REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakarai paragino Rusiją neįsijausti į separatistų gynėjų vaidmenį

Rusija išreiškė palaikymą separatistų rinkimams

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) pirmadienį paragino Rusiją gerbti „Ukrainos vieningumą“ - šį raginimą jis paskelbė po sekmadienį Ukrainos rytuose prorusiškų separatistų surengtų rinkimų.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) pirmadienį paragino Rusiją gerbti „Ukrainos vieningumą“ - šį raginimą jis paskelbė po sekmadienį Ukrainos rytuose prorusiškų separatistų surengtų rinkimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rusiją ir prezidentą (Vladimirą) Putiną vertinsime pagal jų pareiškimus, kad negali būti abejojama Ukrainos vieningumu“, - parašė F.-W.Steinmeieris žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“.

REKLAMA

Ministras pabrėžė, kad separatistų organizuoti rinkimai „savo forma ir turiniu prieštarauja Minsko susitarimui“, kuris buvo pasirašytas siekiant rasti taikų krizės Ukrainos rytuose sprendinį.

Maskva išreiškė palaikymą prorusiškų sukilėlių vadovybės triuškinamai pergalei Ukrainos separatistiniuose regionuose vykusiuose rinkimuose.

Savo ruožtu Europos Sąjunga pasmerkė šį balsavimą, pavadinusi jį „nauja kliūtimi“ taikai.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos prorusiškų sukilėlių organizuoti rinkimai yra „nauja kliūtis“ taikai, sako ES

Europos Sąjunga pareiškė, kad sekmadienį Ukrainos rytuose prorusiškų sukilėlių surengti rinkimai yra neteisėti, nebus pripažinti ir tapo nauja kliūtimi ieškant konflikto sprendinio.

„Šios dienos (balsavimą) laikau... nauja kliūtimi kelyje į taiką Ukrainoje“, - sakoma naujosios ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) paskelbtame pareiškime.

F.Mogherini pažymėjo, kad šie rinkimai „savo forma ir turiniu“ prieštarauja paliauboms ir taikos susitarimams, kuriuos Kijevas rugsėjį pasirašė su sukilėliais ir kuriuos remia tarptautinė bendrija bei Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

F.Mogherini paskelbus savo pareiškimą, Rusija pareiškė, kad pripažins rinkimus prorusiškų separatistų kontroliuojamose teritorijose, o šis Maskvos žingsnis veikiausiai dar padidins vidaus priešpriešą Ukrainoje ir pagilins krizę, kuri nuo balandžio, kai įsiplieskė susirėmimai, jau pareikalavo apie 4 tūkst. gyvybių.

Vadinamuosiuose Minsko protokoluose buvo numatyta, kad rinkimai sukilėlių kontroliuojamuose rajonuose bus surengti, kaip numato Ukrainos įstatymai, gruodžio pradžioje.

Tačiau sukilėliai atsisakė paklusti ir organizavo savo balsavimą po spalio 26 dieną Ukrainoje įvykusių nacionalinių rinkimų, kuriuos organizuoti separatistai neleido jų bastionais tapusiuose rytiniuose miestuose.

REKLAMA

F.Mogherini sakė, kad rinkimai, numatyti Minsko susitarimuose, yra „teisėtas ir legitimus būdas“ išrinkti vietos valdžią tuose Ukrainos rajonuose.

„Raginu visas šalis dirbti, kad būtų surengti tokie rinkimai“, - pridūrė ji.

Tiesiogiai nepaminėdama Rusijos, ES užsienio politikos vadovė sakė, kad taikai pasiekti reikia „politinės valios ir sąžiningumo“.

“Viliuosi, kad visos šalys patvirtins savo įsipareigojimą“ laikytis Minsko susitarimų ir iki galo juos įgyvendinti, pažymėjo F.Mogherini.

ES savo ruožtu toliau darys viską, ką gali, kad būtų rastas taikus sprendinys, pridūrė ji.

Rusija palaiko Ukrainos sukilėlių rinkimus, kritikuojamus Vakarų

Rusija sekmadienį išreiškė palaikymą prorusiškų sukilėlių vadovybės triuškinamai pergalei prieštaringai vertinamuose rinkimuose Ukrainos separatistiniuose regionuose, kuriuos Europos Sąjunga (ES) pasmerkė kaip „naują kliūtį“ taikai karo nuniokotame šalies rytiniame regione.

REKLAMA

Nors Kijevas ir Vakarų šalys perspėjo nepripažinsiančios šių rinkimų, Maskva greitai išreiškė jiems palaikymą, dar labiau gilindama tarptautinę krizę dėl Ukrainos.

„Gerbiame pietryčių (Ukrainos) gyventojų valios pareiškimą, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros. – Išrinktieji gavo mandatą spręsti įprasto gyvenimo atkūrimo regione praktinius klausimus.“

Šis skubotas rezultatų pripažinimas neabejotinai sukels diplomatinę audrą, didėjant tikimybei, kad Vakarų sankcijose Kremliui bus dar labiau sugriežtintos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš Maskvai paskelbiant savo pareiškimą, Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pareiškė, kad separatistų balsavimas yra „nauja kliūtis kelyje į taiką“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų