REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Zinaida Paškevičienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Gruzijos siekį tapti vakarietiška šalimi temdo tarpusavio nesutarimai. Opozicijoje esantys politikai skundžiasi persekiojami dabartinės valdžios, tą pastebi ir Europos Sąjungos institucijos.

REKLAMA
REKLAMA

Gruzijos premjero Iraklijaus Garibašvilio vadovaujamos vyriausybės šūkį – mažiau kalbėti, daugiau dirbti – kritikuoja ne tik kai kurie ministrai, bet ir gyventojai. Nebeišrinkus prezidentu Michailo Saakašvilio žmonės sako lengviau atsikvėpę.

REKLAMA

Gruzijos politikai sako esantys patenkinti vykstančiais demokratiniais procesais šalyje – esą pavasarį įvykę rinkimai į vietos valdžią pripažinti demokratiniais, o pradėtos reformos žemės ūkio, teismų, sveikatos apsaugos srityse nestringa.

„Pavyzdžiui, pas mus sveikatos sistemoje veikė tik privačios bendrovės, o valstybė nieko nesiėmė. Dabar mes į sveikatos apsaugą skyrėme nemažai valstybės lėšų“, – sakė Gruzijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Dolidze.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvienas žmogus gali nemokamai kreiptis į gydytoją ir gauti vaistų, turintiems darbą ir draudimą dar geriau, už kai kurias operacijas moka valstybė, galime pasirinkti, kur gydytis“, – pasakojo buvęs žurnalistas Vachtangas Čiapidzė.

Tačiau tarp buvusio premjero Bidzinos Išvanišvilio ir jo statytiniu vadinamo prezidento Georgijaus Margvelašvilio bei tarp opozicinės buvusio prezidento M. Saakašvilio partijos tvyraujančią įtampą pastebi ne tik politikos ekspertai.

„Neramina, kad nesibaigia toks, kaip švelniau pavadinti, valdžios noras nubausti tuos, kurie kažkada buvo valdžioje. Mes nesakom, kad yra ar buvę vadovai aukščiau įstatymų, tas įstatymų taikymas neturėtų turėti politinio kvapo. Kartais jaučiame, kad surasti teisingumą tuose dalykuose, kur dalyvavo buvę valstybės vadovai, mes, čia dirbantys diplomatai ar Lietuvos politikai gal žinom daugiau, bet pasaulyje susidaro tokia nuomonė, kad Gruzijos valdžia nori suvesti sąskaitas su buvusiais“, – teigė Lietuvos ambasadorius Gruzijoje Jonas Paslauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes matome pavojų demokratijai, nes valdančioji partija nenori suprasti, kad pralaimėjusieji rinkimus niekur nedingsta, jie dalyvauja politiniame gyvenime. Tai viešai deklaruoja buvęs premjeras Ivanišvilis, kuris de fakto kontroliuoja valdžią. Jie mano, kad vieningasis nacionalinis judėjimas – tai nusikaltėliai ir turi sėdėti kalėjime“, – sakė opozicinės „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ partijos sekretorius Giga Bokerija.

„Paklusniu berniuku prezidentas netapo ir neklauso buvusio premjero nurodymų. Laikas, kurį reikia išnaudoti kuo greitesniam ėjimui į civilizuotus Vakarus, leidžiamas smulkmenoms. Ne kartą kreipiausi į Bidziną Ivanišvilį, prašydamas panaikinti draudimą vyriausybei bendrauti su prezidentu. Tai būtų protingiausia, nes kaip žmonės jie nieko blogo vienas kitam nejaučia, tai patriotai mylintys šalį“, – teigė politikos ekspertas Soso Ciskarišvili.

REKLAMA

Pasak politologų, prabylama ir apie išankstinius parlamento rinkimus. Esą pakeitus rinkimų įstatymą galbūt atsirastų nauja politinė jėga, galinti suvienyti konfrontuojančias puses.

Neseniai išplatintame Europos Tarybos parlamentinės asamblėjos pareiškime pabrėžiama, kad Gruzija žengia demokratijos keliu, tačiau šį kelią temdo „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ partijos veikėjų persekiojimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų