos (t.y. nervo) uždegimas vystosi labai lėtai ir be skausmo. Įprastai jis pasireiškia labai stipriais skausmais (neretai tai nutinka naktį), kurių nenumalšina net itin veiksmingi priešuždegiminiai vaistai. Dažnai pacientui sunku nusakyti, kurį dantį iš tikrųjų skauda, skausmas plinta į kitas galvos sritis (ausį, kaklą), šaltas arba karštas maistas (gėrimas) sukelia ilgai trunkantį skausmą,skausminga kramtyti, kartais net liesti dantį, dantis tarsi „iškeltas“, dantena aplink dantį jautri arba skausminga. Jei kada nors susidursite su šiais požymiais –tikriausiai prireiks danties šaknų kanalų gydymo. Jei situacija sudėtingesnė, tuomet jūsų gydytojas odontologas atsiųs pas endodontologą.

REKLAMA

Gydytojai endodontologai susidoros su ūmiu skausmu geriausiai, kadangi endodontologai po visų bendrųjų odontologijos mokslų dar papildomai trejus metus mokosi vien apie šaknų kanalų gydymą – studentams praktikos darbus vedanti Mažosios Užupio klinikos endodontologė Daiva Janavičienė. Šios specializacijos odontologai kone kasdien sulaukia pacientų, atrodančių it tipiniai multiplikacinių filmukų herojai su skaudančiu dantimi ir ištinusiu raudonu skruostu.

Taigi, uždarykite nervus į konservus ir nebijokite apsilankyti pas savo gydytoją endodontologą, jei žinote, kad Jums reikalinga šio specialisto pagalba. Dantų šaknų kanalų gydymas nėra labai baisi, greičiau ypatingo gydytojo kruopštumo ir specifinių žinių reikalaujanti procedūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų