REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieni efektyviausių skurdo mažinimo būdų yra naujos investicijos ir naujų darbo vietų kūrimas, todėl ypatingas dėmesys skiriamas naujiems verslams remti ir skatinti, gyventojų pajamoms didinti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai Lietuvos Respublikos Prezidentūroje atidarydama tarptautinę konferenciją socialinės atskirties mažinimo tema „Telkiamės skurdo mažinti“ pabrėžė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

REKLAMA

„Skurdo mažinimo sritis reikalauja esminių, kompleksinių sprendimų, nes pats skurdas ir socialinė atskirtis yra sudėtingas reiškinys, kurio negalima įveikti tik socialinės apsaugos priemonėmis. Tai ypač aktualus klausimas ir prasidedant naujajam Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansinės paramos laikotarpiui“, - sakė ministrė A. Pabedinskienė.

Pasak ministrės, šiuo metu jau pradėta įgyvendinti nemažai skurdą ir socialinę atskirtį mažinančių priemonių, tokių kaip Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo paramos priemonės.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, Vyriausybė patvirtino „Užimtumo programos įgyvendinimo priemonių planą“, kuriame numatytos priemonės, kaip įtraukti ir vyresnio amžiaus, socialinę atskirtį ar ilgalaikę bedarbystę patiriančius žmones. Subsidijuojamos naujos darbo vietos, asmeninės darbo paieškos konsultacijos, psichologinė pagalba, naujos profesijos įgijimas ar perkvalifikavimas, taip pat kitos pasitvirtinusios priemonės darbo rinkoje leidžia įsitvirtinti daugeliui norinčiųjų.

Skatinant užimtumą svarbi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos įgyvendinama Europoje kaip pavyzdinė pateikiama „Įsidarbinimo sunkumus patiriančių asmenų verslumo skatinimo priemonė“, kuria remiantis jau sukurta apie 2000 naujų darbo vietų įvairiuose šalies regionuose ir kuri prisidėjo prie 17 procentinių punktų jaunimo nedarbo sumažinimo per paskutinius ketverius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie gyventojų pajamų didinimą, svarbus minimalių pajamų didėjimas – nuo spalio 1 dienos iki 1035 Lt padidinta minimali mėnesinė alga.

Ministrė atkreipė dėmesį, jog šiuo metu kuriamas socialinis modelis, apimantis užimtumo didinimą, darbo santykių reglamentavimo tobulinimą ir socialinio draudimo tvarumą, kuris turėtų padėti pakeisti teisės aktus ir taip suderinti darbo rinkos, socialinio draudimo ir mokestinės politikos instrumentus siekiant žmonių gerovės.

Pradėta globos įstaigų pertvarka padės tobulinti visą savivaldybių socialinių paslaugų sistemą: bus kuriami kompleksinių paslaugų šeimai ir vaikui modeliai, teikiamos reabilitacijų ir psichologų konsultacijos, neįgalių suaugusių asmenų šeimos nariams – laikino atokvėpio paslaugos, vaikams – dienos centrai. Norima sukurti ir įgyvendinti visiškai novatorišką būdą socialinei globai teikti. Tokiu būdu globojami žmonės bus priartinami prie bendruomenės, skatinama jų integracija į visuomenę.

REKLAMA

Pasak ministrės A. Pabedinskienės, įveikiant skurdą ir mažinant socialinę atskirtį, svarbu įtraukti socialinės integracijos programose dalyvaujančius žmones, skatinti jų savanorystę.

„Skurdo ir socialinės atskirties mažinimas nėra vienkartinis veiksmas, o procesas, kuriame turi dalyvauti kiekvienas visuomenės narys ir kiekvienas turi prisiimti atsakomybę, siekiant rezultatų“, - atkreipė dėmesį ministrė.

Tikimasi iki 2020 metų sumažinti skurdą ar socialinę atskirtį patiriančiųjų skaičių iki 800 tūkstančių, tai yra daugiau kaip 11 procentų (šiuo metu tokių žmonių yra – 917 tūkstančių).

REKLAMA

Konferencijoje „Telkiamės skurdo mažinti“, kurioje dalyvauja nevyriausybinių organizacijų, savivaldybių atstovai, mokslininkai iš Lietuvos ir užsienio, apibendrinami Lietuvoje ir Europos šalyse įgyvendintų projektų „Telkiamės skurdo mažinti“ bei „Europos minimalių pajamų tinklas“ rezultatai.

Renginį organizavo Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas ir Pilietinės visuomenės institutas, bendradarbiaujant su Europos skurdo mažinimo tinklu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų