REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Algirdas Acus, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Norvegija į privalomąją karo tarnybą nuo 2016-ųjų šauks ir moteris. Tiesa, norvegai šaukia tik nedidelę dalį jaunuolių, todėl kariuomenei nepasiruošusios moterys turės galimybių tarnybos išvengti.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma Europos valstybių šauktinių kariuomenės visai atsisakė, bet Norvegija į privalomąją karo tarnybą nuo šiol šauks ir merginas. Tai pirmas toks užmojis tarp NATO šalių, o moteris tarnauti kariuomenėje jau seniai šaukia Izraelis.

REKLAMA

Iš maždaug 60 tūkst. jaunuolių, kuriuos Norvegija galėtų kasmet pakviesti, tarnauti šaukiama tik apie 10 tūkst. jaunuolių. Norvegija šauktinius pasirenka pagal fizinius ir psichologinius duomenis bei motyvaciją. „Kariuomenei tai suteiks galimybę pasirinkti geriausius ir labiausiai motyvuotus karius – ne tik vaikinus, bet ir merginas“, – sako Norvegijos gynybos ministrė Ine Eriksen Soreide.

Pagrindiniai argumentai, kodėl privalomoji tarnyba bus taikoma ir moterims – lyčių lygybės principas ir daug didesnis galimų šauktinių sąrašas, iš kurio esą kariuomenė šauks labiausiai tinkamus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų