REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) pirmadienį paskelbs nutarimą dėl visuomenininkų rinkimų komitetų pavadinimo.

REKLAMA
REKLAMA

KT turi atsakyti, ar Konstitucijai neprieštarauja dabartinė tvarka, kai rinkimų komitetas negali pats pasirinkti norimo pavadinimo, o jam eiliškumo tvarka priskiriama abėcėlės raidė, kuri ir įrašoma į rinkimų biuletenį.

REKLAMA

Į KT dėl rinkimų komitetų pavadinimų kreipėsi Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, nagrinėjęs visuomenininkų skundą. Per praėjusius Europos Parlamento rinkimus šis komitetas siekė pasivadinti „Už konstitucines gyventojų teises“, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija jam suteikė pavadinimą „A“.

Visuomenininkai šį VRK sprendimą apskundė teismui. Jie laikosi pozicijos, jog komiteto padėtis yra blogesnė nei politinės partijos, nes, turint tik raide pažymėtą pavadinimą, komitetui sunkiau prisistatyti rinkėjams. Be to, rinkimų komitetų gali būti ne vienas, todėl rinkėjams gali būti sunku juos atskirti.

REKLAMA
REKLAMA

Seime yra registruotos pataisos, kad visuomeninis rinkimų komitetas galėtų suteikti savo grupei pavadinimą, kuris neturėtų sąsajų su bendrijų, politinių partijų ar asociacijų pavadinimais.

Šiuo metu įstatymas numato, kad visuomenininkų suburtiems rinkimų komitetams Vyriausioji rinkimų komisija suteikia raidę laikydamasi eiliškumo. Tokia tvarka buvo patvirtinta siekiant išvengti piktnaudžiavimų, kad rinkėjai nebūtų klaidinami visuomenininkams pasirinkus itin panašius į partijų pavadinimus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų