REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pirmadienį sakė įstatymų leidėjams, kad nusprendė pasiųsti į Iraką dar 20 000 amerikiečių karių. Tai numatyta prezidento naujajame plane dėl Irako, kurį jis paskelbs trečiadienį ir kurį jau pasmerkė demokratai, pavadinę tai "karo eskalavimu".

REKLAMA
REKLAMA

Baltieji rūmai informavo, kad G.W.Bushas kreipsis į tautą ir pristatys ilgai lauktą naująjį planą dėl Irako trečiadienį 21 val. (ketvirtadienį 4 val. Lietuvos laiku).

REKLAMA

Respublikonų senatorius iš Oregono Gordonas Smithas (Gordonas Smitas), kuris prieš mėnesį pareiškė, jog daugiau nebegali remti karo Irake, dalyvavo pirmadienį Baltuosiuose rūmuose vykusiame G.W.Busho susitikime su grupe senatorių ir aukščiausio rango administracijos pareigūnų, kurio metu aptarta naujoji strategija Irako atžvilgiu.

"Aš supratau, kad buvo priimtas sprendimas padidinti karinį kontingentą 20 000 karių", - sakė žurnalistams senatorius po susitikimo Baltuosiuose rūmuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak G.Smitho, G.W.Bushas jam ir dar keliems susitikime dalyvavusiems senatoriams sakė, kad planus padidinti Irake dislokuotą amerikiečių karinį kontingentą inspiravo šios šalies premjeras Nuri al-Maliki (Nuris Malikis).

Senatorius sakė, kad N.al-Maliki pažadėjo G.W.Bushui, kad Irako vyriausybė ir kariuomenė imsis aktyvesnių pastangų sustiprinti saugumą, jei Jungtinės Valstijos atsiųs daugiau karių.

G.W.Bushas tikisi, kad jo naujasis planas dėl Irako padės apsaugoti nuo žlugimo misiją, kurią vykdo Jungtinės Valstijos jau beveik ketverius metus trunkančiame visuomenėje nepopuliariame kare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad šiame plane, be kita ko, bus pateiktos "gairės" Irako vyriausybei, kaip pažaboti tarpkonfesinį smurtą ir stabilizuoti padėtį šalyje, bei numatyta skirti milijardą dolerių darbo programai Irake.

Atrodo, kad naujojo plano esmę sudaro darbai, kuriuos G.W.Busho administracija jau mėgino įgyvendinti Irake, ir jis nenumato jokių esminių pokyčių, įskaitant JAV pajėgų išvedimą, kurį pradėti savo ataskaitoje praėjusį mėnesį rekomendavo dvipartinė Irako studijų grupė.

Dėl šio savo plano G.W.Bushui veikiausiai nepavyks išvengti priešpriešos su naująja demokratų vadovybe Kongrese, kuri teigia, kad amerikiečių karinio kontingento Irake didinimas yra karo eskalavimas ir atėjo metas pradėti pajėgų išvedimo procesą.

REKLAMA

Atstovų Rūmų pirmininkė, demokratė iš Kalifornijos Nancy Pelosi (Nensi Pelosi) sakė, kad "demokratai nenutrauks pajėgų finansavimo", tačiau kels griežtus klausimus.

"Prieš tai, kai neteksime daugiau karių, skirsime daugiau lėšų, nes turime išsiaiškinti, kokia iš tiesų padėtis yra Irake, nes tai nemažai atsieis mūsų biudžetui, mūsų reputacijai", - sakė ji.

Demokratų senatorius iš Masačusetso Edwardas Kennedy (Edvardas Kenedis) išreiškė abejonių, ar Kongresas sutiks skirti lėšų kariniam kontingentui Irake padidinti.

REKLAMA

"Bet koks prašymas dėl karių skaičiaus padidinimo turės būti itin svariai pagrįstas", - sakė senatorius.

G.W.Bushui pristačius savo naująją strategiją, JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) ketina vykti į Artimuosius Rytus, kur mėgins suteikti postūmį pastangoms stabilizuoti padėtį Irake ir pajudinti iš mirties taško Izraelio ir palestiniečių taikos procesą, kuriam, kaip teigia kritikai, pastaruoju metu administracija neskyrė reikiamo dėmesio.

Ketvirtadienį prezidentas lankysis JAV karinėje bazėje Fort Beninge, Džordžijoje, kur veikiausiai daug dėmesio skirs savo naujajam planui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bagdade pirmadienį įvykdytas autobuso, kuriuo į oro uostą važiavo darbininkai, užpuolimas tik patvirtina, kad G.W.Bushui ir JAV remiamai Irako vyriausybei kol kas nesiseka pažaboti tarpkonfesinės nesantaikos, dėl kurios kiekvieną savaitę žūva šimtai irakiečių.

Šaltiniai vietos ligoninėje pranešė, kad po atakos sunitų rajone Amrijoje Bagdado vakaruose į šią gydymo įstaigą buvo atvežta 15 žuvusiųjų ir 15 sužeistų darbininkų. Policija ir šaltinis Vidaus reikalų ministerijoje sakė, kad žuvo keturi ir nukentėjo devyni žmonės.

REKLAMA

Ši ataka surengta praėjus dviem dienoms po to, kai premjeras N.al-Maliki paskelbė apie naują didelio masto planą dėl saugumo įtvirtinimo Bagdade ir pažadėjo sutriuškinti visas neteisėtai veikiančias ginkluotas grupuotes neatsižvelgiant į jų narių konfesiją ar politines pažiūras. Šiuo savo pareiškimu premjeras netiesiogiai leido suprasti, jog yra pasirengęs imtis veiksmų ir prieš šiitų kovotojus, kaip to reikalauja Vašingtonas ir kažkada šalies politiniame gyvenime dominavusi sunitų mažuma.

JAV pareigūnai sakė, kad naujajame G.W.Busho plane numatytos "gairės" Irako vyriausybei skirtos paskatinti N.al-Maliki kabinetą imtis veiksmų pradėti priešiškų grupuočių politinio susitaikymo procesą.

REKLAMA

PARAMA PLANAMS DIDINTI KARINĮ KONTINGENTĄ

Nors net kai kurie respublikonai tai vertina skeptiškai, Kongrese yra prezidento planų didinti amerikiečių karinį kontingentą Irake rėmėjų.

Senatorius respublikonas Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas) iš Pietų Karolinos ir "nepriklausomu demokratu" pasiskelbęs senatorius Joe Liebermanas (Džo Libermanas) iš Konektikuto ragino G.W.Bushą nusiųsti į Iraką daugiau karių.

"Jau tikrai perdėm ilgai neturime pakankamai pajėgų Irake, kad užtikrintume saugumą", - rašė jie laiške prezidentui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Tony Snow (Tonis Snou) nekomentavo planuojamo G.W.Busho trečiadienio pasisakymo, tik pareiškė, kad prezidento planas padės "iškovoti pergalę Irake". Jis neparodė jokių ženklų, kad G.W.Busho ketinimus kaip nors paveikė demokratų kritika.

G.W.Bushas jau atmetė daug esminių rekomendacijų, kurias pateikė dvipartinė Irako studijų grupė. Praėjusį mėnesį paskelbtoje jos ataskaitoje raginama iki 2008 metų pradžios išvesti daugumą Irake dislokuotų karių ir pradėti tiesiogines derybas su Iranu bei Sirija.

REKLAMA

Pirmadienį Baltieji rūmai paskelbė, kad G.W.Bushas paskirs dabartinį JAV ambasadorių Irake Zalmay Khalilzadą (Zalmajų Chalizadą) atstovauti Vašingtonui Jungtinėse Tautose (JT). Jį pakeis dabartinis JAV ambasadorius Pakistane Ryanas Crockeris (Rajanas Krokeris).

Z.Khalilzado paskyrimu į naują postą bus užbaigtas personalo pertvarkymas, kurio metu buvo pakeisti beveik visi aukščiausio rango pareigūnai, atsakingi už karą Irake bei tiesioginį bendradarbiavimą su Amerikos remiama irakiečių vyriausybe Bagdade.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų