REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė priėmė sprendimą toliau remti Afganistano nacionalines saugumo pajėgas ir 2015 m. joms išlaikyti skirti 1,3 mln. litų. Šios lėšos bus skirtos iš Krašto apsaugos ministerijai skirtų asignavimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mažiname savo karių dalyvavimą Afganistane. Džiaugiamės, kad Lietuvos kariams Afganistano Goro provincijoje atsakomybę už saugumą perdavus vietos valdžiai, afganistaniečiai toliau užtikrina saugumą ir tęsia pradėtus projektus. Lietuva ir toliau laikosi įsipareigojimų prisidėti prie tarptautinės bendruomenės pastangų atkuriant Afganistaną ir kartu su sąjungininkais ir partneriais skirs sumažintą karių skaičių ir įneš savo dalį lėšų. Tikiu, kad ir Lietuvos karių dėka Afganistano nacionalinės pajėgos bus tinkamai parengtos ir pajėgs savarankiškai užtikrinti savo šalies saugumą,“ – sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

REKLAMA

2014 m. pabaigoje baigiantis NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijai Afganistane ir išvedus iš šalies pagrindines NATO pajėgas, nuo 2015 m. Afganistano saugumo kontrolė bus galutinai perduota Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms.

Siekiant įtvirtinti Afganistane pasiektą pažangą saugumo sityje Lietuva dar 2012 m. buvo priėmusi sprendimą prisidėti prie Afganistano saugumo pajėgų išlaikymo ir apie tai paskelbė per 2012 metais Čikagoje (JAV) vykusį NATO viršūnių susitikimą.

REKLAMA
REKLAMA

Parama Afganistanui teikiama per NATO fondą Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms remti. Į jo veiklą yra įsitraukusios NATO valstybės narės ir valstybės partnerės, dalyvaujančios Aljanso operacijose Afganistane. Šis fondas yra kritiškai svarbus užtikrinant Afganistano nacionalinių saugumo Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų ir efektyvumą. Šis fondas yra skirtas 350 tūkst. Afganistano karių ir policininkų išlaikymui, apmokymui, užsienio valstybių užsienio valstybių skirtos įrangos atvežimui ir įdiegimui bei infrastruktūros projektams.

Be finansinės paramos, Afganistanui nuo 2015 m. sausio 1 d. prasidėjus naujai NATO misijai „Tvirta parama“, Afganistane ir toliau tarnaus Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų eskadrono kariai, misijos štabuose Kabule ir Herate tarnaus štabo karininkai. Iš Lietuvos kariuomenės Karo policijos karių suformuota grupė tęs Lietuvos specialiosios misijos Afganistane vadovo apsaugą. Visų Lietuvos karių logistinį aprūpinimą užtikrins Nacionalinio paramos elemento kariai. Planuojama, kad Afganistane kitais metais bus dislokuota iki 100 Lietuvos karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų