REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertai, tiriantys praeitą savaitę įvykusį bendrovės „Virgin Galactic“ erdvėlaivio sudužimą, nustatė, kad jo sistema, veikianti panašiai kaip badmintono skraiduko plunksnos ir padedanti stabilizuoti aparatą grįžtant į atmosferą, įsijungė per anksti, sekmadienį pranešė Nacionalinė transporto saugumo valdyba (NTSB).

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai nustatė, kad erdvėlaivio degalų bakai ir variklis buvo nepažeisti, o tai rodo, kad sprogimo nebuvo, nurodė NTSB pirmininkas Christopheris Hartas (Kristoferis Hartas) per spaudos konferenciją Mohaviuose, Kalifornijos valstijoje, netoli katastrofos vietos.

REKLAMA

Eksperimentinis keleivinis erdvėlaivis, priklausantis verslo magnato Richardo Bransono (Ričardo Bransono) bendrovei „Virgin Galactic“, penktadienį sudužo per bandomąjį skrydį netoli Mohavių oro ir kosmoso uosto Kalifornijoje; vienas pilotas žuvo, o kitas sunkiai sužeistas, pranešė pareigūnai.

Avarija įvyko pirmąkart nuo sausio išbandžius suborbitiniams skrydžiams pritaikyto aparato variklius Mohavių dykumoje, už 150 kilometrų į šiaurę nuo Los Andželo. Vos kelios dienos iki šios nelaimės sprogo bendrovės „Orbital Sciences Corp.“ raketa nešėja, vos pakilusi nuo starto aikštelės Virdžinijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Televizijos reportažuose iš „Virgin Galactic“ erdvėlaivio sudužimo vietos matyti į du didelius gabalus perskilusio aparato nuolaužos; bendrovė nurodė, kad erdvėlaivis visiškai suardytas. Kerno apygardos šerifas Donny Youngbloodas (Donis Jangbladas) sakį, kad nuolaužos pažiro apie dviejų kilometrų ruože. Per šią katastrofą žuvusio lakūno kūnas rastas nuolaužose. Antrasis pilotas, kuris katapultavosi ir parašiutu nusileido ant žemės, liko gyvas, bet yra sunkiai sužeistas, nurodė D.Youngbloodas.

Likęs gyvas pilotas buvo rastas už maždaug 2 km nuo pagrindinės nuolaužų kritimo vietos, pridūrė šerifas. Abu įgulos nariai – bendrovės „Scaled Composites“ pilotai bandytojai. Ši aerokosminių technologijų milžinės „Northrop Grumman Corp.“ dukterinė įmonė, sukonstravusi ir pastačiusi „Virgin“ erdvėlaivį, neteko kitų trijų savo darbuotojų 2007 metų liepą per nelaimingą atsitikimą, atliekant bandymus ant žemės.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų