REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar galėtų kompiuteris pats, automatiškai, įvertinti interneto komentarą kaip netinkamą – įžeidžiantį, skatinantį nusikalsti ar kurstantį neapykantą? Arba, pavyzdžiui, parinkti jums knygą? Atrodo kaip iš fantastikos srities, tačiau Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto prodekanas dr. Linas Bukauskas kaip tik ir kuria tokį įrankį.

REKLAMA
REKLAMA

„Kartu su kolegomis kuriame sentimentų analizės įrankį. Tai yra programinė įranga, kuri automatizuotu būdu, panaudodama gana unikalius kalbos supratimo algoritmus, gebėtų įvertinti teksto emocionalumą“, – „Žinių radijo“ laidoje „Mokslininko užrašai“ sakė L. Bukauskas.

REKLAMA

Jo ir kolegų mokslinis interesas šiuo metu yra atlikti sentimentų analizę arba emocijos tyrimus automatizuotais būdais rašytiniams tekstui:

„Tarkim, interneto straipsnio sentimentų analizė reikštų, kad mūsų programinė įranga galėtų įvertinti, kokias emocijas turėjo tas, kas rašė tą straipsnį, kokias emocijas nori perteikti teksto autorius. Mūsų dabartinis prototipas jau gali nustatyti elektroninės knygos sentimentą“, - kalbėjo L. Bukauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tokiam prietaisui analogų Lietuvoje šiuo metu nėra. Vakaruose, anot jo, galbūt kažkiek yra pasiūlyta sentimentų analizės instrumentų, kurie veikia, bet komercine prasme jie esą nėra labai matomi:

„Jie paslėpti po tam tikromis paslaugomis, pavyzdžiui, perkant knygą, jūs net nenujaučiate, kad atlikus knygos sentimentų analizę jums būtų pateikiama kita panašaus emocinio lygio knyga“,- sakė L. Bukauskas.

Pasak jo, bus sukuriama sistema neapykantos detaktavimui internete, interneto komentaruose, gal net ir straipsniuose.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų