REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors koalicijos partneriai darbiečiai ir tvarkiečiai atsargiai vertina socialdemokratų siūlymą nuo kitų metu sausio naikinti lengvatinį PVM tarifą šildymui, premjeras Algirdas Butkevičius tikina, kad apie mažiausias pajamas gaunančius Lietuvos gyventojus pagalvota, o lengvatos naikinimas visuomenės nenuskriaus. Priešingai – būsią daugiau socialinio teisingumo.

REKLAMA
REKLAMA

,,Reikia surasti sprendimo būdus, kurie tenkintų kolegas, tiek visuomenę. Jeigu VPM lengvata naikinama, bus sukirtas mechanizmas, kaip kompensuoti – pirmiausia žmonėms, kurių yra mažos pajamos ir santykinai vidutinės pajamos", - sakė žurnalistams premjeras pasibaigus valdančiosios koalicijos politinės tarbos posėdžiui.

REKLAMA

,,Mes norėjome kaip socialdemokratai daugiau socialinio teisingumo Liwtuvoje atsisakant PVM lengvatos, kad būtų galima kompensuoti ta pačia pinigine suma – maždaug 190 mln.litų – pirmiausia toms šeimoms, kurios gauna mažesnes pajamas. Pavyzdžiui, aš, kuris gyvenu daugiabučiame name, galėčiau mokėti 21 proc. PVM. Pagal socialinį teisingumą turtingesnieji mokėtų truputį daugiau, ir tas daugiau tikrai nėra ženklus“, - aiškino premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, paskaičiavimai rodo, kad šilumos kaina dabar yra sumažėjusi ir net padidinus PVM iki 21 proc., ji vis tiek bus mažesnė negu anksčiau. Pasak A. Butkevičiaus, ji vis tiek būsianti 10 proc. mažesnė dėl sumažėjusios dujų kainos. Premjero teigimu, atsisakius lengvatinio PVM šildymui, šiluma pabrangtų 15-oje savivaldybių – ten, kur naudojamas tik biokuras ,,maždaug nuo 2 proc. iki 8-10 proc.”. Jis pridėrė, kad ,,jeigu dujų kaina būtų išlikusi tokia pati, kaip buvo prie konservatorių, tai šiandien tos diskusijos beveik ir nebūtų dėl PVM lengvatos naikinimo”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot premjero, naujas kompensavimo mechanizmas buvo patvirtintas pirmadienio vyriausybės posėdyje. ,,Jeigu politiškai lengvatos bus atsisakyta, finansiniu požiūriu nieko neprarandame, nes iš PVM lengvatos taikymo biudžetas irgi netenka 190 mln. litų“, - aiškino A. Butkevičius.

Šiuo metų centralizuotai tiekiamai šilumai taikomas 9 proc., o ne bazinis 21 proc. PVM tarifas. Jei lengvata būtų panaikinta, šilumos kaina galėtų padidėti 8–12 proc.

Valdantieji planuoja dėl lengvatos šildymui naikinimo ir kompensavimo vargingiau gyvenantiems toliau diskutuoti pirmadienio vakarą rengiamame išplėstiniame koalicijos posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų