REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Katalonijos vyriausybė pirmadienį nutarė atšaukti lapkričio 9-ąją planuotą surengti referendumą dėl šio Ispanijos regiono nepriklausomybės, kuriam įnirtingai priešinosi Madridas.

 Katalonijos vyriausybė pirmadienį nutarė atšaukti lapkričio 9-ąją planuotą surengti referendumą dėl šio Ispanijos regiono nepriklausomybės, kuriam įnirtingai priešinosi Madridas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ispanijos Konstitucinis Teismas praeitą mėnesį vienbalsiai nusprendė išklausyti centrinės vyriausybės argumentų prieš tą plebiscitą, todėl referendumas turėjo būti automatiškai įšaldytas, kol teismas priims sprendimą toje byloje, galinčioje užtrukti ne vienerius metus.

REKLAMA

Katalonijos regiono vyriausybė žadėjo vis tiek surengti tą balsavimą, tačiau pirmadienį per referendumą palaikančių partijų susitikimą galiausiai buvo paskelbta, kad jis atšaukiamas.

„Vyriausybė nusprendė, kad patariamasis (referendumas) negali įvykti“, – įstatymu leidėjas Joanas Herrera (Choanas Herera) iš mažos kairiosios pakraipos partijos „Iniciatyva už Kataloniją“ sakė žurnalistams po derybų.

Katalonijos nacionalistinė vyriausybė, vadovaujama regiono prezidento Arturo Maso, antradienį paskelbs alternatyvų pasiūlymą.

REKLAMA
REKLAMA

A.Masas, kuris anksčiau žadėjo laikytis įstatymų savo kampanijoje už neįpareigojantį plebiscitą, kuriame būtų balsuojama dėl šio turtingo šiaurės rytinio regiono suverenumo, planuoja antradienį 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku surengti spaudos konferenciją.

Jis buvo užsiminęs, jog jeigu centrinė vyriausybė blokuotų referendumą dėl nepriklausomybės, jis gali inicijuoti pirmalaikius regiono valdžios rinkimus, kurie prilygtų plebiscitui šiuo klausimu.

A.Masas susidūrė su didžiuliu visuomenės ir jo politinių sąjungininkų spaudimu surengti balsavimą dėl nepriklausomybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kairiojo sparno partija „Katalonijos respublikoniškoji kairė“ (ERS), kuri regiono parlamente remia A.Maso centro dešiniųjų aljansą „Konvergencija ir sąjunga“ (CiU), ragino jį nepaisyti teismo sprendimo.

Pareiškime, kuris buvo paskelbtas vyriausybei pranešus savo sprendimą atšaukti referendumą, ERC pažymėjo, kad yra „tik vienas kelias: parlamentas turi nedelsiant skelbti nepriklausomybę“.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad ERC galėtų pasiekti didelių laimėjimų, jei regiono lyderis paskirtų pirmalaikius rinkimus. Tokiu atveju Madridui tektų dirbti su tokia katalonų vyriausybe, kuri dar aktyviau siektų nepriklausomybės.

REKLAMA

Referendumo kampanija jau prasidėjo

Katalonija, kurios ekonomika panašaus dydžio kaip Portugalijos ir kuri turi 7,5 mln. gyventojų, sudarančių 16 proc. visos Ispanijos populiacijos, seniai yra visos šalies ekonomikos variklis.

Regionas turi savo katalonų kalbą, kurios vartojimas generolo Francisco Franco (Fransisko Franko) diktatūros metais buvo suvaržytas, ir savo kultūrą, kuria didžiuojasi dauguma katalonų.

1992 metais vykusios vasaros olimpinės žaidynės, kurių organizavimą iš dalies finansavo nacionalinė vyriausybė, padėjo paversti Katalonijos sostinę Barseloną vienu iš labiausiai lankomų Europos miestų.

REKLAMA

Tačiau vis daugiau katalonų jaučiasi apgaudinėjami Madrido vyriausybės, kuri perskirsto jų mokesčius, ir galvoja, kad regionui būtų geriau tvarkytis savarankiškai.

2008-ųjų nekilnojamojo turto rinkos krachas, išprovokavęs penkerius metus trukusį Ispanijos ekonomikos nuosmukį, taip pat 2010 metais Ispanijos Konstitucinio teismo priimtas sprendimas apkarpyti 2006-ųjų statutą, suteikusį regionui didesnius įgaliojimus, prisidėjo prie separatistinių nuotaikų stiprėjimo.

Katalonus smarkiai įkvėpė praėjusį mėnesį Škotijoje vykęs referendumas dėl nepriklausomybės, nors ten rinkėjai pasisakė prieš atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo 11-ąją, Katalonijai minint savo Nacionalinę dieną (Diada Nacional de Catalunya), šimtai tūkstančių žmonių dviejuose centriniuose Barselonos prospektuose suformavo milžinišką V - pirmąją angliško žodžio „vote“ (balsavimas) raidę, reikalaudami referendumo dėl nepriklausomybės.

Šią akciją organizavęs įtakingas visuomeninis nepriklausomybė šalininkų judėjimas „Katalonijos nacionalinė asamblėja“ (ANS) jau pradėjo referendumo agitacinę kampaniją.

Tačiau spalio 5 dieną atlikta apklausa parodė, kad tik 23 proc. katalonų nori referendumo bet kokiomis aplinkybėmis, tuo tarpu 45 proc. mano, kad regiono valdžia turi paklusti Konstitucinio Teismo reikalavimui įšaldyti plebiscitą.

REKLAMA

Ispanijos vyriausybės vadovas (Marianas Rachojus) paragino katalonus dialogo keliu rasti išeitį iš aklavietės.

„Įstatymas ir dialogas yra kelias iš šios situacijos“, - sakė premjeras šeštadienį per konservatyvios Liaudies partijos renginį Gvadalacharoje, esančioje į šiaurę nuo Ispanijos sostinės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų