REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausi paskelbti moksliniai tyrimai patvirtino prielaidą, jog fizinis aktyvumas turi įtakos geresniems vaikų ir paauglių mokymosi rezultatams švietimo ir ugdymo įstaigose. Be to, mergaičių fizinis aktyvumas vaikystėje ir jaunystėje glaudžiai siejasi su jų lyderiavimu, vadovavimo įgūdžiais vyresniame amžiuje, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikus tyrę ir gautas išvadas paskelbę Madrido universiteto mokslininkai prisidėjo prie vis stiprėjančios nuomonės, jog sportinė veikla ir fizinis aktyvumas turi svarios įtakos ne tik žmogaus kūnui, bet ir protui. Tyrime dalyvavo daugiau nei 2 tūkst. 6-18 metų amžiaus vaikų ir paauglių. Buvo tiriamas jų fizinis aktyvumas, kūno sudėjimas ir akademiniai rezultatai.

REKLAMA

Didžiausią dėmesį mokslininkai skyrė trims nuo fizinio aktyvumo priklausančioms žmogaus ypatybėms, turinčioms įtakos smegenų veiklai ir jų funkcijoms, tai: širdies darbas ir kvėpavimas, raumenų jėga bei motorika. Širdies darbas ir kvėpavimas bei motorika turėjo įtakos tiriamųjų akademiniams rezultatams, tuo tarpu sąsajų tarp raumenų jėgos ir geresnių rezultatų – neužfiksuota. Tiriamieji, kurių širdis dirbo nepriekaištingai, kvėpavimas buvo nesutrikęs, pasižymėjo gerai atliekamais motorikos judesiais, galėjo pasigirti aukštesniais rezultatais moksle, nei tie, kurių tyrimų rezultatai buvo prastesni.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai dar vienas akstinas tėvams paskatinti savo atžalas sportuoti – ne tik nepraleidinėti fizinio lavinimo pamokų mokykloje, bet ir į užklasinės veiklos sąrašą įtraukti bent vieną sporto būrelį ar užsiėmimą. Pastaruoju metu aktyviai diskutuojama dėl trečios fizinio lavinimo pamokos įvedimo – tai sveikintina iniciatyva. Trečia fizinio lavinimo pamoka, atliekama mokykloje, baseine ar sporto klube, padėtų formuoti sveiką visuomenę ir pagerintų vaikų mokymosi rezultatus“, – teigia Lietuvos sveikatingumo klubų asociacijos (LSKA) prezidentas Aurimas Mačiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu ir tai, jog fizinis aktyvumas jaunystėje padeda moterims ugdyti vadovavimo, lyderiavimo įgūdžius bei siekti karjeros aukštumų. Apklausus 400 vadovaujamą darbą dirbančių ir aukštas pareigas užimančių moterų, paaiškėjo, jog 94 proc. jų jaunystėje aktyviai ir reguliariai sportavo, o net 74 proc. apklaustųjų pripažino, jog fizinis aktyvumas gali turėti lemiamos reikšmės pasiekimams ir karjerai.

Daugiau nei 60 proc. moterų yra įsitikinusios, kad prie jų dabartinės sėkmės darbe prisidėjo vaikystėje ir paauglystėje įgyti rezultatai sportinėje veikloje. Be to, daugiau nei du trečdaliai apklaustų moterų teigė, jog į darbo vietą priimdamos naują darbuotoją pirmenybę teikia vaikystėje sportavusiems kandidatams.

REKLAMA

Pasak mokslininkų, šis tyrimas patvirtino, jog aktyviai sportavusios moterys turi išugdytus verslo pasauliui būtinus įgūdžius. Tokios moterys geba susidoroti su sudėtingomis problemomis ir į darbą ateina pasiruošusios laimėti bei parodyti savo gebėjimus, kurie ir leidžia joms sėkmingai kopti karjeros laiptais.

„Fizinis aktyvumas iš prigimties yra būtinas mūsų kūnui, tačiau nereikėtų maišyti fizinės veiklos ir kryptingo fizinio aktyvumo, stiprinančio mūsų kūną ir sveikatą. Fizinė veikla, kai mes buityje atliekame įvairius darbus, be abejo, yra naudinga, tačiau ji negali atstoti motyvuotos fizinės veiklos, kuri gerina sveikatą, savijautą ir lavina mūsų gebėjimus. Kad fizinis aktyvumas būtų visokeriopai naudingas, visų pirma, jis turi būti intensyvus, t. y. žmogus turi suprakaituoti, jis turi trukti ne trumpiau kaip pusvalandį ir būti atliekamas kasdien“, – vardina A. Mačiukas.

Pasak LSKA prezidento, dienotvarkėje surastas ir teisingai bei tikslingai atliekamai mankštai paskirtas pusvalandis vėliau grįš su kaupu. „Kasdien pasaulio mokslininkai paskelbia vis naujų straipsnių, įrodančių neginčijamą fizinio aktyvumo naudą ne tik žmogaus kūnui, sveikatai, bet ir protui. Taigi, fizinis aktyvumas – raktas ne tik į sėkmingą karjerą, bet ir pavydėtiną sveikatą, jaunatvišką energiją bei gyvybingumą net ir sulaukus vyresnio amžiaus. Atsižvelgdami į tai, šalyje veikiantys ir LSKA priklausantys sporto klubai jau siūlo ne vieną programą, sudarytą specialiai atskiroms žmonių grupėms – įvairaus amžiaus ir pajėgumo vyrams bei moterims, senjorams, taip pat vaikams ir paaugliams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų