REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) nariai neskuba džiaugtis italų pasiūlymu prieškario ambasados Romoje pastato, vadinamo "Villa Lituania", praradimą kompensuoti remontuotinomis patalpomis už simbolinę vieno euro nuomos kainą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo pat nepriklausomybės atstatymo judinama "Villa Lituania" problema penktadienį aptarta URK posėdyje, kuriame dalyvavo ir šį klausimą sprendžiančios ministro pirmininko įsakymu sudarytos tarpžinybinės grupės atstovai.

REKLAMA

Italijos vyriausybė Lietuvai už prarastą "Villa Lituania" siūlo 99 metams su galimybe nuomą pratęsti už simbolinę vieno euro kainą nuomoti "Casali Strozzi" (Kazali Stroci) pastatus. Šių šešioliktojo amžiaus statybos pastatų perduoti Lietuvai nuosavybės teise Italija negali, nes pastatai įtraukti į kultūros paveldo sąrašą.

"Tarpžinybinė darbo grupė šį siūlymą nagrinėja tik kaip vieną galimų alternatyvų, ir šiai dienai mes neatmetame kompensacijos varianto, kuris, mūsų požiūriu, būtų paprastesnis variantas, tai jau įrodė ir panašios problemos su Lietuvos ambasados pastatu Paryžiuje sprendimas.", - teigė Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Algimantas Rimkūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Italų pasiūlymu neskuba džiaugtis ir Seimo Užsienio reikalų komiteto nariai.

"Šiandien mes iš tiesų susirūpinę kalbėjom apie tai, kad ekvivalento, kurio mes tikėjomės, deja, nėra. Vienas dalykas, kuris sunkina tą situaciją, yra tas, kad mes neturime nuosavybės dokumentų originalo ir teisinis kelias, kaip sako specialistai, būtų sunkesnis. Ir aš manau, kad po poros savaičių, apsvarstę ūkinę, ekonominę problemos pusę, priimsime tam tikrą pareiškimą, kuriame komitetas pasakys savo poziciją dėl problemos", - po komiteto posėdžio sakė jo vadovas Justinas Karosas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

URK pirmininko pavaduotojas Audronius Ažubalis siūlė jau penktadienį priimti pareiškimą, kuriuo būtų pažymima, kad Italijos siūlymas išnuomoti "Casali Stozzi" už simbolinę kainą negali būti vertinamas kaip žalos Lietuvai už prarastą prieškario ambasados Romoje pastatą "Villa Lituania" teisingas atlyginimas.

"Siūloma nuoma nieko bendra neturi su istorinės teisybės atstatymu. Kai kas sako, kad trūksta teisinių argumentų, bet niekas nepaneigs, kad prieškariu Lietuvos ambasada buvo įsikūrusi tame pastate, kad buvo mokama nuoma, nes ne išperkamosios nuomos ateiti ir sėdėti ir tais laikais niekas nebūtų leidęs", - po komiteto posėdžio sakė A. Ažubalis.

REKLAMA

A. Ažubalio pareiškimas, už jį balsavus dviem parlamentarams, palaikymo komitete nesulaukė -pasiūlyta politinį komiteto pareiškimą padaryti po poros savaičių, išsamiau įsigilinus į klausimą.

Lietuvos diplomatai ir aukščiausi valstybės pareigūnai visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį reikalauja, kad Italijos valdžia grąžintų Lietuvai jos buvusios ambasados pastatą Romoje arba kompensuotų jo netektį pinigais ar nekilnojamuoju turtu.

Ambasados Romoje pastatas, dėl kurio iki šiol nepavyksta susitarti su Italijos valdžia, nuo 1937 metų priklausė Lietuvai, bet Sovietų Sąjungai okupavus šalį čia įsikūrė ir iki šiol šeimininkauja rusų diplomatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų