REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

R. Šimašius prieš E. Masiulį: pigesnė šiluma ar pinigai vaikus auginančioms šeimoms?

Liberalų sąjungos lyderis partiečiui jo nusižiūrėtų pinigų nepaliko

Seimas po pateikimo pritarė liberalo Remigijaus Šimašiaus siūlymui dviem šimtais litų padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) tėvams, auginantiems vaikus. Tačiau abejotina, ar tam valstybės biudžete atsiras reikiama suma.

Seimas po pateikimo pritarė liberalo Remigijaus Šimašiaus siūlymui dviem šimtais litų padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) tėvams, auginantiems vaikus. Tačiau abejotina, ar tam valstybės biudžete atsiras reikiama suma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tam, anot jo, iš valstybės biudžeto per metus prireiktų apie 110 mln. litų. Tačiau abejotina, ar tam valstybės biudžete atsiras reikiama suma, kadangi liberalo nusižiūrėtos lėšų šaltinio gali nebelikti, kadangi R. Šimašius siūlė iki 400 litų padidinti NPD tėvams, auginantiems vaikus, tam panaudojant lėšas, kurios papildomai įplauktų į biudžetą panaikinus lengvatinį 9 proc. PVM tarifą šildymui ir karštam vandeniui.

REKLAMA

„Ateitis priklauso nuo to, kas ją kuria ir kas ją kurs“, – sakė R. Šimašius, pristatydamas savo siūlomą Gyventojų pajamų mokesčio pataisą. „Žmonės, kurie svarsto apie vaikų turėjimą – dalis žmonių pradeda skaičiuoti ir pamato, kad tai kerta per šeimos biudžetą iš esmės. Siūlymas dvigubai padidinti NPD tiems, kurie augina vaikus reiškia, kad žmonės , kurie augina 1 vaiką, per metus gautų 360 litų daugiau, turintys 2 vaikus, gautų 720 litų“.

REKLAMA
REKLAMA

Nujausdamas, kad bus klausiamas, iš kur paimti pinigus, jis sakė: „Jeigu PVM mokesčio lengvata bus pratęsta, neslėpkite, kad turime ir kitų šaltinių“. Jis priminė, kad tai gali būti ir įmonių dividendai, ir atsisakant prieš jį pateikto siūlymo didinti nedarbo išmokas.

Primindamas, kad anksčiau posėdyje Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis pateikė įstatymo projektą, siūlantį dar metams pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM tarifo galiojimą , Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas klausė: „Kodėl jūs neklausote partijos vadovo ir prieštaraujate jam teikdamas tokią pataisą“?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius taip pat pastebėjo, kad „siūlymas svarstyti projektą nepasiūlant lėšų šaltinio, neatrodo labai rimtai“.

„Mes esame apsitarę frakcijoje, deja dabartinė vyriausybė mus įstūmė į aklavietę“, – atsakė R. Šimašius, apeliuodamas į tai, kad anksčiau vyriausybė ketino naikinti PVM lengvatą. Jis dar kartą pakartojo, kad jei Seimas nuspręs pratęsti PVM lengvatą šildymui, esama kitų šaltinių, tarp jų ir atsisakyti didinti nedarbo išmokas.

R. Šimašius taip pat neigė, kad tai esąs „piarinis žingsnis“, kaip siūlymą, kuris šeimoms pridėtų po keliasdešimt eurų, pavadino darbietis Kęstutis Daukšys.

REKLAMA

„Gražus siūlymas, bet jis pateiktas pavėluotai. Turėdami daugumą, galėjote jį priimti. Bet tada jūs elgėtės priešingai ir ženkliai sumažinote šeimų pajamas“, – priminė Mečislovas Zaščiurinskas.

Teikdamas pataisą, biudžeto skylę liberalas tikėjosi užkimšti pinigais, kurie į šalies kasą suplauktų atsisakius lengvatinio 9 proc. PVM tarifo centralizuotai tiekiamai šilumai ir karštam vandeniui. Skaičiuojama, kad padidinus PVM tarifą iki įprasto 21 proc., šalies biudžetą papildytų maždaug 200 mln. litų. Tačiau anksčiau ketvirtadienį R. Šimašiaus kolega, Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis pateikė įstatymo pataisą, kuria siūloma dar metams pratęsti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą šildymui ir karštam vandeniui, kuriam Seimas po pateikimo pritarė. Kaip žinia, tokiai pataisai pritariantys anksčiau yra pareiškę ir kitų parlamentinių partijų atstovai. Tad 190 ar 200 mln. litų, kuriuos panaudoti NPD padidinimui tikisi R. Šimašius, veikiausiai į biudžetą neįplauks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų