REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vokietijos žvalgyba apkaltino Ukrainos prorusiškus sukilėlius numušus Malaizijos keleivinį lainerį raketomis, kurias jie pagrobė iš vyriausybės pajėgų, sekmadienį pranešė žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA

Kijevas ir Vakarų šalys anksčiau tvirtino, kad oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas liepą buvo numuštas separatistų kovotojų zenitiniu raketų kompleksu „Buk“, kurį kovotojams perdavė Rusija, tačiau Maskva tokius kaltinimus neigė.

REKLAMA

Tačiau Vokietijos užsienio žvalgybos agentūros BND vadovas Gerhardas Schindleris (Gerhardas Šindleris) nurodė, kad sukilėliai užgrobė vieną „Buk“ kompleksą Ukrainos vyriausybinių pajėgų bazėje ir vėliau paleido raketą, kuri sprogo visai šalia keleivinio lainerio, rašo savaitraštis „Der Spiegel“.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs laineris sudužo liepos 17-ąją, skrisdamas virš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos rytų Ukrainoje. Per tą katastrofą žuvo visi 298 jame buvę žmonės, iš jų 153 – Nyderlandų piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak G.Schindlerio, Rusijos pareiškimai, jog raketa buvo paleista Ukrainos pajėgų ir kad vienas Ukrainos naikintuvas skrido arti „Malaysia Airlines“ lėktuvo, yra klaidingi, rašoma „Der Spiegel“ pirmadienio numeryje.

Jis taip pat nurodė, kad nuotraukos iš Ukrainos buvo „manipuliuojamos“, pridūrė savaitraštis, tačiau nenurodė, kad matoma tose nuotraukose, kas jas pateikė arba kas jas pakeitė.

Separatistų „Donecko liaudies respublikos“ premjero pavaduotojas Andrejus Purginas iškart atmetė šiuos pareiškimus.

„Šie kaltinimai prieš mus neturi jokio pagrindo“, – jis sakė Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“, pridūręs, kad tas raketas galėjo „paleisti tik gerai apmokyti ekspertai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amerikos žvalgybos pareigūnai liepą sakę, kad lėktuvą galėjo per klaidą numušti prastai apmokyti separatistų kovotojai.

„Buvę kalnakasiai, kurie šiandien gina savo šalį, neturi įgūdžių valdyti tokias sudėtingas sistemas“, – teigė A.Purginas.

G.Schindleris savo išvadas spalio 8 dieną pateikė parlamento komitetui, prižiūrinčiam Vokietijos žvalgybos veiklą.

Praeitą mėnesį olandų tyrėjų paskelbtoje preliminarioje ataskaitoje nurodoma, kad lėktuvas sudužo dėl daugelio „didelės energijos objektų“ smūgio, tačiau tos katastrofos kaltininkai neįvardijami.

Rusijos gaminamų „Buk“ kompleksų raketos pritaikytos sprogti šalia taikinio ir pažeisti jį dideliu kiekiu šrapnelio, lekiančio dideliu greičiu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų