REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytenis Radžiūnas, LRT.lt

Europos Parlamentas (EP), posėdžiaujantis Strasbūre, patvirtino naujos sudėties Europos Komisiją (EK). Jos pirmininko poste Jeanas-Claude`as Junckeris keičia dešimtmetį Komisijai vadovavusį Jose Manuelį Barroso. Europos sveikatos ir maisto saugos reikalų komisaro pareigas pradės eiti Vytenis Povilas Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Už naująją 28 narių Komisiją balsavo 423, prieš – 209, susilaikė 67 europarlamentarai. Kad naujoji Komisija galėtų pradėti savo penkerių metų kadenciją, jai dar turi formaliai pritarti Europos Vadovų Taryba (ES valstybių ir vyriausybių vadovai).

REKLAMA

J.-C. Junckeris yra paskelbęs, kad jo pirmųjų darbo mėnesių svarbiausias prioritetas – 300 mlrd. eurų investicijų programos, skirtos augimui ir darbo vietų kūrimui skatinti, įgyvendinimas.

Naujasis EK pirmininkas, kalbėdamas Strasbūre, ne kartą pabrėžė, jog „norėjo suformuoti labai politinę komisiją.“ „Mano komisijos narių politinė praeitis nulems, kad sudėtis bus labai politinė. Ji bus politiškesnė nei ankstesnioji. Žadėjau, kad ji bus aktyvesnė, stengiausi sukurti gerą EK“, – trečiadienį EP kalbėjo J.-C. Junckeris.

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis EK pirmininkas teigė nereikalausiantis, kad Komisijos nariai aklai laikytųsi jo reikalavimų: „Kai pasieki mano amžių, diktatoriaus karjeros nebegali pradėti. Norėčiau, kad mano Komisijos nariai būtų laisvi.“ Be kita ko, J.-C. Junckeris padėkojo ir J. M. Barroso, kuris esą pirmininkavo per labai sudėtingą istorinį etapą. „J. M. Barroso vadovaujama Komisija suvaldė ekonominę ir finansų krizę, jos padarinius. Ji sugebėjo integruoti į įvairias ES politikos kryptis 13 naujų valstybių. Manau, kad jis kritikuojamas nepelnytai. Noriu jam padėkoti už visą nuveiktą darbą“, – savo pirmtakui dėkojo J.-C.Junckeris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu euroskeptiškų politinių pažiūrų EP narys Nigelis Farage`as per diskusijas teigė balsuosiantis prieš EK sudėtį. „Pristatykite, kas tie žmonės, nes jie – niekieno grupelė, nežinomieji. Britanijos atstovas toks miglotas, kad pavardė turėtų būti ne lord Hillas, bet lordas Who [liet. – kas]. Jis niekad niekur nebuvo išrinktas, tad puikiai tinka darbui EK. Tikiuosi, kad ši EK yra paskutinė, kuri vadovauja Didžiajai Britanijai, nes praėjus metams pasitrauksime iš Europos Sąjungos“, – audringai pareiškė euroskeptikų lyderis.

REKLAMA

V. Mazuronis pasveikino V. P. Andriukaitį

Savo ruožtu tai pačiai Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos frakcijai priklausantis Lietuvos europarlamentaras Valentinas Mazuronis pasveikino naują Komisijos sudėtį bei eurokomisaru dirbti pradedantį V. P. Andriukaitį.

„Tikiuosi, kad Komisija bus patvirtinta ir naujieji komisarai imsis darbo kaip galima greičiau, nes laikas nelaukia“, – sakė V. Mazuronis.

Pasak V. Mazuronio, Komisija turi dirbti kaip vienas gerai sustyguotas instrumentas, kaip viena komanda ir siekti bendro tikslo: priartinti EK sprendimus ir visą ES veiklą prie piliečių lūkesčių. „Primenu J.-C.Junckerio pasakytą frazę: „Degantį lėktuvą turėjome taisyti skrydžio metu, todėl kartais tekdavo nudegti pirštus“. Linkiu, kad tie nedideli pirštų nudegimai būtų ne kliūtis, o stimulas sėkmingam darbui ateityje“, – EP kalbėjo V. Mazuronis.

REKLAMA

„Ypač džiaugiuosi ir sveikinu Lietuvos paskirtą komisarą V. P. Andriukaitį. Linkiu jam įsijungti į bendrą komandą ir sėkminga dirbti ES ir Lietuvos labui“,– linkėjo V. Mazuronis.

Primename, jog V. P. Andriukaitis gavo Sveikatos ir maisto reikalų portfelį.

„Sveikatos politikos reikalai, mano nuomone, ir toliau bus labai aktualūs ir Lietuvai, ir Europos Sąjungai. Europoje yra keistas šūkis – priartinti Europos Sąjungą prie žmonių. Tai aš ir klausiu: kur Europos Sąjunga turi būti arti prie žmonių? Sveikatos apsaugos srityje ji turi būti arti prie kiekvieno žmogaus. Čia pamėginsiu ir padirbėti“, – kiek anksčiau LRT Televizijos laidai „Dėmesio centre“ sakė politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. P. Andriukaitis tikino norintis prisidėti prie dešimties EK pirmininko suformuluotų tikslų, EK padaryti ne technine, o politine institucija.

Lietuvos politikas gaus per 70 tūkst. Lt siekiantį atlyginimą.

Naujos sudėties Europos Komisija penkerių metų kadenciją pradės lapkričio 1 dieną. Ji pakeis J. M. Barroso vadovaujamą Europos Komisiją. J. M. Barroso šiai institucijai pirmininkavo 10 metų.

Europos Komisija yra daugiausiai galių turinti institucija Briuselyje, rengianti teisės aktų projektus ir formuojanti politiką visai Bendrijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų