REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

B. Vėsaitė ir L. Balsys: Visagino AE laikas pasakyti „stop”

Politikai ragina premjerą sukaupti drąsą ir pripažinti: projektas neperspektyvus

„Reikia tiesiai šviesiai pasakyti, kad uždarome šį projektą. Bent kol kas“, – teigė socialdemokratė Birutė Vėsaitė, atsakydama į žurnalistų klausimą, kiek laiko Lietuvoje dar bus žaidžiama su branduolinės jėgainės projektu. Pabrėžusi, kad plėtoti branduolinę energetiką Lietuvai neapsimoka, o potencialūs partneriai taip pat nerodo noro prisidėti, ji sakė: „Hitachi“ reaktorius Lietuvai yra per brangus. Kol neturėsime dvigubos jungties su Lenkija, net elektros energijos eksportas neįmanomas. O tai susiję su papildomomis investicijomis. Man atrodo, reikia tiesiai šviesiai pasakyti, kad uždarome šį projektą, bent kol kas, kol neatsirado pažangesnių branduolinių reaktorių. Mokslas juda į priekį ir negali žinoti – gal atsiras mažiukai branduoliniai reaktoriai, kurie galėtų pasitarnauti kiekvienam miestui. Bent kol kas aš manau, reikėtų atsisakyti šio scenarijaus ir grįžti prie realybės“.

„Atvirai raginu premjerą Algirdą Butkevičių tiesiai šviesiai atsistoti vieną sykį, prisikaupti drąsos ir pasakyti... Pirmas dalykas – buvo referendumas, mes gerbiame žmonių valią ir atsisakome šito projekto. Antras dalykas – objektyviai, kaip yra dabar, niekur pasaulyje branduolinė energetika nėra perspektyvi, nėra atsiperkanti, ir reikalauja milžiniškų investicijų statybai, uždarymui, ir maždaug tokių pačių investicijų – panaudoto branduolinio kuro laidojimui. Tai didžiuliai pinigai, tokių pinigų Lietuva neturi, tokius pinigus labai sunku skolintis, juos turės gražinti mūsų vaikai ir anūkai“, – pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje, skirtoje aptarti keliams, kuriuos plėtodama energetiką renkasi Europa, sakė Seimo narys, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Linas Balsys,

REKLAMA
REKLAMA

Jis priminė, kad branduolinės jėgainės gaminama elektra nebūtų konkurencinga rinkoje. „Pigiausia branduolinės jėgainės gaminama elektra, kaip skaičiuoja Didžiosios Britanijos ekspertai, kurią pagamintų Hinklio elektrinė, kainuotų 11 euro centų, arba virš 35 lietuviškų centų už kilovatvalandę, o rinkoje ji šiuo metu kainuoja maždaug 3 euro centus. Tarp 11-16 lietuviškų centų svyruoja kaina šiaurės šalių elektros biržoje. Todėl šitas branduolinis projektas visai nepasiteisina“, – sakė L. Balsys. Anot jo, Lietuva turi orientuotis į tai, ką turi. „Pas save mes turime milžinišką biokuro, vėjo potencialą ir didelę perspektyvą saulės energetikai plėtoti. (…) Ir Lietuva užuot kalbėjusi apie nerealius projektus, susijusius su branduoline energetika, mes geriau kalbėkime apie tai, ką tikrai realiai galime padaryti, kurdami naujas darbo vietas atsinaujinančių energijos išteklių srityje ne viename taške, o visoje šalyje. Tai reiškia, kad vietiniai žmonės gaus darbo ir kelsime tose vietose ekonomiką“, – sakė L. Balsys.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad Lietuva, investavusi į branduolinę jėgainę keliasdešimt mlrd. eurų įskaitant laidojimą, ir pastačiusi „Hitachi“ tipo elektrinę, joje sukurtų tik 300 darbo vietų, „kurias greičiausiai užimtų net ne Lietuvos specialistai, nes Lietuvoje mes tokių specialistų neturime“.

„Pamirškime šitą projektą, baikime teorines diskusijas ir eikime praktiniu atsinaujinančių energijos išteklių keliu. Jis yra perspektyviausias“, – kalbėjo L. Balsys.

L. Balsys ir B. Vėsaitė taip pat pabrėžė, kad Europa eina energetinio efektyvumo ir atsinaujinančių energetikos išteklių keliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų