REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Algirdas Igorius, LRT Televizijos laida „Savaitė“, LRT.lt

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas po skandalo dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką ministerijoje vykdytiems viešiesiems pirkimams ir kratų „Tvarkos ir teisingumo“ būstinėje praėjus savaitei atsistatydino.

REKLAMA
REKLAMA

Partijos vadovai aiškino, kad tai nesusiję su pradėtu ikiteisminiu tyrimu. Vienas tikino, kad žmogų tiesiog „daėdė“, o kitas sakė, kad atsistatydinimas susijęs su pablogėjusia sveikata.

REKLAMA

Tačiau arčiausiai tiesos, atrodo, buvo premjeras, atsistatydinimą susiejęs su tuo, kad savo artimiausios aplinkos pavaldiniams ministras buvo suteikęs pernelyg didelius įgaliojimus ir pernelyg jais pasitikėjo, taigi pats nekontroliavo situacijos ministerijoje.

Savaitės pabaigoje premjero žodžiai pasitvirtino: D. A. Barakauskas apklaustas kaip specialusis liudytojas. Specialiojo liudytojo statusas suteikiamas asmeniui, jei byloje yra duomenų apie jo galimą nusikaltimą, tačiau jų nepakanka įtarimams pareikšti.

REKLAMA
REKLAMA

D. A. Barakausko partijos kolegos skirtingai aiškina, kodėl jis atsistatydino iš ministro pareigų. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Kęstas Komskis dar praėjusią savaitę sakė, kad ministras pareigas gali eiti, nebent Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame tyrime paaiškėtų naujų aplinkybių. O klausimą dėl ministro atsakomybės turėtų spręsti Vyriausybė.

„Mes manom, kad tą klausimą turi spręsti vyriausybė, kiek yra kaltas – ar nepažiūrėjo, nepamatė. (...) Pagal šiandien turimą informaciją, tai iš tiesų galėtų eiti [pareigas], nebent kažkas paaiškėtų tyrimo eigoje“, – sakė K. Komskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministrui atsistatydinus, K. Komskis šį sprendimą jau aiškino kitaip: D. A. Barakauskas taip pasielgęs dėl ligos, nes jau ankščiau yra sakęs rimtai sergąs, yra atliktos dvi rimtos operacijos. Tuo metu „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkui Rolandui Paksui atsistatydinimas dėl sveikatos būklės buvo naujiena. Jis įvardijo kitą priežastį.

„Aš išgirdau naujieną, kad dėl sveikatos būklės Aš vertinu, kad... Ar galiu pasakyti žemaitiškai? Daėdė žmogų“, – sakė R. Paksas.

Jis nedetalizavo, kas ėdė ministrą D. A. Barakauską. Tačiau, kad jis buvo silpniausia Vyriausybės grandis nepraleisdavo progos priminti opozicija. O ministerijai pavaldžių pareigūnų profsąjunga D. A. Barakauską vadino atsitiktiniu praeiviu, į kurio rankas atiduota ministerija. Jau ministrui atsistatydinus premjeras taip pat prakalbo, kad D. A. Barakauskas ministerijoje nevaldė padėties.

REKLAMA

„Jis įgaliojimus suteikė labai didžiulius ir patarėjams, ir savo viceministrams ir, savaime suprantama, jis tikriausiai per daug pasitikėjo savo kabinetu. Reikia ir tam tikros griežtesnės kontrolės, ir atsiskaitomumas turi būti aiškesnis ir suprantamas“, – sakė A. Butkevičius.

Socialdemokratų partijos vicepirminikas kalba dar tiesiau: D. A. Barakausko atsistatydinimas buvo neišvengiamas.

„Reikia prisiimt politinę atsakomybę. Mano požiūriu, ir dar kartą sakau, kad tai ypatingas atvejis, nes ši ministerija yra labai įtakinga teisėsaugos institucijoms“, – sako Gediminas Kirkilas.

REKLAMA

Po atsistatydinimo vargu ar dabar jau buvęs Vidaus reikalų ministras gali atsikvėpti. Penktadienį jis apklaustas kaip specialus liudytojas STT vykdomame tyrime. Todėl D. A. Barakausko pasitraukimu turėjo buvo suinteresuota ir jo partija, ir visa valdančioji koalicija. Kam prieš savivaldos rinkimus valdantiesiems reikalingas triukšmas, kuris, panašu, taip greitai nesibaigs. Kita vertus, likdamas ministerijoje jis būtų sulaukęs opozicijos interpeliacijos, parašai jau buvo surinkti. Ir kažin ar jis būtų ją atlaikęs.

„Jis puikiai suprato galų gale, kad tolimesnis buvimas šitoje pozicijoje jam gali sukelti dar daugiau problemų. Gali iškilti dar kažkokios situacijos, kurių jis nenorėtų viešinti ir, manau, padarė tokį sprendimą būtent dėl to“, – komentuoja politologas Lauras Bielinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratams dabar koalicijoje teks dirbti su partijomis, kurių nariams mesti įtarimai dėl neskaidrios veiklos ir sąsajų su nešvariais pinigais, abiejų jų būstines krėtė STT. Todėl viešojoje erdvėje imta svarstyti, ar toliau išliks tokios sudėties koalicija. Politikos mokslų profesoriai įsitikinę, kad ji ir toliau dirbs būtent tokios sudėties, o visa atsakomybė dar labiau slėgs socialdemokratus.

Jie yra ne tik pagrindiniai koalicijos laikytojai, bet dabar yra ir atsakingi praktiškai už savo koalicijos partnerių veiklą, kad nebūtų padaryti dar didesni klaidingi žingsniai ar panašiai. Iš tikrųjų premjerui gula atsakomybė už tris partijas ir savotiškai jis turi kontroliuoti visų trijų partijų veiklą“, – komentuoja Vytauto Didžiojo universiteto profesorius L. Bielinis.

REKLAMA

„Socialdemokratai gal ir nėra labai patenkinti dėl tos skaidrumo paieškos, kurią vykdo teisėsaugos institucijos Darbo partijoje ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijoje, tačiau kitos išeities sudaryti koaliciją nėra. Dėl to koalicija, manau, išliks, – teigia VDU profesorius Mindaugas Jurkynas. – Kita vertus, „Tvarkos ir teisingumo“ ir Darbo partijos atstovai taip pat puikiai supranta, kad jie kitokių alternatyvų patekti į koaliciją be socialdemokratų irgi neturi“.

Tik kaip tada bus su Vidaus reikalų ministerija, kuri ir toliau lieka partijos, kurios nariai įtariami neskaidria veikla, rankose. Tą įrodo kratos „Tvarkos ir teisingumo“ būstinėje. Ar pasikeis situacija vieną ministrą pakeitus kitu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų