REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologas: partijos neišsiaugino jaunų lyderių, nes elitas bijo konkurencijos

V. Dumbliauskas nesistebi, kad kandidatų į Vilniaus merus ieškoma „iš šalies“

Vertindamas ketvirtadienį pasklidusią žinią, kad vienas iš galimų pretendentų susirungti dėl Vilniaus miesto mero posto – buvęs krepšininkas, o dabar verslininkas prodiuseris Rolandas Skaisgirys, politologas Vytautas Dumbliauskas sako dėl to nesistebintis.

Vertindamas ketvirtadienį pasklidusią žinią, kad vienas iš galimų pretendentų susirungti dėl Vilniaus miesto mero posto – buvęs krepšininkas, o dabar verslininkas prodiuseris Rolandas Skaisgirys, politologas Vytautas Dumbliauskas sako dėl to nesistebintis.

REKLAMA

„Jis dabar verslininkas, vadinasi, žmogus rimtas. Aš R. Skaisgirio nepažįstu, bet jis jau senokai prodiuseris. Tai yra verslas, pinigai sukasi, investuojami , juos reikia uždirbti. Todėl aš nenustebau. Tai tokia pati profesija, kaip ir kunigo ar mano – dėstytojo. Galima būtų svarstyti, kokios konkretaus žmogaus kompetencijos, bet nemanau, kad lemti turėtų „profesinis cenzas“. Kita vertus, merus rinksime tiesiogiai, todėl tai bus piliečių pasirinkimas. Žmogus save siūlo, o mūsų teisė – balsuoti ar nebalsuoti už jį“, – naujienų portalui balsas.lt sakė V. Dumbliauskas.

„Ir A. Valinsko laike buvo labai protingų žmonių. Kitas klausimas, ką jie ten darė“, – pridūrė politologas, prisimindamas praeitos kadencijos Seimą, į kurį buvo išrinkta nemažai pramogų pasaulio atstovų.

REKLAMA
REKLAMA

Partijos jaunų kadrų neužsiaugino

kitais metais vyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose merai pirmą kartą bus renkami tiesiogiai. Tačiau vienos partijos jau įvardijo galimus kandidatus, o kitos dar vis ieško, kas galėtų susirungti dėl vienos ar kitos savivaldybės vadovo posto.

REKLAMA

Anot politologo, tokia padėtis, kai partijos ieško kandidatų „iš šalies“ jį stebina. Bet kita vertus, taip yra dėl to, kad kai kuriose partijose akivaizdžiai juntamas jaunų lyderių stygius, kadangi jų niekas neugdė.

„Tiesiog partijos matyt nesiruošė, tikėjosi, kad greitai tiesioginių rinkimų nebus. Jie tiesiog neugdė žmonių, neturi charizmatinių lyderių, kurie turi dievo dovaną su žmonėmis šnekėtis, įtikinti juos. Pavyzdžiui, Andrius Kubilius tos dovanos neturi, bet Viktoras Uspaskichas turi“, – sakė V. Dumbliauskas.

Anot jo, tai, kad kai kurioms partijoms nesiseka rasti pretendentų būtent į Vilniaus mero postą, nesusiję su sostinę smaugiančiomis skolomis, nes liberalai rado kandidatą. „R. Šimašius rimtas kandidatas. Ministru buvo be didelių skandalų, išsilavinęs, iškalbus. O kad TS-LKD turi problemų, kai Vilniuje šitiek narių, tūkstančiai, yra įrodymas, kad mūsų partijos neugdo lyderių“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Partijose yra elitas, kuris pastoviai patenka į Seimą. Tas elitas uždaras – jie neįsileidžia tokių žmonių, kurie vėliau gali kelti grėsmę jiems patiems, tam dabartiniam elitui. Aš manau, kad pavyzdžiui, A. Kubilius įsikibęs į partijos pirmininko postą. Bet A. Kubilius, J. Razma save laiko jaunais vyrais, jiems dar 60 nėra. Jie save dar apie 10 metų laikys jaunais. Ar aš užleisčiau kam nors (postą) jeigu pats dar esu jaunas, stiprus ir energingas? A. Bilotaitė – vienas iš nedaugelio pavyzdžių, kad toks jaunimas prasimuša. O kur analogiškas socdemų jaunimas?, – dalijosi įžvalgomis V. Dumbliauskas.

„Partijose yra skylė – jos neturi, neišsiugdė lyderių. Tai faktas. Matome, kaip Tėvynės sąjunga (TS-LKD) neranda kandidatų, tad nenuostabu, jei „Tvarka ir teisingumas“ pasirinktų tokį kandidatą“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak politologo, vadovėliuose parašyta, kad viena iš partijų funcijų – atrinkti ir ugdyti politinius lyderius. „Bet akivaizdu, kad mūsų partijos tos funkcijos neatlieka“, – apibendrindamas sakė V. Dumliauskas.

Savivaldybių rinkimai, kuriuose merus pirmą kartą rinksime tiesiogiai, vyks 2015 metų kovo 1 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų