REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

M. Adomėnas pasirengęs sėsti į Vilniaus mero kėdę

Konservatoriai savivaldybę nuo bankroto gelbės sau?

Konservatorius Mantas Adomėnas įsitikinęs, kad po 2015 metų kovo 1 dieną vyksiančių savivaldybių rinkimų Vilniaus mero kėdę užims Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos atstovas.

Konservatorius Mantas Adomėnas įsitikinęs, kad po 2015 metų kovo 1 dieną vyksiančių savivaldybių rinkimų Vilniaus mero kėdę užims Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos atstovas.

REKLAMA

„Buvo labai įdomu susipažinti su Vilniaus finansine padėtimi, ir tai labai svarbu rengiantis perimti vadovavimą Vilniui – matyti, kokia situacija dabar yra“, – po ketvirtadienio rytą už uždarų durų vykusio susitikimo su sostinės meru Artūru Zuoku žurnalistams sakė M. Adomėnas, įvardijamas kaip vienas galimų TS-LKD kandidatų siekti Vilniaus mero posto.

Į žurnalistų klausimą, ar konservatoriai užtikrinti laimėsiantys Vilniuje savivaldybių rinkimus, jis atsakė tuo neabejojantis.

„Taip, be abejo. Aš negaliu atskleisti visų pagrindų tokiam įsitikinimui, bet be abejo esame tikri, jog kitoje kadencijoje būtent konservatoriai formuos valdančiąją daugumą ir sėdės šiame kabinete“, – rodydamas mero kabineto, kuriame ir vyko susitikimas, pusėn, atsakė M. Adomėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlys Vilniaus gelbėjimo planą

Kalbėdamas apie susitikimą, kurio metu buvo aptarta skolose skendinčios sostinės savivaldybės finansinė padėtis ir jos gelbėjimo būdai, M. Adomėnas sakė, kad „jokia viena politinė jėga to išspręsti negali, ir kalba eina apie veiksmus, kurie reikalingi dar iki savivaldos rinkimų, šiame (formuojamame 2015 metų – red. past.) biudžete, todėl mes kviesime svarstyti Vilniaus finansinį gelbėjimo planą“.

REKLAMA

Jis pabrėžė ketinantis siūlyti Vilniui tenkančią Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį 5-7 proc., iki 53-55 proc., o ne vos keliais procentais, kaip yra užsiminęs premjeras Algirdas Butkevičius. Kaip žinoma, šiuo metu Vilniui paliekami 48 proc. sostinėje surenkamo GPM.

„Kartu reikia apsvarstyti viešojo transporto finansavimą ir kompensavimą už lengvatinius bilietus, kas yra didžiulė našta Vilniui. Tai nacionalinio lygio sprendimai – jeigu užkraunama iš nacionalinio lygmens tam tikra prievolė, tai turi būti ir galimybės už ją atlyginti“, – sakė M. Adomėnas. Jis užsiminė apie savivaldos apskritai mokestinės bazės plėtimą, ir pridūrė, kad tokio pobūdžio sprendimus turi priimti Seimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Nacionalinis susitarimas, jeigu galima taip sakyti, tarppartinis susitarimas dėl Vilniaus finansinio gelbėjimo neįmanomas be skaidrumo. Mes prašysime iš savivaldybės, kad nebūtų skolos iškaišiojamos, slapstomos ir bandoma tikrąją padėtį šiek tiek pagražinti, nes reikia matyti visą mastą. Ir be abejo taupymas ten, kur yra nereikalingos išlaidos – bus to plano dalis. Tokiu pagrindu galima kviesti visas partijas prisidėti prie susitarimo, kad Vilniui būtų didinamos pajamos“, – sakė M. Adomėnas.

Pasak jo, viena iš problemų – žmonės, kurie dirba ir gyvena Vilniuje, tačiau registruoti kitose vietose, todėl jų GPM keliauja kitur. „Veiksmai, skatinantys registruotis irgi verti aptarimo, nes jie gali padėti išplėsti įplaukas šimtais milijonų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima spėti, kad vienas sostinės mero kėdę pasimatuoti ketinančių konservatorių tikrai pasitengs, kad Vilniaus savivaldybė išbristų iš bankrotu grasinančių skolų liūno. „Kivirčais toli nenueisi. Mes kviesime ir kitas partijas prisijungti prie susitarimo, kaip Vilnių ištraukti nuo bankroto ribos“, – sakė M. Adomėnas.

Kita vertus, perfrazuojant mintį, kad blogas tas kareivis, kuris nesvajoja tapti generolu, galima spėti, kad konservatoriai iš tikrųjų tikisi, jog sostinės meru, kuris pirmą kartą bus renkamas tiesiogiai, taps jų kandidatas. O jei taip, jie tikraisiai labai pasitengs, kad sostinės savivaldybė išbristų iš bankrotu grasinančių skolų?

Viešojoje erdvėje tarp galimų TS-LKD kandidatūrų į Vilniaus mero postą minimos ne tik M. Adomėno, bet ir Seimo nario Arvydo Anušausko, politologo Lauryno Kasčiūno, dabartinio miesto tarybos nario Valdo Benkunsko ir dar kelios pavardės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų