REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lytinis švietimas – tikras galvos skausmas ne tik mokytojams, bet ir tėvams. Geriausia su vaikais apie seksą pradėti kalbėti dar vaikystėje, bet, kaip sakoma, niekuomet ne vėlu. Iš pradžių galbūt jausitės nepatogiai, tačiau su laiku viskas praeis. Kuo daugiau ir dažniau apie tai kabėsite, tuo greičiau tai pradės atrodyti natūralu. Tai, kas išgirstama apie seksą iš tėvų, daro vaikams didesnę įtaką nei tai, kas išgirstama iš mokytojų. Pastebėta, kad vėliau priimant sprendimus (kada pirmą kartą pasimylėti, kokią kontracepciją naudoti ir pan.) dažnai remiamasi tėvų nuostatomis. Taigi, tikėtina, kad vaikai vadovausis būtent tuo, ką išgirs iš Jūsų lūpų. Pradėti kalbėti apie seksą su paaugliais tikrai nėra lengva. Ir vis dėlto – įmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kaip pradėti apie tai kalbėti?

Dabartiniais laikais yra begalė būdų, kaip šnekėti apie tai. Esama nemažai filmų, kuriuose paauglys išgyvena brendimo problemas, tad galite filmus panaudoti kaip mokomąją medžiagą, tik, žinoma, filmą reikia kruopščiai parinkti.

REKLAMA

 

Kada reikėtų pradėti apie tai kalbėti?

Žinoma, kiekviename amžiaus tarpsnyje reikėtų skirtingai pasakoti apie tuos pačius dalykus. Pvz., penkiametis paklausia, iš kur jis atsirado. Tinkamiausias atsakymas būtų – „iš mamos pilvo“ (pamirškime istorijas apie gandrus ir kopūstus). Jei to paties paklausia dešimtmetis, atsakymas turėtų būti detalesnis, pvz., „mama nešioja vaiką pilve, o po 9 mėnesių gimsta vaikas“.

 

Kaip reikėtų atsakyti į vaikų klausimus apie seksualumą bei seksą?

Kartais vaikų klausimai gali šokiruoti, todėl derėtų išsiaiškinti, ko klausiama. Svarbu išsiaiškinti, kur vaikas apie tai išgirdo ir ką konkrečiai žino. Atsakant į klausimus, nederėtų per daug išsiplėsti, trumpai paaiškinus galima pasidomėti, ar vaikas norėtų apie tai sužinoti plačiau. Ką nors aiškindami, domėkitės, ar vaikui viskas pateikiama suprantamai.

REKLAMA
REKLAMA

 

Keletas klausimų ir atsakymų pavyzdžių

K: Ar normalu liesti save?

A: Žinoma, kad normalu, tačiau tai derėtų daryti niekam nematant.

K: Kaip žmonės suserga AIDS?

A: AIDS susergama užsikrėtus ŽIV virusu. Tai gali nutikti skirtingais būdais: per kraują, motinos pieną arba lytiniu būdu, todėl derėtų naudoti prezervatyvą. AIDS negalima užsikrėsti geriant iš tos pačios stiklinės kaip ir užsikrėtęs žmogus, taip pat neįmanoma užsikrėsti tiesiog kalbantis.

K: Ką reiškia žodis „gėjus“?

A: Kai vyrą traukia vyrai. Ar turi dar klausimų apie tai?

Paauglių klausimai gali būti kiek sudėtingesni.

K: Kokios bus mano krūtys?

A: Sunku pasakyti. Krūtų būna įvairių dydžių ir formų. Ar tavo krūtys bus „apelsino“, ar „citrinos“ formos, tai visiškai normalu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K: Ar tiesa, kad mergina negali pastoti, jei mylisi pirmą kartą?

A: Netiesa. Nepriklausomai nuo to, ar mergina mylisi pirmą kartą, ar šimtas pirmą, ji vis tiek gali pastoti.

K: Koks geriausias kontracepcijos būdas?

A: Skirtingiems žmonėms gali būti geriausi skirtingi būdai. Patiems eksperimentuoti neverta, visuomet gali patarti gydytojas.

„Suaugusiems.lt“ inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų