REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Ebolos virusu užsikrėtusi slaugė papasakojo apie pražūtingą chaosą ligoninėje

Dar vienam slaugos darbuotojui diagnozuota pavojinga liga (papildyta 14.15)

(papildyta 14.15) Ebolos viruso infekcija patvirtinta jau antram Teksaso sveikatos apsaugos darbuotojui, dirbusiam komandoje, kuri rūpinosi pirmuoju šia liga Jungtinėse Valstijose susirgusiu pacientu, trečiadienį paskelbė Teksaso valstijos sveikatos apsaugos tarnybų departamentas.

(papildyta 14.15) Ebolos viruso infekcija patvirtinta jau antram Teksaso sveikatos apsaugos darbuotojui, dirbusiam komandoje, kuri rūpinosi pirmuoju šia liga Jungtinėse Valstijose susirgusiu pacientu, trečiadienį paskelbė Teksaso valstijos sveikatos apsaugos tarnybų departamentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Dalase įsikūrusios „Texas Health“ prestbiterionų ligoninės, kurioje nuo Ebolos karštinės anksčiau buvo gydomas Thomas Ericas Duncanas (Tomas Erikas Dankanas), darbuotojas buvo nedelsiant izoliuotas antradienį, kai pranešė apie pakilusią temperatūrą, nurodė departamentas.

REKLAMA

„Sveikatos apsaugos pareigūnai apklausė naujausią pacientą, kad nustatytų, ar jis galėjo potencialiai užkrečiamų kontaktų, o tie žmonės bus stebimi“, – sakoma departamento pranešime, kuriame nenurodoma, ar tas darbuotojas yra vyras, ar moteris.

Ši žinia buvo paskelbta praėjus kelioms dienoms po to, kai kita tos ligoninės slaugytoja – 26 metų Nina Pham (Nina Fam) – tapo pirmuoju Jungtinių Valstijų teritorijoje Ebolos virusu užsikrėtusiu žmogumi. Th.E.Duncanas, kurį slaugytoja prižiūrėjo per 11 dienų trukusį jo gydymą, mirė spalio 8 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) pranešime sakoma, kad atliekami papildomi tyrimai po to, kai antrojo Dalaso ligoninės darbuotojo preliminarių tyrimų rezultatai pasirodė esantys teigiami.

Faktas, kad „dar vieno sveikatos darbuotojo tyrimai dėl Ebolos (viruso infekcijos) buvo teigiami, kelia didelį susirūpinimą, o CDC jau ėmėsi aktyvių žingsnių, kad sumažintų riziką sveikatos apsaugos darbuotojams ir tam pacientui“, pabrėžė agentūra.

Abu Dalase užsikrėtę sveikatos apsaugos darbuotojai prižiūrėjo Th.E.Duncaną, kuris, kaip manoma, Ebolos karštine užsikrėtė Liberijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Slaugės buvo priverstos „užsiklijuoti savo paprastų chalatų angas lipnia juosta“

Iš Liberijos atvykęs Ebolos virusu užsikrėtęs vyras buvo kelias valandas laikomas atviroje vietoje vienos Dalaso ligoninės priimamajame, o jį prižiūrėjusios slaugės kelias dienas neturėjo tinkamu apsaugos priemonių bei turėjo dirbti pagal nuolat kaitaliojamus protokolus, sakoma antradienio vakarą paskelbtame didžiausios JAV slaugytojų profsąjungos pranešime.

Slaugės buvo priverstos užsiklijuoti savo paprastų chalatų angas lipnia juosta, taip pat nerimaudavo, kad jų kaklai ir galvos lieka neapsaugoti, prižiūrint pacientą, kurį vargino ūmus viduriavimas ir vėmimas, sakė profsąjungos „National Nurses United“ atstovė Deborah Burger (Debora Biurger).

REKLAMA

D.Burger surengė konferencinį pokalbį su žurnalistais, norėdama informuoti apie nuogąstavimus, išsakytus slaugytojų, dirbančių „Texas Health“ prestbiterionų ligoninėje, kurioje praeitą savaitę mirė Thomas Ericas Duncanas (Tomas Erikas Dankanas) – pirmasis asmuo Jungtinėse Valstijose, kuriam buvo diagnozuota Ebolos viruso infekcija.

„Nurses United“ vykdomoji direktorė RoseAnn DeMoro (RouzEn DeMoro) pažymėjo, kad tokių nusiskundimų išsakė „kelios“ ir „nedaugelis“ slaugių, tačiau vėliau ji nesutiko atsakyti, kiek iš tikrųjų buvo tų nepatenkintų darbuotojų. Pasak jos, profsąjunga patikrino tuos skundus, o tą informaciją suteikusios slaugės gerai žinojo apie padėtį savo ligoninėje. Daugiau dealių R.DeMoro atsisakė atskleisti.

REKLAMA

Be kita ko, slaugės tvirtino, kad Ebolos karštine sirgusio paciento laboratorinius mėginius buvo leidžiama siųsti ligoninės pneumatiniu paštu, todėl buvo pavojus užkrėsti visą mėginių siuntimo sistemą. Slaugytojos taip pat tikino, kad pavojingas atliekas joms buvo leidžiama versti į krūvą iki pat lubų.

Th.E.Duncanas mirė spalio 8 dieną, o ta ligoninė sekmadienį paskelbė, kad jos vienai slaugytojai buvo diagnozuota Ebolos viruso infekcija. Ta darbuotoja buvo hospitalizuota, o antradienį jos būklė buvo gera.

Dalaso prestbiterijonų ligoninės atstovas Wendellis Watsonas (Vendelis Votsonas) nekomentavo konkrečių slaugytojų nusiskundimų, tačiau sakė, kad jo įstaiga panašių priekaištų iki šiol nebuvo sulaukusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pacientų ir darbuotojų saugumas – mūsų didžiausias prioritetas, o mes labai rimtai vertiname atitikimą (saugumo reikalavimams), – sakoma jo pranešime. – Taikome gausias priemones, kad užtikrintume saugią darbo aplinką, įskaitant privalomuosius kasmetinius mokymus ir apskritą parą veikiančią karštąją liniją bei kitus mechanizmus, leidžiančius pranešti (apie pažeidimus) anonimiškai.“

W.Watsonas pridūrė, kad ligoninė „peržiūrės ir reaguos į bet kokius nusiskundimus, iškeltus mūsų slaugytojų ir visų darbuotojų“.

REKLAMA

Pagrindiniai slaugytojų nusiskundimai:

— Th.E.Duncanas kelias valandas buvo laikomas neizoliuotoje ligoninės priimamojo patalpoje, todėl iki septynių kitų pacientų potencialiai galėjo užsikrėsti Ebolos virusu;

— Pacientai, kurie galėjo turėti kontaktų su Th.E.Duncanu, buvo laikomi izoliuoti tik parą, o po to perkelti į bendrąsias palatas;

— Slaugytojos, prižiūrėjusios Th.E.Duncaną, taip pat rūpinosi kitais ligoninės pacientais;

— Pasiruošimus priimti Ebolos karštine užsikrėtusius pacientus faktiškai sudarė tik neprivalomas seminaras darbuotojams;

REKLAMA

— Kadangi darbo su Ebolos virusu užsikrėtusiais pacientais rekomendacijos buvo nuolat keičiamos, slaugėms buvo leidžiama vadovautis bet kuriomis iš jų savo nuožiūra.

„Nebuvo jokio išankstinio pasiruošimo, kaip elgtis su tokiu pacientu – nebuvo jokio protokolo, jokios sistemos“, – sakė D.Burger.

Pasak jos, netgi dabar kai kurie Dalaso ligoninės darbuotojai neturi tinkamos įrangos, kurios prireiktų protrūkio atveju.

„Ligoninės vadovai tikino slaugytojas, kad reikiama įranga jau užsakyta, tačiau ji dar neatvežta“, – pabrėžė profsąjungos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Slaugytojų pranešime sakoma, kad joms teko „kontaktuoti su ponu Duncanu, naudojant bet kokias prieinamas apsaugines priemones“, nors tas pacientas išskirdavo „daug užkrečiamų skysčių“, Th.E.Duncano ligos istorija, kurią jo šeima pateikė naujienų agentūrai „The Associated Press“, patvirtina kai kuriuos iš tų skundų.

Ligoninės dokumente nurodoma, kad praėjus beveik 12 valandų po jo atvykimo į priimamąjį greitosios pagalbos automobiliu, Th.E.Duncanui „toliau pasireiškia staigus viduriavimas, pilvo skausmai, pykinimas ir ūmus vėmimas“. Pacientas karščiavo ir jautė skausmą.

REKLAMA

Th.E.Duncanas pirmąkart kreipėsi į tos ligoninės priimamąjį rugsėjo 25-osios vakarą, tačiau kitą rytą buvo išsiųstas namo. Greitoji pagalba jį vėl atvežė rugsėjo 28-ąją. Kitaip negu per pirmąjį vizitą, to vyro patikinimas, kad jis neseniai atvyko iš Liberijos, iškart sukėlė įtarimą, kad jis užsikrėtęs Ebolos virusu, rodo įrašai.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) antradienį nurodė, kad 76 žmonės Dalaso ligoninėje galėjo turėti kontaktų su Th.E.Duncanu nuo jo antrojo vizito priimamajame. Dar 48 žmonės yra stebimi dėl potencialių kontaktų su tuo vyru, kol jis dar nebuvo hospitalizuotas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų