REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vykintas Pugačiauskas, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Honkonge be rezultatų pasibaigė valdžios dvi savaites žadėtos derybos su protestuojančių studentų atstovais, ir dabar Kinijos autonominėje teritorijoje tik pagilėjo aklavietė.

REKLAMA
REKLAMA

Valdžia nežada nuolaidų, bet nesiima priemonių prieš protestuotojus, o jie nesutaria, ar stiprinti protestus, ar toliau derėtis.

REKLAMA

Jau beveik mėnesį reikalaujantys daugiau demokratijos, studentai Honkongo gatvėse stebėjo tiesiogiai transliuojamas derybas, kurios po dviejų savaičių atidėliojimų pagaliau įvyko tarp penkių protestuotojų atstovų ir penkių miesto valdžios pareigūnų.

Tačiau autonomijos vadovas jose nedalyvavo, o jo pavaduotoja pažadėjo ne kažin ką daugiau negu perduoti reikalavimus į Pekiną, kuris protestus vadina neteisėtais.

„Mes, kartu su kitais veikėjais, rimtai apsvarstysime idėją sukurti forumą diskutuoti dėl ilgalaikės Honkongo konstitucinės raidos“, – tvirtina Honkongo vyriausioji sekretorė administracijos reikalams Carrie Lam.

REKLAMA
REKLAMA

Studentai daug ir nesitikėjo: Pekinas atmeta bet kokią galimybę patenkinti pagrindinį jų reikalavimą, kad, kai po trejų metų įvyks pirmieji tiesioginiai Honkongo vadovo rinkimai, kandidatuoti galėtų visi norintieji.

Kinija tvirtai laikosi, kad pagal įstatymą kandidatus turės atrinkti maždaug 1200 atstovų komitetas. Studentai įsitikinę, kad jį sudarys daugiausiai komunistinio Pekino rėmėjai.

„Trečiadienį vyriausybė pateikė kelis vadinamuosius siūlymus, bet jie tušti ir neveiksmingi. Niekas nežino tikrojo jų turinio, ir niekas mums jų nepaaiškino“, – teigia Honkongo studentų federacijos sekretorius Alexas Chow.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš derybas Honkongo vadovas pirmąkart užsiminė apie galimą nuolaidą – filtravimo komitetą esą galima padaryti demokratiškesnį. Bet protestuotojus įaudrino jo žodžiai, kad demokratiniai rinkimai suteiktų per daug galių skurdesniems Honkongo gyventojams. Supykę dėl bevaisių derybų, keli šimtai studentų pasuko jo namų link

Pekinas baiminasi, kad demokratijos reikalavimai nepersimestų į komunistinę Kiniją, bet kol kas, atrodo, pasirinko delsimo taktiką. Nuolaidų siūlyti neketina, bet jau patyrė, kad ir mėginimas jėga vaikyti protestuotojus padėtį tik blogina.

REKLAMA

Pasipiktinę dėl blokuotų gatvių taksistai ir kiti Honkongo gyventojai vėl pamėgino išardyti protestuotojų barikadas. Abi puses atskyrė policija.

Studentai abejoja, ar sutikti su valdžios siūlymu susitikti dar kartą. Kai kurie protestų dalyviai ragina imtis radikalesnių priemonių ir užiminėti pastatus, kiti baiminasi, kad tai tik sumažins miestelėnų paramą. Dar kiti baiminasi, kad jei išeities iš aklavietės nebus rasta, protestuotojai ims skirstytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų