REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paslaptis dėl Švedijos kariškių operacijos, kurią išprovokavo „užsienio povandeninė veikla“ prie Stokholmo krantų, sekmadienį didėjo pasirodžius nepatvirtintam pranešimui apie apgadinto rusų povandeninio laivo paiešką.

Paslaptis dėl Švedijos kariškių operacijos, kurią išprovokavo „užsienio povandeninė veikla“ prie Stokholmo krantų, sekmadienį didėjo pasirodžius nepatvirtintam pranešimui apie apgadinto rusų povandeninio laivo paiešką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį vakare Švedijos ginkluotosios pajėgos suintensyvino operaciją rajone už maždaug 50 km į rytus nuo Švedijos sostinės. Operacija, kurioje dalyvauja daugiau kaip 200 vyrų, laivai ir sraigtasparniai, buvo pradėta penktadienį, kai ginkluotosios pajėgos buvo informuotos apie „dirbtinį objektą“ vandenyje.

REKLAMA

Pareigūnai neigė, kad „medžioja povandeninį laivą“, ir šią mobilizaciją – vieną didžiausių nuo Šaltojo karo laikų, neskaitant mokomųjų pratybų, – vadina „žvalgybos operacija“.

Rusija sekmadienį taip pat paneigė, kad su tuo yra susiję kokie nors jos povandeniniai laivai.

Tačiau gerbiamas švedų dienraštis „Svenska Dagbladet“ pranešė, kad visa paslaptis yra susijusi su apgadintu rusų povandeniniu laivu.

Pranešime sakoma, kad švedų karinė žvalgyba perėmė radijo signalus tarp rajono prie Stokholmo ir Rusijos Kaliningrado srities, kur dislokuota didelė Rusijos Baltijos karinio laivyno dalis.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie buvo transliuojami specialiu dažniu, kurį Rusija naudoja nepaprastųjų situacijų atvejais“, – rašė laikraštis, remdamasis šaltiniais tarp Švedijos kariškių, dalyvaujančių paieškoje.

Švedijos ginkluotosios pajėgos saugo paslaptį, bet nurodė, kad dėmesio centre yra „povandeninė veikla“.

„Švedijos ginkluotosios pajėgos negali paneigti ar patvirtinti žiniasklaidos naujienų ar neseniai paskelbtų spėlionių apie dingusį užsienio povandeninį laivą“, – sakė atstovas Erikas Lagerstenas.

„Šiuo metu mes vykdome žvalgybos operaciją Stokholmo archipelage su optiniu žvalgymu ir karinio jūrų laivyno laivais, aprūpintais atitinkamais povandeniniais jutikliais, ... kad nustatytume, ar tame rajone yra arba buvo užsienio povandeninės veiklos“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anoniminiai kariniai šaltiniai laikraščiui „Svenska Dagbladet“ sakė, kad nepaprastosios padėties signalas rusų kalba buvo perimtas ketvirtadienį vakare ir kad penktadienį, švedų armijai pradėjus tikrinti tą rajoną, buvo pasiųsta daugiau užkoduotų signalų.

Pastaraisiais mėnesiais Švedija matė suintensyvėjusius Rusijos oro pajėgų manevrus virš Baltijos jūros. Per vieną incidentą rugsėjo mėnesį du naikintuvai-bombonešiai SU-24, kaip teigiama, įskrido į Švedijos oro erdvę. Švedų užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas (Karlas Biltas) tada tai pavadino „rimčiausiu rusų aviaciniu įsibrovimu“ per beveik dešimtmetį.

REKLAMA

1981 metais sovietų povandeninis laivas, kurį švedai žymi U137, buvo įstrigęs toli neutralios Švedijos vandenyse prie svarbios karinio jūrų laivyno bazės ir tai sukėlė didelius įtarimus dėl tokių įsiveržimų masto ir motyvų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų