REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Iš karinių stovyklų Rusijoje grižę moksleiviai Lietuvoje yra stebimi saugumo pareigūnų, sako Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Gediminas Grina.

 Iš karinių stovyklų Rusijoje grižę moksleiviai Lietuvoje yra stebimi saugumo pareigūnų, sako Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Gediminas Grina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

„Tokie žmonės iš principo taip, yra mūsų stebėjimo objektas“, - žurnalistas pirmadienį sakė G.Grina po susitikimo su švietimo ir mokslo ministru Dainiu Pavalkiu.

REKLAMA

Jo manymu, pagrindinis VSD uždavinys šiuo atveju yra stebėjimas.

„Jūs kalbate, ką keisite, mes nekeičiame, mes dirbame savo darbą - mums svarbu žinoti, kas važiuoja, kur važiuoja, kodėl važiuoja, ką jie gali grįžę daryti, ar jie ginkluojasi, ar mokosi šaudyti, ar nešaudyti“, - dėstė G.Grina.

Anot jo, praėjusią savaitę žiniasklaidoje paskelbta informacija apie vaikų vykimą į Rusiją nėra naujiena.

„Mums čia yra nuolatinis darbas, šita tema, apie ką mes kalbame, tai nei koks nors naujas, nei senas procesas. Mes nuolat stebime trečiųjų šalių bandymus daryti įtaką mūsų piliečiams ir mūsų moksleiviai nėra išimtis“, - tvirtino VSD vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Klausiamas, kokių veiksmų imsis ministerija, D.Pavalkis savo ruožtu pirmadienį žurnalistams dėstė, kad vien tai, jog yra kalbama apie tokias vaikų stovyklas, jau yra žingsnis į priekį atkreipiant dėmesį, kad „taip galbūt ir nederėtų elgtis“.

„Aš tikrai nebūsiu tas, kuris agituos grįžti į geležinės uždangos būseną, kurioje mes buvome prieš 25 metus, ir (neketinu) pradėti reguliuoti, kas kur turi važiuoti. Manyčiau, kad bus tokių, kurie išvažiuos, manyčiau, kad bus tokių, kurie galbūt išvažiuos ir mokytis tenai. Tada turime žiūrėti, kas išvažiuoja, pavyzdžiui, studijuoti į Honkongą, į Kiniją ar į Ameriką, dar į visokias kitokias šalis, taip kad reikia žiūrėti plačiau, į globalizaciją - ne tik kaip mūsų ir mūsų Rytų kaimynės problematiką. Juda žmonės, jie judėjo ir judės“, - aiškino ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę naujienų portalas 15min.lt paskelbė, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos ir Vasilijaus Kačalovo gimnazijos moksleiviai nuolat vežami į sukarintas stovyklas Rusijoje.

Tyrimą dėl to pradėjo ir Švietimo ir mokslo ministerija, ir Vilniaus savivaldybė. Tačiau neaišku, ar mokinius į Rusiją vežusios mokyklos bus nubaustos.

„Nepamirškime, tai yra nepilnamečiai, tėvai sprendžia, ką jų vaikams daryti, ne mokyklos direktorius ar dar kažkas. Čia yra tėvų apsisprendimas, kaip jie suvokia save - ar suvokia save Lietuvos Respublikos piliečiais, ar kitos valstybės piliečiais, tik nešioja lietuvišką pasą“, - sakė G.Grina.

REKLAMA

Jis patvirtino, kad VSD kalbasi „su vienu kitu tėvu“, tačiau daugiau detalių apie tuos pokalbius nepateikė.

Kartu VSD vadovas patvirtino, jog „čia nėra tik dviejų mokyklų problema“, bet nedetalizavo, kokių dar mokyklų mokiniai galėjo važiuoti į panašias stovyklas.

Pasak G.Grinos, stovyklos ar panašūs renginiai nėra teisinė problema, todėl institucijų galimybės veikti yra ribotos.

„Aišku, negalime viešai pasakoti, ką mes žiūrime, ką mes stebime ir kaip tą darome, bet mes bendradarbiaujame su ministerija, apie tam tikrus faktus informuojame. Bet yra problema ta, kad faktiškai ta veikla trečiųjų šalių dažniausiai nesikerta su jokiais įstatymais. Tiesiog yra mūsų politinių nuostatų klausimas, todėl turime ieškoti būdų, kaip irgi teisėtais būdais priešpastatyti tokiai veiklai mūsų valstybines struktūras“, - kalbėjo VSD vadovas.

REKLAMA

D.Pavalkis pabrėžė neturintis priekaištų, kaip šioje situacijoje elgiasi VSD, jis leido suprati, kad dalis priemonių, kurių imamasi, nebus paviešintos.

„Negi jums pasakojome dabar, kokius žingsnius sutarėme daryti?“ - retoriškai klausė D.Pavalkis.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų