REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigdama savo 33-ąją sesiją Baltijos Asamblėja (BA) penktadienį Taline 2015 metams prioritetu iškėlė saugumą ir Baltijos regiono augimą.

Baigdama savo 33-ąją sesiją Baltijos Asamblėja (BA) penktadienį Taline 2015 metams prioritetu iškėlė saugumą ir Baltijos regiono augimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltijos šalių parlamentarai ir vykdomosios valdžios atstovai susitarė, kad tarp 2015 metų prioritetų bus bendradarbiavimo su NATO sąjungininkėmis stiprinimas, NATO parengties plano įgyvendinimas, taip pat bendradarbiavimas vykdant Europos Sąjungos Rytų partnerystės politiką.

REKLAMA

Numatyta spartinti Baltijos šalių integravimą į ES energetikos tinklus ir rinkas, stiprinti energetinį Baltijos šalių saugumą, plėtoti regioninę energijos rinką, taip pat stiprinti informacinį Baltijos valstybių saugumą.

BA 33-ioji sesija priėmė rezoliuciją, kurioje raginami parlamentai ir vyriausybės, taip pat Baltijos Tarybos ministrai plėtoti greitojo geležinkelio magistralės „Rail Baltica“ projektą, sinchronizuoti energetikos politikos plėtrą, derinti sistemos „e-sveikata“ diegimą, taip pat parengti veiksmų planus dėl bendradarbiavimo stiprinimo švietimo, mokslo tyrimų ir inovacijų srityse bei derinti maisto saugumo priežiūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Rezoliucijoje reiškiamas įsitikinimas, kad Latvijos pirmininkavimas Europos Vadovų Taryboje pirmojoje 2015 metų pusėje skatins ilgalaikį visų Europos tautų vystymąsi, konkurencingumą, gerovę ir „Rytų partnerystės“ iniciatyvą.

Euro įvedimas Lietuvoje 2015 metų sausio 1 dieną skatins viso regiono ekonomikos augimą ir konkurencingumą, didins investicijų ir eksporto apimtis, sumažins su valiuotos keitimu susijusias išlaidas, užtikrins didesnį regiono atsparumą ekonominiams sukrėtimams, sakoma BA rezoliucijoje.

Nuo kitų metų sausio 1-osios pirmininkavimą BA perims Lietuva. Kita BA sesija vyks lapkričio 19-20 dienomis Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį Baltijos Asamblėjos prezidente metams išrinkta Lietuvos parlamentarė Giedrė Purvaneckienė.

Baltijos Asamblėja yra Latvijos, Lietuvos ir Estijos parlamentų bendradarbiavimo organizacija, įsteigta remiantis Baltijos šalių aukščiausiųjų tarybų 1990 metų gruodžio 1 dieną Vilniuje priimtu bendru sprendimu. Organizacija įkurta įtvirtinti Baltijos šalių nepriklausomybę, siekiant glaudesnio Baltijos regiono bendradarbiavimo tarptautinių santykių srityje ir efektyvaus informacijos apsikeitimo.

Kiekvienos Baltijos šalies parlamentui atstovauja po 12-20 deputatų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų