REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje rugsėjo mėn. buvo 19,9 cento už kilovatvalandę arba 4 proc. aukštesnė nei rugpjūtį. Skandinavijos šalių prekybos zonose rugsėjo vidutinė elektros kaina, lyginant su rugpjūčiu, augo 6 proc., Švedijos ketvirtojoje prekybos zonoje – 5 proc., Estijoje prekybos zonoje - 10 proc. Tačiau lyginant su praėjusių metų rugsėju, kainos Lietuvoje ir Latvijoje sumažėjo 7 proc., Estijoje 9 proc., Suomijoje – 20 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiąją rugsėjo dalį elektros kainos Lietuvos ir Latvijos prekybos zonoje buvo trečdaliu aukštesnės nei Estijoje. Beveik visą mėnesį trukęs Estijos–Suomijos jungties „Estlink 1“ remontas mažino galimybes skandinaviškai elektrai patekti į regioną, o rugsėjo 11-14 dienomis dėl gedimo atsijungus ir „Estlink 2“, elektros srautas tarp Suomijos ir Estijos iš viso buvo nutrūkęs, ir visose trijose Baltijos šalyse formavosi vienodai aukšta elektros kaina rinkoje.

REKLAMA

Beveik 62 proc. Lietuvoje suvartotos elektros rugsėjo mėnesį buvo importuojama – vos mažiau nei rugpjūtį, kai importuota 64 proc. Vidutiniškai 17 proc. mažėjo elektros importas iš Estijos ir Skandinavijos šalių. Elektros importas iš Karaliaučiaus ir Rusijos bei Baltarusijos augo atitinkamai 3 proc. ir 33 proc. Sistemos patikimumui užtikrinti visą mėnesį dirbo Lietuvos elektrinė.

Rugsėjį, lyginant su rugpjūčiu, Lenkijoje elektros kainos augo 16 proc., o lyginant su praėjusių metų rugsėju – 21 proc. Didesnes kainas Lenkijoje lėmė tai, kad dėl remontų nebuvo pasiekiama 5 000 MW instaliuotos galios. Pažymėtina, kad rugsėjo mėnesį elektros kainos Lenkijoje itin svyravo ir buvo pasiekusios aukščiausią vertę per pastaruosius trejus metus – 82,89 EUR/MWh.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo spalio 12 d. remonto darbams savaitei išjungta antroji Suomijos–Estijos jungtis „Estlink 2“. Šią savaitę ir Karaliaučiaus šiluminėje elektrinėje dirba tik vienas iš dviejų gamybos blokų. Elektros poreikį regione tenkina abi Rygos šiluminės elektrinės ir Lietuvos elektrinės 9-asis blokas. Šią savaitę planuojama importuoti vidutiniškai 55 proc. suvartojamos elektros.

Tarptautiniai Latvijos–Estijos elektros jungčių pralaidumai spalio 6–12 dienomis vidutiniškai buvo išnaudojami 97 proc., Lietuvos–Latvijos – 52 proc., Lietuvos-Karaliaučiaus – 69 proc., Lietuvos–Baltarusijos – 32 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktuali informacija apie esamus ir planuojamus reikšmingus elektros perdavimo linijų ir gamybos blokų atjungimus skelbiama http://www.nordpoolspot.com/ skiltyje Urgent market messages (skubūs rinkos pranešimai).

Daugiau informacijos apie rugsėjo mėn. elektros rinką galima rasti elektros rinkos apžvalgoje, skelbiamoje „Litgrid“ interneto svetainėje: http://www.litgrid.eu/index.php/elektros-rinka/rinkos-apzvalgos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų