REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„O tempora, o mores (O laikai, o papročiai!)!“ - piktinosi romėnų filosofas Ciceronas, dar antrajame amžiuje prieš mūsų erą matydamas, kaip greitai viskas kinta.

„O tempora, o mores (O laikai, o papročiai!)!“ - piktinosi romėnų filosofas Ciceronas, dar antrajame amžiuje prieš mūsų erą matydamas, kaip greitai viskas kinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, ką jis pasakytų XXI amžiuje, kai viskas kinta stebėtinu greičiu. Štai prieš dešimtmetį nerašyta taisyklė buvo vyrams padengti visas pasimatymų išlaidas, o dabar vienos apklausos duomenimis, kas trečias vaikinas ir mergina iki 30 metų pasisako už lyčių solidarumą – tos išlaidos dengiamos susitarus, o kartais tai būna ženklas apie simpatiją-antipatiją. Nors atrodytų, kad pasimatymų etiketas amžinas, tačiau jam didelę įtaką daro pakitęs moterų vaidmuo.

REKLAMA

Moterys – už ir prieš

Šiaulietė Inga mano, kad visas pasimatymo išlaidas turi padengti vaikinas. „Man patinka, kai man ką nors perka. Niekada nesu mokėjusi už save kavinėje per pasimatymus. Taip tiesiog priimta ir taip turėtų būti. Jeigu esi bėdžius, tai nesivesk moters į kavinę, nes paprastai į pirmuosius pasimatymus kviečia vaikinas (be abejonės, pasitaiko, kad kviečia ir moterys). Bet mano atveju – jeigu kvieti ten, kur bus išlaidų, tai ir sumokėk“, - šypsosi Inga.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, pačiai tiesiog būtų gaila pinigų mokėti už save. „Skiri vyriškiui savo laiką, tai dar ir savo pinigus turėsi skirti? O jeigu tau nepatiko vyro manieros, kultūra ir visa kita – tu juk sugaišai savo laiką. Jeigu vyras nepatiko – tegul ir sumoka, o jeigu patiko, tegul irgi sumoka, kad dar labiau patiktų“, - juokiasi Inga. Jos teigimu, moteris yra ta, kuriai ir taip atsiranda papildomų išlaidų rūpinantis savo grožiu, apranga.

Štai Dovilės nuomonė – kitokia. „Manau, kad pasimatymo metu kiekvienas turėtų susimokėti už save. Vis dėlto tai yra nepažįstami žmonės, kurie susitinka pirmą kartą, tai pažinties pradžia, tad nėra prasmės mokėti už abudu. Sumokėdamas už save ir mane, vyriškis pasirodytų esąs šaunesnis, pranašesnis, o jei moteris dengtų visą sąskaitą – tuomet pasirodytų karjeristė, kuri nori įrodyti, kad irgi uždirba, yra nepriklausoma. Man tiesiog neleistų moralinės vertybės, kad vyras padengtų mano sąskaitos dalį – pasijausčiau skolinga“, - aiškina Dovilė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ramintos teigimu, sąskaitos dengimas priklausytų nuo situacijos. „Jeigu man vaikinas absoliučiai nepatiktų – tuomet tikrai susimokėčiau už save – suprasdama nevykusios pažinties pradžią, kuri toliau negalės tęstis. Paprasčiausiai pasijausčiau, kad juo naudojuosi. O štai jeigu vaikinas man patiko, aš leisčiau sumokėti jam mano sąskaitos dalį – tai savotiškas ženklas“, - teigia Raminta.

Jos manymu, vyriškiui būtų pačiam malonu sumokėti, jeigu jam iš tiesų patiktų moteris. „Jeigu moteris imtųsi sumokėti už abu, mano galva, būtų labai neetiška. Moteris turi nuo seniausių laikų teisę šiek tiek pasinaudoti vyru. Tai savotiškai remiasi į senus principus – jos biologinis gyvenimas yra kur kas sudėtingesnis, taip pat išorinis – grožio industrija iš moters atima daugybę lėšų, o be moters ir jos grožio vyras prarastų daugybę gyvenimo tikslų ir motyvaciją“, - patikina Raminta.

REKLAMA

Leisti moteriai padengti sąskaitą – nevyriška

Arvydo teigimu, jei vyras moterį pasikviečia į pasimatymą ir tai nėra dalykinis pasimatymas, už moterį turėtų sumokėti vyras, kadangi jis rodo iniciatyvą. „Jeigu vyras mano, kad gali moteriai padaryti šventę, jis gali sumokėti. Bet šiandien tai jau priklauso nuo abiejų pusių susitarimo. O jeigu moteris nusprendė vyrą „pakabinti“, norėdama save reprezentuoti, kodėl gi ne?“ - sako Arvydas. Anot jo, vyriškasis etiketas priklauso nuo išsilavinimo, tad jeigu vyras tiki, kad pinigai yra viskas, tada ir galvos, kad moterį taip gali nupirkti. Vis dėlto padengti visas pasimatymo išlaidas – tai pagarbos ženklas moteriai.

REKLAMA

Ryčio manymu, pagal senas tradicijas vyras sumoka už pasimatymą, nes jis paprastai ir kviečia moterį susitikti. „Šiais laikais, jeigu moteris nori pati padengti savo sąskaitos dalį, karštai prieštarauti tam būtų tiesiog negražu. Pačiam teko kone išreikalauti padengti sąskaitą – juk aš kviečiau, pačiam buvo itin nepatogu. Kai kurioms moterims tiesiog nesinori likti skolingoms ir tai reikia suprasti. Bet niekuomet tokiais atvejais nedemonstravau savo vyriškumo, tai paprasčiausias džentelmeniškumas“, - aiškina Rytis.

Sauliui leisti moteriai padengti visą sąskaitą – tiesiog pasibjaurėtina. „Esu seno kirpimo žmogus. Negaliu niekaip pateisinti lūkesčio kaip nors pasinaudoti moterimi. Vyras turi padengti bet kokias pasimatymo išlaidas. Tai nereiškia, kad aš kaip nors perku jos dėmesį ar kažko tikiuosi – taip buvau auklėtas, ir pačios moterys turi jausti, kad padengti visą sąskaitą už vyrą, tolygu vyrą „sumoterinti“, - sako Saulius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gilesnis žvilgsnis į pasimatymus

Vieno Lietuvos pažinčių portalo rinkodaros vadovo teigimu, modernios moterys yra savarankiškos ir emancipuotos, tad vyro noras padengti sąskaitos dalį gali ją įžeisti. Tačiau taip elgdamasis vyras demonstruoja, kad gali būti šeimos maitintojas. Tai savotiška galimybė pasitikrinti, kaip pora pasiskirstys šeimyniniais vaidmenimis. Pasak žinomos asmens įvaizdžio konsultantės ir patarėjos, knygos „Dalykinės išvaizdos vadovas“ autorės Alvydos Jasilionytės, santuokoje ar gyvenant drauge labai svarbus lygiavertiškumo principas, ką mūsų šalyje dar sudėtinga sutikti.

REKLAMA

„Vis siekiama dominuoti vienam ar kitam. O derėtis, susitarti, jog abi pusės būtų patenkintos ir jaustųsi saugiai ir jaukiai? Moterys vis dar tempia didelę naštą ant savo pečių: vaikų gimdymas ir auklėjimas, namų buitis, vyro skatinimas, pajamų uždirbimas. Nenuostabu, jog šiuolaikiškos moterys rečiau gimdo, nes ir taip pavargo nuo visuomenės spaudimo ir medijos reklamų: būti idealia namų šeimininke, vyro patarėja, puikia mama ir gyventi švara ir jaukumu tviskančiuose namuose“, - sako A. Jasilionytė.

Jos teigimu, realybė – kita. „Vyrai nenori prisiimti atsakomybės, o jei vieną kartą ir sumokės už pietus ar vakarienę, tai dar nereiškia, jog jie pasirengęs jumis rūpintis. Galbūt esate tik „naudingas ėjimas“. Moterys taip pat, kaip ir vyrai anksčiau, šiandien gali rinktis, nes taip pat jau turi ekonominę laisvę ir galią. Pagal etiketą, kas kvietė, tas ir padengia susitikimo ar restorano išlaidas“, - teigia įvaizdžio konsultantė ir patarėja.

REKLAMA

Kaip šiandien susimokama?

Pasak A. Jasilionytės, jei tai pirmas pasimatymas, abiem galima sutarti, jog sąskaita bus pasidalyta. „Nes šiandieną moterys yra ekonomiškai nepriklausomos ir turi savo pajamas.

Jei jūs kvietėte susitikti ir pasimatyti – jūs ir apmokate. Tradiciškai tikimasi, jog pasimatymo metu sąskaitas apmokės vyras, jei jis pakvietė pirmam pasimatymui. Tai apimtų ne tik vaišių apmokėjimą, bet ir „parkavimo“ išlaidas, arbatpinigius, koncerto ar kino bilietus. Visas išlaidas turėtų padengti jis“, - sako A. Jasilionytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pasak jos, yra išimčių – turtingas vyras visada turėtų apmokėti pasimatymo išlaidas, jei partnerė nėra tokia ekonomiškai laisva. „Turtinga moteris taip pat turėtų padengti pasimatymo išlaidas, jei partneris nėra tiek pat ekonomiškai laisvas. Tačiau moteris tai turėtų padaryti labai išmintingai, nepažemindama vyro ego. Ji gali pasirūpinti sąskaitos apmokėjimu prieš ją atnešant, jog visi kiti aplinkui nepastebėtų, o partneris apie tai žinos“, - apie sąskaitos padengimo subtilybes aiškina įvaizdžio konsultantė ir patarėja. Taip pat neturėtų būti nemalonių situacijų ir sąskaitos stumdymo ar klausimo „Ar galėčiau pasiskolintų pinigų?“ „Žmonės, kurių šiuo metu finansinė padėtis nėra tokia gera, turėtų būti sąžiningi ir aptarti tai prieš pasimatymą“, - priduria A. Jasilionytė.

REKLAMA

Taip pat, pasak jos, kviečiant į koncertą, galima paklausti, ar partneris turėtų galimybę susimokėti už bilietą. Moteris, kuri buvo jau kelis kartus pakviesta į restoraną vakarienei, turėtų taip pat parodyti savo dėmesingumą. Ji gali pasiūlyti paruošti vakarienę (pagal ekonomines galimybes) ir pasižiūrėti drauge filmą. Jaunas vyras, norintis pakviesti partnerę vakarienei, gali pasiūlyti iškepti picą arba pakviesti į restoraną, tačiau už restorano vaišes sumokėti per pusę.

Kiti svarbūs gražaus pasimatymo principai

Kaip elgtis, kai vyras primygtinai sakosi sumokėsiąs ir moteris taip pat nepasiduoda? O gal kai moteris susimoka – tai ne tik įžeidimas, bet ir ženklas, kad vyras iš tiesų jai neimponuoja?

REKLAMA

„Moteris gali pasisiūlyti pasidalyti sąskaitos išlaidomis, nes susitikimas buvo abipusis. Jei moteris jaučia, jog daugiau nebenori susitikti, vis tiek turėtų padėkoti už vakarą, bet derėtų pasakyti, jog nejaučia potraukio, o poros santykiuose tai svarbu. Palinkėkite sėkmės sutinkant savo svajonių vyrą ar moterį. Jei tai pirmas pasimatymas, gali susidaryti ir klaidingas įspūdis, nes tiesiog galėjo būti per daug jaudulio“, - paaiškina A. Jasilionytė.

Norintiems iš tiesų gerai išmanyti pasimatymų etiketą, A. Jasilionytė pažeria eilę patarimų ir pravarčių taisyklių. Štai į pasimatymą turėtumėte pakviesti bent prieš tris dienas. Į pasimatymą derėtų atvykti anksčiau, pasirūpinti išlaidomis ir atrodyti patraukliai.

REKLAMA
REKLAMA

„Gaiviai kvepėkite – kvapas labai svarbus. Nesitikėkite ir nespauskite partnerio su jumis pasibučiuoti ar juo labiau pasimylėti. Labai dažnai tai atstumia moteris – jos gali pasijusti išnaudojamos. Moterys neprivalo mylėtis už pietus ar vakarienę, tie laikai jau seniai praėjo, kai buvo savaime suprantama ar tikimasi, jog pasimatymo pabaigoje bus kas nors labai intymaus“, - paaiškina A. Jasilionytė.

A. Jasilionytės teigimu, jei tikrai norite sukurti ilgalaikius santykius – tuomet pažinkite asmenybę. „Jei pasimatymas - tik sekso pagrindas, neturėkite vienas kitam priekaištų ir lūkesčių, o būkite sąžiningi, jog tik dėl to kūniško malonumo ir susitikote. Pasimatymas gali būti ir pasivaikščiojimas parke, o po to – karšto šokolado gėrimas; susitikimas pačiuožti pačiūžomis, pasivaikščiojimas senamiestyje; galima nuvykti į parodą, renginį, o paskui išgerti taurę vyno. Pakviesti galima pietums ar vakarienei paragauti jūsų kepto pyrago – nebūtinai tai turi būti brangu. Svarbu, jog būtų tai, kuo domisi jūsų partneris“, - sako A. Jasilionytė. Po pasimatymo reikėtų nepamiršti padėkoti už susitikimą. O svarbiausia, pasak A. Jasilionytės, suprasti, kad sutikti naujų žmonių yra smagu: nebūtinai jūs turite tapti pora, galite būti tiesiog puikūs draugai ar pašnekovai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų