REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mano vyro pėdos labai prakaituoja. Kai po darbo grįžta namo ir nusiauna batus, visi namiškai turi bėgti lauk dėl nemalonaus kvapo. Ar galima kaip nors jam padėti?“ – klausia Žavinta J. iš Kauno.

REKLAMA
REKLAMA

Atsako higienistė Jūratė Naudžiūtė.

Iš tiesų nieko nėra nemalonesnio už prastą kojų kvapą. Prakaitavimas – natūrali organizmo reakcija. Prakaito liaukos atlieka termoreguliatoriaus vaidmenį – jos organizme padeda palaikyti tinkamą kūno temperatūrą. Prakaitą sudaro apie 60 proc. skysčių, dažniausiai vandens. Prakaite taip pat yra natrio chlorido (druskos) ir kalio, kalcio, pieno rūgšties, fosforo, taip pat labai nemaloniai kvepiančių amoniako bei karbamido.

REKLAMA

Kiekvienas žmogus prakaituoja savaip. Ar prakaitas išsiskirs gausiai, priklauso nuo to, kiek žmogaus organzime yra prakaito liaukų. Nors moterys turi daugiau prakaito liaukų, vyrų jos gerokai aktyvesnės. Paveldimumas, vaistai taip pat gali lemti prakaito išsiskyrimą, o kartais – sukelti pernelyg didelį prakaitavimą, kuris vadinamas hiperhidroze. Ją gali sukelti ir karšti, alkoholiniai gėrimai bei aštrus maistas, pakilusi kūno temperatūra. Ne visos liaukos prakaitą išskiria iš karto. Kai karšta, pirmiausia prakaituoti ima kakta, veidas, po to – kitos kūno dalys, o vėliausiai – delnai ir padai, bet kilus nervinei įtampai pirmiausia ima prakaituoti delnai ir padai.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausias ginklas

Prakaitas neturi kvapo, bet kai jis pasiekia odos paviršių, susiliečia su bakterijomis, esančiomis ant kūno, sukelia nemalonų kvapą. Tad svarbiausias ginklas nuo blogo kvapo yra švara. Vis dėlto būna atvejų, kai bakterijos blogą kvapą ima skleisti greičiau nei įprastai. Tai nutinka, jei avima uždara, ankšta avalynė ir šiltos, ne pagal sezoną kojinės, ypač sintetinės. Tada kojas būtina prižiūrėti itin krupoščiai, kitaip galima greitai susirgti labai nemaloniomis ligomis, pavyzdžiui, nagų grybeliu, ar patirti iššutimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, dėl pėdų odos susirgimų irgi gali sklisti nemalonus kvapas. Pavyzdžiui, jei oda tarp pirštų ir aplink juos skilinėja, džiūsta, skaudančios vietos niežti, lupasi, labiau ir prakaituojama. Taip pat blogą kvapą gali lemti kai kurie infekciniai, endokrininiai susirgimai, piktybiniai navikai ir net centrinės nervų sistemos ligos.

Kaip atsikratyti

Norint atsikratyti nemalonaus kojų kvapo, higienistė Reda Mikailaitė pataria pirmiausia įsigyti tinkamus batus, geriausia – iš natūralių medžiagų. Reikėtų turėti bent dvi poras batų ir juos avėti pakaitomis, kad nešiota pora išsivėdintų ir gerai išdžiūtų. Šiltuoju metų laikotarpiu geriau avėti atvirus batus. Batus derėtų laikyti šviesioje gerai vėdinamoje patalpoje, nes spinta labai patinka bakterijoms. Vertėtų įsigyti ir nemalonų kvapą sugeriančius batų padus. Keisti juos reikia maždaug kas 3 mėnesius. Kai kuriuos padus galima skalbti skalbyklėje. Jei to neįmanoma padaryti, reikia ištraukti juos iš batų, kad prasivėdintų.

REKLAMA

Vertėtų išmesti visas sintetines kojines, nes jos neleidžia odai kvėpuoti, todėl prakaituojama dar labiau. Taip pat kasdien būtina plauti kojas šiltame vandenyje su muilu arba dušo žele. Jei kojų prakaitas yapč nemalonaus kvapo, vertėtų vengti aštrių produktų – česnakų, svogūnų ar pipirų.

Padės natūralios priemonės

Nusiavę batus, priberkite į juos sodos: ji sutrauks drėgmę ir kvapą. Kojoms padės vonelės.

Ąžuolo žievės vonelė. 50–100 g ąžuolo žievės užpilkite litru vandens ir virkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies. Kai pravės, į nuovirą pamerkite kojas ir palaikykite 15 min.

REKLAMA

Juodosios arbatos vonelė. Į karštą vandenį įmeskite du juodosios arbatos pakelius, uždenkite ir palaikykite 15 min., įpilkite daugiau vandens, kad būtų vėsiau, ir merkite kojas. Laikykite jas vandenyje maždaug pusvalandį.

Acto vonelė. Į šiltą vandenį įpilkite puodelį acto ir keletą lašų eterinio čiobrelių aliejaus, kuris yra stiprus antiseptikas. Kojas mirkykite kasdien 15 min.

Šalavijų vonelė. Šaukštą smulkintų šalavijų lapų užpilkite litru verdančio vandens. Palaukite, kol pritrauks, ir perkoškite. Mirkykite kojas 15 min.

Vaistažolių vonelė. Tris valgomuosius šaukštus mišinio iš šalavijų, mėtų ir dilgėlių užpilkite litru verdančio vandens. Leiskite 30–40 min. nusistovėti, perkoškite. 15 min. mirkykite kojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų