REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Laura Auksaitytė

Geri žieminiai batai, tarnaujantys mažiausiai 3–5 metus, rodos, tampa svajone. Purvas, sniegas, druska, kuria barstomos gatvės, net kokybiškų brangiausių batų porą paverčia nukleipta avalyne vos per du sezonus. Vienos Šiaulių avalynės taisyklos batsiuvė Veronika sako, kad natūralu, jog oda – neilgaamžė. Vis dėlto yra paprastų priemonių, kurios padės išsaugoti batų kokybę ir gerą išvaizdą.

REKLAMA
REKLAMA

Žiemai reikia įsigyti bent dvi batų poras

Paprasčiausias būdas, norint ilgai mūvėti batus – įsigyti kokybiškų avalynės priežiūros priemonių. Jos apsaugos natūralią odą nuo kenksmingo aplinkos poveikio, išsaugos elastingumą ir gerą išvaizdą. Pasak Veronikos, prieš pradedant mūvėti naujus batus, būtina juos impregnuoti, o, pradėjus avalynę mūvėti, reikia išsiugdyti įprotį juos kasdien valyti. Tai geriausia daryti ne prieš išeinant iš namų, o į juos grįžus. Bent du kartus per savaitę nakčiai batus reikėtų sutepti tepalu, kurio sudėtyje yra natūralaus bičių vaško. Ryte batus pakaks nublizginti šepečiu ar švelnios medžiagos skiaute – jie nepriekaištingai žvilgės. Veronika pataria, prieš naudojant naują šepetį su natūraliais šeriais, jį 10 min. palaikyti šiltame vandenyje su druska – tai sustiprins plaukelius ir apsaugos juos nuo iškritimo.

REKLAMA

Batų tepalas yra gera priemonė apsaugoti batus nuo purvo, bet jei lauke šlapdriba ir priberta daug druskos, patariama avalynę papildomai nupurkšti impregnavimo priemonėmis. Taip batus padengsite plona, blizgia plėvele ir apsaugosite nuo permirkimo.

„Jei batai nebuvo impregnuoti, ant jų tikrai atsiras baltų dėmių nuo druskos. Atsitikus tokiai bėdai, galima įsigyti priemonių, kuriomis padengus batą, druska iš odos išsiskirs į paviršių. Beliks batus nuvalyti drėgna skepetaite“, – sako Veronika.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė nerekomenduoja naudoti momentinių blizgių (vaškų, kempinių), kurie odai suteikia tik spindesio. Šios priemonės odos nepuoselėja, be to, prie jų puikiai kimba dulkės.

Veronika taip pat pataria nemūvėti tų pačių batų kasdien. Jei orai drėgni, batus būtina keisti kasdien – batai turi gerai išdžiūti ir atgauti savo formą. Batų džiovinti ant karštų radiatorių negalima, nes dėl karšto oro oda ima skilinėti. Natūraliai batai išdžiūsta per 24 val., juos rekomenduojama prikimšti laikraštiniu popieriumi ir palikti gerai vėdinamoje patalpoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti, jei batai permirko? Anot batsiuvės, batus galima nuplauti, nusausinti ir džiovinti prieš tai odą ištepus specialiu balzamu, vazelinu, ricinos aliejumi arba glicerinu. Dėmes rekomenduojama nuvalyti actu.

O ką daryti, kad kokybiški batai žiemą neslystų? Pasak Veronikos, dar jos tėvelis žinojo vieną gudrų būdą – vaikų batų padus ištepdavo gumos ar kitokiais klijais. Jiems sudžiuvus, batų padai tapdavo grublėti, nelygūs, todėl neslidinėdavo. „Aišku, mums, vaikams, būdavo labai liūdna, kad negalime smagiai čiuožti per į ledą pavirtusias balas gatvėse, bet tėtis buvo ramus, žinodamas, kad namo grįšime sveikais kaulais“, – šypsosi Veronika.

REKLAMA

Lakuoti batai žiemos šalčių nemėgsta

Veronika sako, kad žiemą tikrai neverta avėti lakuotų batų. Nuo šalčio lakas skeldėja, batai tampa lyg aptraukti tinkleliu. Lakuotus batus galima valyti specialiai jiems prižiūrėti skirtomis priemonėmis arba pasinaudoti močiučių patarimais – batus valyti skepetėle, pamirkyta piene. Kai batai išdžius, juos patariama įtrinti svogūnų sultimis ir nublizginti minkštu vilnoniu audiniu.

O kaip prižiūrėti šviesios odos avalynę? Pasak Veronikos, šviesi avalynė išlaiko savo spalvą, jei reguliariai valoma pieno (pusė puodelio) ir vieno plakto kiaušinio baltymo mišiniu.

REKLAMA

Zomšinius batelius prieš nešiojant būtina nupurkšti nuo drėgmės ir purvo apsaugančia priemone. Zomšos, veltinio arba nubuko batus taip pat galima valyti paprasčiausiu trintuku arba sužiedėjusios duonos plutele. Anot Veronikos, plauti zomšos nepatariama. Nuo vandens procedūrų ji tampa grubesnė ir praranda elastingumą.

Veronika sako, kad šiais laikais nieko nėra amžino, tad jei nesusidėvi oda, suplyšta batų raišteliai. Jei nukrito raištelių metaliniai ar plastikiniai antgaliai, juos laikinai galima sutvirtinti nagų laku. Galiukai sukietės ir bus lengvai prakišami pro skylutes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kaip saugoti vasarinę ir rudeninę avalynę iki naujo sezono? Pasak Veronikos, negalima laikyti odos gaminių plastikiniuose maišeliuose – oda turi kvėpuoti. Geriausia batus laikyti specialiose dėžėse. Jei batai turi nemalonų kvapą, prieš saugojimą juos galima išpurkšti specialiu dezodorantu, o į vidų įdėti aktyvuotos anglies tablečių.

Nemalonų batų kvapą taip pat galima pašalinti pašluosčius batų vidų kalio permanganato tirpalu (5–6 kristalai vienam litrui vandens) ir patrynus skepetaite, sudrėkinta vandenilio peroksidu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų