REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui ketvirtadienį dar kartą planuojama pateikti siūlymą dėl balsavimo internetu rinkimuose bei referendumuose įteisinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų teisingumo ministro Juozo Bernatonio ir susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus parengti įstatymų pataisų projektai įtraukti į internetinio balsavimo įteisinimą remiančio opozicinio Liberalų sąjūdžio darbotvarkę.

REKLAMA

Iniciatoriai pažymi, kad balsavimo internetu klausimas jau pakankami ilgai svarstomas institucijose ir visuomenėje, o dar 2006 metais Seimas yra patvirtinęs balsavimo internetu koncepciją ir nustatęs pagrindinius principus.

Pasak teikėjų, nors nemaža dalis Lietuvos gyventojų pritaria balsavimo internetu įteisinimui, Seimas keliskart to siekiančius projektus yra grąžinęs iniciatoriams tobulinti. Pagal iniciatorių projektą, balsuojama būtų Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto svetainėje.

REKLAMA
REKLAMA

Balsavimo internetu duomenys būtų kaupiami, saugomi ir apdorojami VRK valdomoje informacinėje sistemoje, kurios valdytojas privalėtų užtikrinti informacijos saugumą.

Siūloma leisti pradėti balsuoti internetu likus ne daugiau kaip 144 valandoms iki balsavimo rinkimų dieną pradžios, o baigti - likus ne mažiau kaip 79 valandoms. Balsuoti galėtų visi rinkėjai, identifikavę save elektroninėje erdvėje. Balsai būtų pradedami skaičiuoti tik pasibaigus balsavimo rinkimų apylinkėse laikui.

Rinkėjo balsas, gautas jam balsavus internetu, būtų neskaičiuojamas, jeigu tas pats asmuo balsuotų rinkimų apylinkės balsavimo patalpoje, diplomatinėje atstovybėje, konsulinėje įstaigoje ar laive.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iniciatorių teigimu, elektroninio balsavimo sistemai sukurti reikės apie 4 mln. litų. Tam numatoma panaudoti informacinės visuomenės plėtrai numatytas lėšas.

Estijoje balsavimas internetu galimas beveik dešimtmetį. Kaip pažymi iniciatoriai, balsavimo internetu populiarumas Estijoje augo nuo 1,9 proc. rinkėjų 2005 metais iki 24,3 proc. 2011 metais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų