REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Š. m. spalio 14 d. Nacionalinėje teismų administracijoje (NTA) vyko mokymai Lietuvos teisėjams apie kovą su prekyba žmonėmis. NTA ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ambasados Lietuvoje organizuojamus mokymus vedė žymūs šios srities ekspertai – JAV federaliniai pareigūnai – teisėja Virginia Kendall ir prokuroras Danas Weissas.

REKLAMA
REKLAMA

Mokymai buvo skirti atkreipti dėmesį į probleminius prekybos žmonėmis aspektus ir pasidalyti JAV patirtimi kovojant su šia problema. JAV ekspertų klausėsi apie 70 teisėjų, teisėjų padėjėjų, nevyriausybinių organizacijų atstovų.

REKLAMA

Mokymuose sveikinimo žodį taręs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Olegas Fedosiukas džiaugėsi Lietuvos teisėjams suteikta galimybę pasidalyti patirtimi su puikiai šią problemą pažįstančiais JAV ekspertais. O. Fedosiukas pabrėžė, jog prekyba žmonėmis – gilias socialines šaknis turinti problema. Pasak teisėjo, „kovodami su šia problema JAV ekspertai didžiausią dėmesį skiria ne pažeidėjų bausmei, bet visų pirma aukų nustatymui, jų apsaugai ir pagalbai, padedant grįžti į normalų gyvenimą“, – kalbėjo teisėjas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ambasados atstovas Jonathanas Herzogas dėkojo NTA už suteiktą bendradarbiavimo galimybę. Jis pabrėžė, jog JAV ir Lietuvos ekspertų dalijimasis patirtimi ir savo šalių praktika yra labai svarbus žingsnis, siekiant kuo efektyviau kovoti su prekybos žmonėmis problema.

Mokymų metu JAV ekspertai dalyviams pristatė prekybos žmonėmis formas, problemos apimtį pasauliniu mastu, JAV kovos su prekyba žmonėmis įstatyminę bazę, atliekamus tyrimus ir jų metu kylančius sunkumus, teisėsaugos ir nevyriausybinių organizacijų partnerystės aspektus. Antrosios dalies – praktinės sesijos – metu buvo atliekama atvejų analizė, aptariami praktiniai prekybos žmonėmis aukų apklausos pavyzdžiai ir aukų atpažinimo kriterijai.

2014 m. kovo mėn. tokie mokymai Lietuvoje buvo organizuojami ir prokurorams (organizavo JAV ambasada Lietuvoje ir LR Generalinė prokuratūra). Jais susidomėjo ir Latvijos teisėsaugos atstovai, todėl planuojama, kad tokie mokymai įvyks ir mūsų kaimyninėje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų