REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienam darbuotojui turi būti suteikiama ne ilgesnė kaip dviejų valandų ir ne trumpesnė kaip pusės valandos pertrauka pailsėti ir pavalgyti.

REKLAMA
REKLAMA

Pailsėti ir pavalgyti – kada ir kiek

Atkreiptinas dėmesys, kad įtvirtinta ne tik minimali, bet ir maksimali pertraukos pailsėti ir pavalgyti trukmė. Toks pertraukos ribų nustatymas yra visiškai pagrįstas, kadangi, nustačius trumpesnę pertrauką, darbuotojui neužtektų laiko pailsėti ir pavalgyti, o nustačius nepagrįstai ilgą pertrauką, prasitęstų bendra laiko, kurį darbuotojas paprastai praleidžia darbe, trukmė.

REKLAMA

Pertrauka pailsėti ir pavalgyti paprastai suteikiama praėjus pusei darbo dienos (pamainos) laiko, bet ne vėliau kaip po 4 darbo valandų. Žinotina, kad ši pertrauka nėra įskaitoma į darbo laiką, todėl ją darbuotojas gali naudoti savo nuožiūra, jos metu palikti savo darbo vietą, taip pat įmonės, įstaigos ar organizacijos teritoriją. Darbdavys turi užtikrinti darbuotojo teisę pasinaudoti pertrauka pailsėti ir pavalgyti; jis negali reikalauti iš darbuotojo, kad šis pietų pertraukos metu eitų darbines pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Konkreti pietų pertraukos trukmė, pradžios ir pabaigos laikas nustatomi įmonės, įstaigos ar organizacijos darbo tvarkos taisyklėse, kolektyvinėje ar darbo sutartyje, taip pat turi būti numatomi darbo grafike.

Kai pertrauka pailsėti ir pavalgyti įskaitoma į darbo laiką

Darbuose, kur dėl gamybos sąlygų negalima daryti pertraukos pailsėti ir pavalgyti, darbuotojui turi būti suteikiama galimybė pavalgyti darbo laiku. Išimtis nesuteikti pietų pertraukos gali būti nustatyta ne tik dėl gamybos sąlygų, bet ir dėl specifinių darbo sąlygų tose darbovietėse, kuriose vyksta nepertraukiami darbo procesai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pertrauka pailsėti ir pavalgyti nepaliekant darbo vietos suteikiama bei įskaitoma į darbo laiką, kai dėl darbo pobūdžio ypatumų darbuotojas savo darbo vietos negali palikti: nors tuo metu jis ir neatlieka savo tiesioginio darbo, tačiau yra rizika, kad ją suteikus, nukentėtų darbo procesai ir kokybė.

Sprendimas organizuoti darbą nepertraukiamai gali būti priimtas tiek darbdavio iniciatyva, tiek darbdavio ir darbuotojo bendru susitarimu, nepažeidžiant įstatymų bei laikantis protingumo, sąžiningumo ir teisingumo principų. Pabrėžtina, kad laikas pavalgyti šiuo atveju suteikiamas darbo laiku ir yra įskaitomas į darbo laiko trukmę.

REKLAMA

Esant šešių dienų darbo savaitei, poilsio ir švenčių dienų išvakarėse gali būti dirbama be pertraukos pailsėti ir pavalgyti – tačiau tik tada, jei tos darbo dienos trukmė neviršija 6 valandų. Dirbant 5 darbo dienų savaitės grafiku pertrauka pailsėti ir pavalgyti privalo būti suteikta visais atvejais, kai darbo dienos trukmė viršija 4 valandas.

Klausimais, susijusiais su pertraukos pailsėti ir pavalgyti suteikimu, konsultaciją galite gauti Valstybinės darbo inspekcijos telefonu (8 5) 213 9772, raštu – užpildę paklausimo formą www.vdi.lt arba Facebook‘e.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų