REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį paragino Ukrainos sąjungininkes padėti karo nualintai šaliai apmokėti skolas už Rusijos tiektas dujas, baiminantis dėl dujų tiekimo stabilumo ateinančią žiemą.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija ir Ukraina šiuo metu veda derybas, mėgindamos užbaigti ginčą dėl neapmokėtų skolų už dujas ir tolesnio jų tiekimo sąlygų. Rusijos dujų eksporto monopolininkė „Gazprom“ jau kelis mėnesius yra nutraukusi tiekimą kaimyninei šaliai.

REKLAMA

A.Merkel kalbėjo Bratislavoje po susitikimo su Slovakijos premjeru Robertu Fico (Robertu Ficu), kuris patvirtino nepritariantis pasiūlymui suteikti kokią nors finansinę pagalbą Kijevui.

„Prisidėti turi visi, įskaitant Slovakiją, – A.Merkel sakė žurnalistams Slovakijos sostinėje. – Dabar ieškome sprendinių, tačiau kol kas nei vieno neturime, o žiema jau ateina.“

Vokietijos lyderė pažymėjo, kad Europos Sąjungai (ES), Rusijai ir Ukrainai svarbu rasti sprendinį, „kuris padės stabilizuoti dujų tiekimą šią žiemą“.

REKLAMA
REKLAMA

ES antradienį organizuoja abiejų šalių derybas Briuselyje, siekdama, kad būtų sudaryta sutartis, kuri užbaigtų šį ginčą.

„Gazprom“ dujų tiekimą Ukrainai nutraukė birželį, kai Kijevas užginčijo Maskvos sprendimą padidinti kainas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sekmadienį sakė, kad su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu per penktadienį įvykusį susitikimą Milane pasiekė susitarimą dėl dujų kainų. Per tas derybas jiedu daugiausiai diskutavo apie jau šešis mėnesius vykstantį prorusiškų separatistų sukilimą Ukrainos rytuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Slovakija, kuri yra smarkiai priklausoma nuo Rusijos dujų, pastaruoju metu pumpavo gamtines dujas Ukrainai Europos Sąjungos prašymu.

Pastarosiomis savaitėmis Rusijos dujų tiekimo Slovakijai apimtys tapo dvigubai mažesnės negu numatytos sutartyse, nors „Gazprom“ neigė bet kokį mažinimą.

„Kai kada man susidaro įspūdis, kad Ukraina tikisi, jog sprendimą jos problemoms pasiūlys visos šalys, išskyrus ją pačią, – R.Fico sakė per spaudos konferenciją su A.Merkel. – Ukrainai reikia reformuotis, kaip kadaise padarė Slovakija.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų