REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Liberalas Remigijus Šimašius siūlo Finansų ministerijai atidžiau prižiūrėti tas šalies savivaldybes, kurios piktybiškai nemažina skolų ir toliau leidžia milijonus skolindamosis miesto gyventojų sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalas Seime užregistravo tai numatančius pasiūlymus 2015 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių įstatymui.

REKLAMA

„Vilnius savivaldybė yra geriausias pavyzdys, kai iš miestiečių surenkami mokesčiai skiriami ne jų gyvenimui gerinti, bet tiesiog paleidžiami į orą – naujų lėktuvų ir kitais pavidalais. Todėl būtinos įstatymo pataisos, kad savivaldybės, vengiančios padengti esamas skolas ir norinčios skolintis virš debesų, nebegalėtų to daryti be atskiro Finansų ministerijos leidimo“, – sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Seime užregistruoti pasiūlymai 2015 metų valstybės ir savivaldybių biudžetui įtvirtina saugiklius, užkertančius kelią neatsakingam savivaldybių skolos didinimui. Savivaldybės, kurių skolos sudaro daugiau kaip 40 procentų biudžeto pajamų ir valstybės dotacijų, 2015 metais galės skolintis tik projektams, finansuojamiems iš Europos Sąjungos ir kitų tarptautinių šaltinių.

Kitas saugiklis – savivaldybės, nesumažinusios įsiskolinimų pagal 2014 metų valstybės ir savivaldybių biudžete įtvirtintus rodiklius, naujas paskolas ir kitus įsipareigojimus galės prisiimti tik gavę atskirą Finansų ministerijos leidimą. Finansų ministerija nesuteiks leidimo, jei nauji savivaldybės finansiniai įsipareigojimai padidins 2014 m. gruodžio 31 d. buvusią savivaldybės skolą ir neužtikrins jos mažinimo. Ministerija vertindama atsižvelgs į būtinybę tinkamai vykdyti savivaldybės funkcijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Faktas, kad Vilniui reikia didinti tenkančią gyventojų pajamų mokesčio dalį, bet pirmiausia būtina užtikrinti, kad lėšos būtų naudojamos atsakingai ir nukreiptos į skolos mažinimą“, – sako R. Šimašius.

Finansų ministerijos duomenys rodo, kad, nepaisant didesnės paramos Vilniaus miesto savivaldybei, jos įsiskolinimai 2014 metų pirmąjį pusmetį toliau augo – išliekant esamoms tendencijoms, 2014 metų pabaigoje kreditoriniai įsipareigojimai papildomai didės 85,6 mln. Lt.

Vilniaus miesto savivaldybė nesilaikė prieš metus patvirtino 2014 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių įstatymo, kuris numatė, kad savivaldybės pradelsti įsiskolinimai privalo sumažėti bent 10 proc., t.y. ne mažiau kaip 114,45 milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų