REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vėžiu serganti jauna amerikietė nutarė dar pagyventi

Mergina priversta rinktis iš dviejų blogybių

Jauna amerikietė, serganti paskutinės stadijos vėžiu, apstulbinusi savo kontroversišku pareiškimu, kad nusižudys lapkričio 1-ąją, dabar sako dar norinti kiek pagyventi.

Jauna amerikietė, serganti paskutinės stadijos vėžiu, apstulbinusi savo kontroversišku pareiškimu, kad nusižudys lapkričio 1-ąją, dabar sako dar norinti kiek pagyventi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smegenų vėžiu susirgusi 29 metų Brittany Maynard (Britani Meinard) pateko į pirmuosius puslapius anksčiau šį mėnesį, kai vaizdo įrašas, kuriame ta moteris pareiškė nusižudysianti, sulaukė didžiulio dėmesio ir buvo peržiūrėtas milijonų internautų.

REKLAMA

Ketvirtadienį ji paskelbė naują vaizdo įrašą, kuriame pareiškė galbūt laikinai atidėsianti savo sprendimą išgerti potencialiai mirtiną vaistų kokteilį.

„Vis dar jaučiuosi gana gerai ir turiu pakankamai džiaugsmo, dar galiu juoktis ir šypsotis su savo šeima ir draugas, todėl neatrodo, kad dabar yra tinkamas laikas“ pasitraukti iš gyvenimo, sakė ji.

„Tačiau jis ateis - nes jaučiu, kad liga stiprėja. Tai vyksta kiekvieną savaitę“, - B.Maynard pridūrė vaizdo įraše, įkeltame tinklalapyje www.thebrittanyfund.org, renkančiame lėšas teisės oriai numirti šalininkų kampanijai.

REKLAMA
REKLAMA

Sausį gydytojai prognozavo, kad B.Maynard gyvens tik kelis mėnesius ir perspėjo, kad jos mirtis bus skausminga dėl jos vėžio agresyvios prigimties.

Tuo metu ji stengėsi susilaukti pirmojo vaiko su savo vyru Danu Diazu (Denu Diasu), tačiau dėl ligos turėjo atsisakyti šių planų.

B.Maynard ištekėjo maždaug tuo metu, kai ją pradėjo varginti stiprūs galvos skausmai. Vėliau sutuoktiniai persikėlė iš Kalifornijos į Oregoną – vieną iš nedaugelio valstijų, turinčių įstatymą dėl „teisės numirti“.

Šioje valstijoje gydytojas gali jai išrašyti preparatų, kuriais pacientė galėtų nutraukti savo gyvenimą, apsupta šeimos narių savo miegamajame, kuriuo dalijasi su vyru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau spalį paskelbtas B.Maynard vaizdo įrašas sulaukė milžiniško susidomėjimo: portale „YouTube“ jis buvo peržiūrėtas daugiau negu 9 mln. kartų. Dar apie 3,5 mln. žmonių apsilankė interneto svetainėje www.thebrittanyfund.org.

Amerikietės istorija pateko į pasaulio žiniasklaidos pirmuosius puslapius; jos nuotrauka taip pat buvo išspausdinta praeitą savaitę išleisto JAV žurnalo „People“ viršelyje.

B.Maynard anksčiau sakė planuojanti pasitraukti iš gyvenimo po savo vyro gimtadienio spalio 26-ąją, bet prieš savo gimimo dieną lapkričio 19-ąją. Naujasis vaizdo įrašas buvo padarytas spalio 13-ąją.

REKLAMA

Pastarosiomis savaitėmis ir mėnesiais B.Maynard stengėsi sutrumpinti dalykų, kuriuos norėjo nuveikti per savo gyvenimą, sąrašą – įskaitant kelionę į Didįjį kanjoną praeitą savaitę.

Šiuo metu ji vartoja vaistus, mažinančius smegenų paburkimą, tačiau dėl preparatų šalutinio poveikio ji priaugo svorio.

Už teisę oriai numirti pasisakančios organizacijos „Compassion and Choices“ („Atjauta ir pasirinkimai“), padedančios B.Maynard ištverti paskutines gyvenimo dienas, atstovas trečiadienį sakė, kad ji tikriausiai norės pasitraukti iš gyvenimo per ateinančias 1-2 savaites.

REKLAMA

„Brittany priepuoliai tampa vis labiau kankinami ir dažnesni, todėl akivaizdu, jog jos šeima susirūpinusi dėl jos kančių“, – atstovas Seanas Crowley (Šonas Kraulis) sakė naujienų agentūrai AFP.

„Lapkričio 1-oji visada buvo apytikrė data. Dabar (ta data) yra lapkričio pradžią. Ar Brittany priims numirti padedančius vaistus, priklausys nuo to, ar jos merdėjimo procesas taps nepakeliamai skausmingas“, – aiškino jis.

B.Maynard šeima, įskaitant jos vyrą ir motiną Debbie Ziegler (Debi Zigler), tvirtai ją palaiko.

„Tai skamba kaip banali klišė: mes viską priimame diena po dienos, – sakė jos vyras. – Tačiau panašu, kad tai vienintelis būdas visa tai išgyventi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Ziegler pridūrė: „Ne mano darbas sakyti jai kaip gyventi ir ne mano darbas sakyti jai kaip numirti.“

„Mano darbas – mylėti ją visą šį laiką“, – motina sakė naujame vaizdo įraše.

„Choices and Compassion“ atstovas S.Crowley pridūrė, kad B.Maynard šeimos sielvartą dėl jos mirties tikriausiai taip pat lydės palengvėjimas.

„Bet kuris, netekęs mylimo žmogaus bet kokiomis aplinkybėmis, patiria sielvartą, tačiau kai tavo mylimas žmogus miršta oriai, švelniai ir ramiai, kai užmiega išgėręs vaistų, o ne ilgai kankinasi – tai yra palengvėjimas“, – pažymėjo jis.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų